Formula 4

Formule 4: HTP Junior Marvin Dienst wint allereerste ADAC F4 wedstrijd op Oschersleben. Sterk optreden Mick Schumacher

HTP Junior Marvin Dienst heeft op Etropolis Oschersleben de allereerste ADAC F4 wedstrijd op zijn naam geschreven. Premapowerteam-coureur Ralf Aron eindigde als tweede en de Italiaan Drudi pakte voor de SMS Swiss Motorsports Group de derde plek. Indrukwekkend was het optreden van Mick Schumacher. De Formule 4 Rookie reed vanaf een 19e startplek naar de negende positie overall.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

F4 Marvin Dienst
Marvin Dienst op weg naar Formule 4 geschiedenis voor het HTP Junior Team.

Marvin Dienst wint allereerste ADAC F4 wedstrijd op Oschersleben. Sterk optreden Mick Schumacher
HTP Junior Marvin Dienst schreef in Duitsland geschiedenis door de allereerste ADAC Formule 4-wedstrijd op zijn naam te schrijven. Met drie auto's in de Top 10 werd het voor Van Amersfoort Racing een topdag. De Australiër Joey Mawson mocht dan wel vanaf de eerste startrij vertrekken maar reed eveneens een indrukwekkende wedstrijd Nadat de VAR-coureur na een safetycar teruggevallen was wist hij toch weer aansluiting bij de Top 10 te vinden en wist met een zesde plek zijn teamgenoot Harrison Newey te verslaan.Ronduit indrukwekkend was het optreden van Mick Schumacher te noemen. Na één wedstrijd ronde moest er vanwege een startcrash geneutraliseerd worden maar Schumacher Jr. had toen al vijf posities goed gemaakt. Uiteindelijk eindigde de VAR-coureur als negende en was tevens de beste rookie. Ook liet Schumacher de snelste raceronde noteren.

F4 Start R1
Direct bij de start moest Esmeijer zijn eerste positie al prijsgeven.

Teleurstelling voor Esmeijer
Voor polesitter Janneau Esmeijer eindigde het eerste ADAC Formule 4 optreden in een teleurstelling. Janneau Esmeijer: "De motor was gewoon niet goed en pakte ook gewoon niet op."Zijn teamgenoot Marvin Dienst pakte direct de leiding en stond die ondanks drie safetycarfases niet meer af. Alleen de Est Ralf Aron profiteerde hiervan door direct in de eerste ronde direct een aantal posities te winnen maar vormde voor debuutwinnaar Dienst absoluut geen bedreiging. De Italiaan Mattia Drudi pakte de derde plek. Job van Uitert startte na een mechanisch probleem voorafgaande aan de kwalificaties op vrijdag als 31e maar deed het eveneens uitstekend. Evenals Mick Schumacher wist hij tien andere tegenstanders te verschalken. In het Rookie-klassement werd hij als zevende geklasseerd.

F4 Piro en Wolf Out
De eerste startcrash in de ADAC Formule 4 is een feit. Cedric Piro en Tony Wolf hadden de twijfelachtige eer.

Marvin Dienst: "Het is natuurlijk ongelofelijk om als eerste Formule 4 winnaar de geschiedenisboeken in te gaan. Ik heb mij nog niet gerealiseerd wat dit resultaat betekent. Misschien over een paar jaar als mensen mij er over aanspreken. De wedstrijd op zichzelf was niet gemakkelijk. Bij de start bleef de auto staan en ik moest snel reageren. In de eerste bocht werd het echt krap, maar ik kwam er gelukkig als eerste uit. Omdat de safetycar meermaals werd ingezet werd mijn voorsprong telkens teniet gedaan. Op een gegeven moment ontbrak het mij aan ideeën om bij de start nog snel weg te komen. Uiteindelijk slaagde ik daar toch in en dit was voor mijn overwinning van doorslaggevend belang. Mick Schumacher had zich overigens zelf nog niet eens gerealiseerd dat hij de beste rookie was. "Na de kwalificatie en mijn startpositie ben ik hierover erg tevreden."

F4 H. Newey
Harrison Newey staat behoorlijk onder druk van de concurrentie.

Uitslag Race 1
1. M. Dienst ADAC Formule 4 powered by Abarth 18 ronden 31.02.192
2. R. Aron ADAC Formule 4 Powered By Abarth 18 ronden + 0.975 secs.
3. M.Drudi ADAC Formule 4 Powered by Abarth 18 ronden + 4.214 secs
4.J.Eriksson ADAC Formule 4 Powered by Abarth 18 ronden +5.314 secs.
5.M. Waldheim ADAC Formule 4 Powered by Abarth 18 ronden +7.765 secs.
6. J.Mawson ADAC Formule 4 Powered by Abarth 18 ronden + 8.120 secs
7.H.Newey ADAC Formule 4 Powered by Abarth 18 ronden +9.166 secs.
8.T.Zimmermann ADAC Formule 4 Powered by Abarth 18 ronden + 9.545 secs
9.M.Schumacher ADAC Formule 4 Powered by Abarth 18 ronden +10.065 secs
10.T. Preining ADAC Formuile 4 Powered by Abarth 18 ronden +10.610 secs.

F4 PodiumMS Allereerste Rookiepodium voor Mick Schumacher in Oschersleben.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet