WTCC

WTCC: Eindelijk podium voor Tom Coronel

150503 WTCC Coronel R1
Op de Hungaroring eindigde Tom Coronel als tweede

Na twee WTCC-weekeinden vol ellende, waarin hij lang onderweg was, maar nauwelijks tot racen kwam, heeft Tom Coronel eindelijk zijn eerste podiumplaats van het seizoen binnen. Op de Hungaroring eindigde de coureur met zijn ROAL Motorsport-Chevrolet Cruze in de kleuren van DHL in de eerste race als tiende en behaalde daarmee zijn eerste WK-punt van het jaar. In de tweede wedstrijd startte hij vanaf de tweede startrij en wist van deze goede uitgangspositie te profiteren. Terwijl de Hongaar Norbert Michelisz met zijn Zengö-Honda een veel bejubelde thuiszege behaalde, werd Coronel na een strategisch bekeken race als tweede afgevlagd. Opmerkelijk: met Michelisz, die de eerste Honda-zege van het jaar behaalde, Coronel en diens ROAL-teamgenoot Tom Chilton stonden er uitsluitend privérijders op het podium, een redelijk uniek feit in de historie van het FIA WTCC.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

De eerste race leverde een overwinning op voor titelverdediger José-María López, die vanaf de tweede startrij kwam. Het begin van de wedstrijd verliep niet helemaal vlekkeloos: pole-sitter Yvan Muller stond niet correct op zijn startpositie en wedstrijdleider Mirek Bartos besloot een extra opwarmronde te laten rijden. Na de tweede poging, die wel goed ging, verliep het perfect voor López, die bij het aanremmen van de eerste bocht de leiding nam. Campos-Chevrolet-rijder Hugo Valente had ook niet zoveel aan zijn tweede startplek, want die raakte hij onmiddellijk kwijt aan Citroën-rijders Muller, Loeb en Ma. Een aanrijding tussen Loeb en Ma gaf Valente toch weer de derde plaats, die hij gedurende de race wist vast te houden. Vooraan reed López de overwinning naar huis, voor Muller, Valente en Ma. Tiago Monteiro eindigde bij de racepremière van de verbeterde Honda Civic als vijfde, terwijl Loeb als zesde over de eindstreep kwam. Tom Coronel, die als achtste startte, viel in het startgewoel een plek terug en verloor in de tweede ronde nog een positie aan Rob Huff. Uiteindelijk kwam onze landgenoot als tiende over de eindstreep.

In de tweede race profiteerde Michelisz van zijn pole-position en reed ogenschijnlijk zonder problemen de overwinning naar huis. Coronel passeerde zonder al teveel problemen zijn teamgenoot Chilton in de eerste bocht en verdedigde vervolgens met verve zijn tweede plaats tot aan het eind van de race. Lada-rijder Rob Huff was een gemakkelijke prooi voor de Citroën-Armada en werd vervolgens onvrijwillig betrokken in een aanrijding toen Loeb over de baan gleed, waarop Ma en Muller moesten uitwijken en Bennani en Huff elkaar raakten. Voor beiden was de race ten einde. Michelisz won voor Coronel en Chilton, Honda-rijder Monteiro en het Citroën-trio Loeb, López en Muller.

Uitslag:
Race 1:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 13 r. in 24.11.868
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 3,958
3. Hugo Valente (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 10,290
4. Qing Hua Ma (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 11,059
5. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 11,523
6. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 14,102
7. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 14,805
8. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 15,548
10. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 18,104

Race 2:
1. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 14 r. in 26:00,367
2. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 7,103
3. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 9,315
4. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 10,176
5. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 11,235
6. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 12,040
7. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 13,065
8. Hugo Valente (Fra), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 18,639
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet