NASCAR

NASCAR: Regen spelbreker op Bristol. Matt Kenseth wint in de avonduren

Op de korte oval van Bristol was regen de grote spelbreker. Na 22 ronden moest de wedstrijd voor maar liefst 3 uur en 58 minuten worden stilgelegd voordat er opnieuw gestart kon worden. Pluvius had toen al het uitvallen van de Penske-coureurs Brad Keselowski en Joey Logano geclaimd. In een met elf ronden verlengde wedstrijd pakte JGR Toyota-coureur Matt Kenseth uiteindelijk de overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Kenseth Bristol Winnaar
Sinds eind 2013 moest Matt Kenseth het 51 wedstrijden zonder overwinningen stellen. Eindelijk weer een doorbraak voor Toyota.

Regen spelbreker op Bristol. Matt Kenseth wint in de avonduren
Gisteren in de geschiedenis van de Bristol Motor Speedway de langst durende wedstrijd verreden. Regen was de grote spelbreker en Matt Kenseth versloeg Jimmie Johnson met een voorsprong van 0.287 secs. Kenseth pakte na een neutralisatie in de 477e ronde de leiding nadat Kurt Busch de pits was ingedoken. Op dat moment had Kenseth drie wagenlengtes voorsprong op Jeff Gordon. Carl Edwards werd plotseling "loose" en verloor de controle over zijn Toyota waardoor Kurt Busch werd geëlimineerd.

Na de laatste herstart nam Kenseth afstand en alleen Jimmie Johnson wist zijn teamgenoot Jeff Gordon nog te passeren. Voor Kenseth betekende het de 32e NASCAR Sprint Cup-overwinning in zijn carrière en de vierde op Bristol. Sinds de NASCAR Sprint Cup wedstrijd op Hampshire 2013 had Kenseth het 51 wedstrijden zonder overwinningen moeten stellen. Voor Kenseth was het een opluchting.

Matt Kenseth: "Goed om hier weer terug te zijn. Eerlijk gezegd doet het mij wel wat. In 2013 hadden we een bijzonder goed seizoen met zeven overwinningen. Maar voor de hoofdprijs kwamen we iets te kort. Vorig jaar hadden we in sommige wedstrijden wel een paar kansen maar het ging gewoon niet. Vanavond gebeurde het omgekeerde. Alles paste perfect. In de "short runs" beschikten we over een goede auto. In de laatste 40/50 ronden was hij misschien iets minder. De "short runs" en neutralisaties aan het einde van de wedstrijd pakten werkelijk in ons voordeel uit.

2015 Johnson Gordon Bristol
Jimmie Johnson beleefde een avontuurlijke wedstrijd op Bristol.

Weer goed resultaat Danica Patrick
Danica Patrick behaalde voor de tweede maal dit seizoen een Top 10 resultaat. Zij eindigde als negende. Inmiddels wist Danica in de NASCAR Sprint Cup-series zesmaal een Top 10 resultaat te behalen en verbeterde daarmee het record van Janet Guthrie. Haar verloofde Ricky Stenhouse Jr. eindigde als vierde.

Avontuurlijke wedstrijd Jimmie Johnson
Jimmie Johnson beleefde een avontuurlijke wedstrijd. Hij overleefde tweemaal een aanrijding en verloor zelfs nog een ronde. De eerste keer liep Johnson na een touché met de Chevrolet van Kurt Busch schade op.

Jimmie Johnson: "In het eerste wedstrijdgedeelte bevond ik mij achter Jeff Gordon en had mij zonder problemen naar voren gewerkt. Ik beschikte over een goede auto en had het gevoel dat het een goede wedstrijd ging worden. En tijdens één van de herstarts halverwege de wedstrijd werd ik door de No 41 van Busch geraakt. Ik wist nog niet eens wat er gebeurde. Maar hij verloor de controle. Ik ging tegen de buitenkant in Turn 3 en toen werd er geneutraliseerd. Aan de rechterachterkant hadden we nogal wat schade. Ik geloof niet dat het een harde klap was. Maar nadat ik was uitgestapt begreep ik wel dat we twee of drie stops nodig hadden om de boel te herstellen.Crewchief Chad Knaus haalde mij laat in de wedstrijd voor twee nieuwe banden naar binnen. Daardoor kon ik wat plekken winnen. Bij de laatste twee herstarts bevond ik mij aan de buitenzijde. Dat hielp. Wilde avond gehad maar blij dat we op de baan bleven."

2015 Bristol Logano Keselowski crash Beide Penske-coureurs out........ Logano werd nog als 40e geklasseerd.

Uitslag
1. Matt Kenseth Toyota 511 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 511 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 511 ronden
4. Ricky Stenhouse Jr. Ford 511 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 511 ronden
6. Tony Stewart Chevrolet 511 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 511 ronden
8. Justin Allgaier Chevrolet 511 ronden
9. Danica Patrick Chevrolet 511 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 511 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet