NASCAR

NASCAR: Kurt Busch wint uitgestelde regenwedstrijd op Richmond

Kurt Busch is na zijn relatieperikelen eerder dit jaar weer helemaal terug. In de uitgestelde regenwedstrijd op Richmond behaalde de Stewart Haas-coureur overtuigend zijn allereerste seizoensoverwinning en verzekerde zich daarmee tevens van een plek in "The Chase" waarvoor hem al een uitzondering werd gemaakt.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Green Flag Lap
Start van toch wel een schitterende wedstrijd op Richmond.


Kurt Busch wint uitgestelde regenwedstrijd op Richmond
De uitgestelde avondwedstrijd op Richmond werd naar de zondagmiddag verplaatst. Kurt Busch, die eerder dit jaar door de NASCAR-organisatie vanwege echtelijke perikelen geschorst werd, is weer helemaal terug. Op Richmond was de Stewart Haas-coureur gewoon dominant. Van de 400 ronden reed Busch er ruim 291 aan de leiding. Teamgenoot Kevin Harvick eindigde als tweede. Vrijwel elke week blijkt het team van Stewart Haas Racing over de snelste auto's te beschikken en zijn goed genoeg voor Top 10 klasseringen.

Kurt Busch: "Een ongelofelijk gevoel. Steen voor steen hebben we opgebouwd. Als het in je persoonlijke leven fout gaat betekent dit nog niet dat het zakelijke leven eronder moet lijden. En nu sta ik hier in Richmond in Victory Lane."

2015 McMurray kop
Dan verplaats je de wedstrijd naar de zondagmiddag en ook dan zitten de tribunes vol. In Europa ondenkbaar.

Polesitter Joey Logano reed in Richmond de eerste 50 ronden aan de leiding totdat de NASCAR-organisatie met een z.g. "Competition Caution" neutraliseerde. Voor Jamie McMurray verliep dit wat minder want er lagen nog een aantal wielmoeren in de pitlane en moest nog een keer een extra stop maken.Na de herstart reed Logano tot aan de 94e ronde aan de leiding. Daarna nam Kurt Busch tot aan de 127e ronde de kop over. Na een neutralisatie voor een crash van Joey Gase kwam Busch als eerste de pitlane uit en had halverwege de wedstrijd een voorsprong van 0.826 secs. op Brad Keselowski. Na zijn eerdere pitlane malaise had McMurray weer de aansluiting bij Busch gevonden en opende in de 259e ronde de aanval op de SHR-coureur. In de 263e ronde kwamen de eerste reguliere stops waardoor Keselowski aan de leiding kwam. Een crash van Brett Moffitt zorgde voor de vijfde neutralisatie. Met nog 130 ronden te gaan bevonden zich plotseling nog maar drie auto's in dezelfde ronde. Vijftien werden voorbij de pace-car gewuifd en verkregen zo opnieuw de aansluiting bij de koplopers.

2015 Patrick  Newman
Danica Patrick in gevecht met Ryan Newman.

Veertig ronden voor het einde toucheerden de Chevrolets van Tony Stewart en Dale Jr. elkaar. Stewart raakte de binnenkant van de pitmuur en moest opgeven. Stewart was zo kwaad dat hij het circuit direct verliet. In negen races behaalde SHR-teameigenaar Tony Stewart slechts één Top 10 resultaat. Zijn "werknemers" deden het aanmerkelijk beter.

Met nog 50 ronden te gaan vond McMurray opnieuw aansluiting bij de kop. Twee korte neutralisaties zorgden voor shootout van de laatste 26 ronden waarbij Busch, McMurray, Jimmie Johnson, Kevin Harvick, en Joey Logano de beste kanshebbers waren. In de 382e ronde ging Harvick definitief aan McMurray voorbij en pakte definitief de leiding. Busch was geen partij voor Harvick en pakte overtuigend zijn 26e Sprint Cup-overwinning.

2015 Busch zege
Het zakelijke leven mag niet onder het privéleven lijden stelt Kurt Busch. En dan win je races.

Uitslag
1. Kurt Busch Chevrolet 400 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
4. Jamie McMurray Chevrolet 400 ronden
5. Joey Logano Ford 400 ronden
6. Kasey Kahne Chevrolet 400 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
8. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
9. Clint Bowyer Toyota 400 ronden
10. Martin Truex Jr. Chevrolet 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet