Formula 4

MSA Formula 4: 15-jarige Dan Ticktum wint tweemaal

msa-doningtonrace1

Met overwinningen in de eerste en derde wedstrijd van het weekend op Donington Park heeft Dan Ticktum niet alleen zijn eerste zeges uit zijn jonge carriere binnen maar ook de leiding in het MSA Formula powered by Ford Ecoboost kampioenschap.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: MSA Formula

Race 1: Ticktum wint van pole
Dan Ticktum was al de beste tijdens de kwalificatie op zaterdag ochtend maar de dominantie die de 15-jarige Brit liet zien in de eerste wedstrijd van het weekend op Donington Park was zo mogelijk nog indrukwekkender.

Een goede start zorgde ervoor dat de Fortec coureur als leider de eerste bocht in dook met Gustavo Myasava in zijn kielzog. De Braziliaan was dankzij een raketstart zowel James Pull als Lando Norris voorbij maar lang kon hij er niet van genieten. Binnen een paar bochten waren zowel Norris als Pull langszij gekomen.

Terwijl Ticktum wegliep begon JTR-man Pull het gat naar Norris te dichten en ging ervoorbij in Mcleans in de laatste ronde van de wedstrijd. Norris kwam zo slecht weg na die inhaalactie waardoor ook Myasava er voorbij ging voor de laatste positie op het podium.

Maar de meest indrukwekkende wedstrijd was toch die van Dan Ticktum die zijn allereerste pole-position wist om te zetten in een nagenoeg foutloze wedstrijd. „Het verliep absoluut volgens plan. Slechts eenmaal maakte ik een klein foutje en kwam ik met een wieltje in het gras maar verder valt er weinig op af te dingen", aldus Ticktum.

Uitslag Race 1
1 Daniel TICKTUM Fortec 18 ronden
2 James PULL JTR +7.094s
3 Gustavo MYASAVA Double R +7.861s
4 Lando NORRIS Carlin +8.026s
5 Sennan FIELDING JHR +14.721s
6 Ricky COLLARD TRS Arden +14.888s

msadoningtonrace2

Race 2: Eerste overwinning Leist
Voor de tweede wedstrijd in de MSA Formula powered by Ford Ecoboost klasse wordt de top 8 uit de eerste wedstrijd in omgekeerde volgorde op de startgrid geplaatst. Dit gaf de 16-jarige Braziliaan Matheus Leist de kans om na problemen op zaterdag alsnog voor de overwinning te gaan, en dat is precies wat hij deed.

Een geweldige start zorgde ervoor dat Leist, die de helft van de voorbereidende testdagen voorafgaande aan het seizoen miste, voorbij schoot aan pole-sitter Jack Barlow terwijl Sennan Fielding en Ricky Collard eveneens gebruik maakten van de slechte start van de nummer 8 uit de eerste race.

Met een kleine voorsprong eindigde Leist de eerste ronde maar toen Collard, die voor zijn doen slecht relatief langzaam op gang kwam, in de aanval ging bij Fielding kreeg de Double-R coureur alsnog de kans om weg te lopen.
De voorsprong groeide naar drie seconden en hoewel Collard, eenmaal voorbij aan Fielding, wel iets in liep, kwam de eerste overwinning van Leist nooit in gevaar.

Achter het leidende drietal probeerde Barlow aan te haken terwijl de winnaar van de eerste race, Dan Ticktum beslag legde op de vijfde plaats, vlak voor de voormalige kampioenschapsleider, Lando Norris die het op Donington Park moeilijk heeft.

Uitslag Race 2
1 Matheus LEIST Double R 18 ronden
2 Ricky COLLARD TRS Arden +2.852s
3 Sennan FIELDING JHR +5.161s
4 Jack BARLOW MBM +5.570s
5 Daniel TICKTUM Fortec +12.729s
6 Lando NORRIS Carlin +16.212s

msa-doningtonrace3

Race 3: Opnieuw Dan Ticktum
Was de eerste overwinning van het weekend nog relatief recht-toe recht-aan voor Dan Ticktum, zo complex werd het in de tweede race voor de piepjonge leider in het kampioenschap.

Niet minder dan vier safetycar periodes waren er nodig om de jongelingen uit de verschillende grindbakken te verwijderen, zo explosief was de derde en laatste race van het weekend op Donington. Dit zorgde ervoor dat Ticktum, die nog nooit aan kop van een veld een herstart had meegemaakt een snelcursus kreeg. Ticktum maakte geen fout waardoor zijn leidende positie nooit in gevaar kwam. Anders was dat voor James Pull die tweede lag na de start maar voorbij werd gestoken door Ricky Collard bij een van de hervattingen.

Opvallend was opnieuw het matige optreden van Lando Norris die ternauwernood in de top 10 finishte. Samen met teamgenoot Colton Herta mocht Norris dan ook niet terugkijken op een geweldig weekend op Donington Park waar de twee Carlin coureurs de aansluiting in het kampioenschap verloren.

Dat geldt niet voor Dan Ticktum die ook de derde race wist te winnen en zo niet alleen zijn eerste zeges boekte op het legendarische circuit maar ook nog eens de leiding in het kampioenschap overnam.

Uitslag Race 3
1 Daniel TICKTUM Fortec 19 ronden
2 Ricky COLLARD TRS Arden +6.006s
3 James PULL JTR +7.055s
4 Colton HERTA Carlin +7.850s
5 Jack BARLOW MBM +8.283s
6 Tarun REDDY Double R +9.427s

Klassement
1 Ticktum 114 punten
2 Collard 87
3 Pull 77
4 Norris 74
5 Matheus Leist 65
6 Barlow 45
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet