IndyCar

Indycar: Eerste Indycar-zege voor Josef Newgarden op Barber Motorsports Park

Josef Newgarden heeft op Barber Motorsports Park zijn allereerste Indycar-zege behaald. Het betekende tevens de allereerste overwinning voor het gefuseerde team van Ed Carpenter en Sarah Fisher. Een ontketende Graham Rahal eindigde als tweede gevolgd door Scott Dixon

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Newgarden

De 24-jarige Josef Newgarden behaalde voor het team van Ed Carpenter en Sarah Fisher zijn eerste Indycar-overwinning

Eerste Indycar-zege voor Josef Newgarden op Barber Motorsports Park
In de eindfase van de Indycar-wedstrijd op Barber Motorsports Park hield Josef Newgarden het hoofd koel om zijn allereerste overwinning te behalen. Een ontketende Graham Rahal kon daar niets aan veranderen. Rahal was ervan overtuigd dat Newgarden over te weinig brandstof beschikte en trok werkelijk alle registers open om de zege te pakken. In de laatste tien ronden wist Graham zich vanaf een vijfde naar een tweede plek op te werken. Met Newgarden in het vizier ging hij in de allerlaatste ronde nog aan Scott Dixon voorbij maar kwam uiteindelijk toch 2.2061 seconden te kort. Voor Rahal was het zijn eerste Indycar-podium Belle Isle eind mei vorig jaar.

Graham Rahal: "De Honda motor deed het fantastisch vandaag. Ik heb veel mensen gepasseerd en hoop dat iedereen ervan genoten heeft. Tot de laatste seconde was ik aan het pushen en ik ben ervan overtuigd dat ik Newgarden had kunnen hebben indien er nog een paar ronden meer verreden waren." In de laatste vier ronden wist Rahal maar liefst zes seconden achterstand weg te werken.
Naarmate het wedstrijdeinde naderde woog het brandstofverbruik zwaar op Newgarden's schouders. Enerzijds omdat zijn crew hem vertelde dat hij goed genoeg was om de wedstrijd te beëindigen. Anderzijds werd hij geïnformeerd om brandstof te besparen.Na vier races telt Indycar vier verschillende winnaars. Voor de 24-jarige Newgarden betekende dit zijn allereerste overwinning in zijn 55e Indycarstart.

2015 NG Race
Josef Newgarden op weg naar zijn allereerste Indycar-overwinning in 55 starts.

Josef Newgarden: "Op deze manier wilde ik winnen. Niet door puur geluk of een crazy incident. Dit team verdient dit gewoon. Het team gaf me werkelijk een geweldige auto waardoor ik mensen puur op eigen verdienste kon passeren. Wij vochten tegen de reuzen maar ook dit team kan een reus worden!"

Newgarden was ervan overtuigd dat Scott Dixon zijn sterkste tegenstander zou worden maar die beleefde een zware dag op Barber Motorsports Park. Bij het begin van de wedstrijd werd de Nieuw Zeelander in de rondte geduwd, had banden-en brandstofproblemen maar de alternatieve strategie waarop het team van Chip Ganassi mikte pakte uiteindelijk toch goed uit. "Van de vele malen dat wij hier geweest zijn was dit toch wel de beste dag" aldus Dixon.

2015 Dixon
Derde plek voor Scott Dixon.

Wisselvallige dag voor Team Penske
Voor Team Penske werd het met Will Power(4e) en Simon Pagenaud(9e) een wisselvallige dag. Nog minder verging het Helio Castroneves en Juan Pablo Montoya. Vier ronden voor het einde bevond Castroneves zich nog in vierde positie maar een splash/dash deed de Braziliaan naar de 14e plek terugvallen. Montoya was in een incident met Charlie Kimball betrokken. Beide rijders hadden tegenstrijdige verklaringen over het incident. Kimball: " Hij heeft mij tweemaal geraakt en toen gaf ik ruimte. Maar hij raakte me weer en dit is wel een beetje frustrerend. Turn 8 is altijd een moeilijke plek om te passeren."

Montoya had een totaal andere visie over het incident. "Ik ging correct aan de binnenkant voorbij maar hij gaf geen mm. Waarom zal ik ruimte maken als hij die niet geeft?" Beide rijders hadden één ding gemeen. Ze hebben geen hoge pet op van Indycar's race control. Zeker omdat er in St. Petersburg en Long Beach nogal laks gereageerd werd op de vele aerokitdeeltjes die op de baan lagen.

JGS 2439-1
Mooie scenic opname op Barber Motorsports Park.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 90 ronden
2. Graham Rahal Dallara Honda 90 ronden
3. Scott Dixon Dallara Chevrolet 90 ronden
4. Will Power Dallara Chevrolet 90 ronden
5. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 90 ronden
6. Carlos Munoz Dallara Honda 90 ronden
7. James Hinchcliffe Dallara Honda 90 ronden
8. Sebastian Bourdais Dallara Chevrolet 90 ronden
9. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 90 ronden
10. Marco Andretti Dallara Honda 90 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet