IndyCar

Indycar: Scott Dixon en Ganassi Racing op weg naar records in Long Beach Grand Prix

Met zijn zege in de Long Beach Grand Prix zijn zowel Scott Dixon als het Ganassi Team op weg naar nieuwe records. Dixon behaalde in Long Beach zijn 36e Indycar-zege en kwam daarmee op gelijke hoogte met de legendarische Bobby Unser die op de "all time winners list" als vijfde genoteerd staat. Voor het team van Chip Ganassi betekende het de 98e Indycar-overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Pitstop LB Dixon

Beslissende stop voor Scott Dixon in Long Beach. Het Ganassi Team is dit jaar op weg naar nieuwe records.

Scott Dixon en Ganassi Racing op weg naar records in Long Beach
Voor zowel Helio Castroneves als Scott Dixon viel de beslissing eigenlijk al in de 29e ronde. Dixon profiteerde van een tragere stop van Castroneves en stond de leiding, in een wedstrijd die welgeteld slechts één neutralisatie telde, niet meer af. Om zijn rijder in de pitlane tegen een "unsafe release" te beschermen moest crewchief Travis Law Castroneves enkele tellen tegenhouden. Voor Castroneves en Team Penske voldoende om de wedstrijd te verliezen. Hoewel een tweede stop in de 55e ronde eigenlijk vlekkeloos verliep was voor Castroneves onvoldoende om de wedstrijd naar zich toe te trekken. In zijn "out lap" was Dixon direct 6/10e sneller.

Scott Dixon: "Fantastisch. Ik hou van dit evenement maar op de lijst stond dat ik het nog steeds niet goed gedaan had. Die pitstop hielp ons wel aan de leiding. De auto was snel genoeg om de kop vast te houden."

04CJ9515
Geluksfee voor Scott Dixon voorafgaande aan de Long Beach Grand Prix.

Voor Castroneves betekende het zijn tweede runner-up finish en zijn 37e tweede plek in de Indycarseries. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Bobby Rahal die ook 37x tweede werd. Met 56 tweede plaatsen is Mario Andretti overigens recordhouder. In de tussenstand van het kampioenschap liep Castroneves wel drie punten in op zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya. De Colombiaan moest zich in de slotfase fel tegen de aanvallen van zijn teamgenoot Simon Pagenaud verdedigen. Omdat de Penske-coureurs elkaar ophielden wisten Sebastien Bourdais en Josef Newgarden de aansluiting te vinden. Het enige incident deed zich in het zicht van de finish voor toen Takumo Sato zonder brandstof viel en door een andere deelnemer geraakt werd. Voor zowel Luca Filippi als Will Power was de wedstrijd in Long Beach in principe snel over. Zij lieten in het begin van de wedstrijd hun motor in de pitlane afslaan en bevonden zich voor de rest van de tijd in kansloze positie.

2015 Start LB
Helio Castroneves versloeg Castroneves direct bij de start, maar bij de finish was het de omgekeerde volgorde.

Helio Castroneves: "De baan veranderde eigenlijk steeds. Zeker met de rode en zwarte banden. De Firestone banden deden het voor mij eigenlijk uitstekend. Mijn auto was fantastisch. Mijn crew hield mij perfect wat langer tegen. Beter om voor safe te gaan dan achteraf sorry te zeggen. Een tweede plek was achteraf gezien niet slecht."

2015 Montoya LB Montoya heeft duidelijk kampioenschapsambities.

Juan Pablo Montoya: "Pagenaud had iets minder vleugel. Ik was eigenlijk verrast dat mijn banden wat minder werden. Ik zag hem komen en moest alleen geen fouten maken. Aan het einde van het rechte stuk was hij iets sneller maar hij kwam wel dichtbij, maar niet voldoende. Voor het kampioenschap was het een goede zaak. Daarom heb ik Simon ook niet voorbij gelaten. Goed we hebben een podium. Maar het zijn toch weer punten. Zolang ik de auto niet behoeft te riskeren om punten te behalen vind ik het prima. Het werkte perfect."

2015 Pagenaud LB
Simon Pagenaud zette Montoya behoorlijk onder druk.

Conor Daly verving op het laatste moment Rocky Moran Jr. die tijdens de zaterdagtrainingen in een crash zijn duim geblesseerd had. Rookie Daly werd als zeventiende geklasseerd. Hoewel Stefano Coletti met versnellingsbakproblemen te kampen kreeg en op hopeloze achterstand reed tekende hij wel voor de snelste wedstrijdronde met de KV Racing Technology Dallara Chevrolet.

Uitslag
1.Scott Dixon Dallara Chevrolet 80 ronden
2.Helio Castroneves Dallara Chevrolet 80 ronden
3.Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 80 ronden
4.Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 80 ronden
5. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 80 ronden
6. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 80 ronden
7. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 80 ronden
8. Marco Andretti Dallara Honda 80 ronden
9. Carlos Munoz Dallara Honda 80 ronden
10.Sebastian Saveedra Dallara Chevrolet 80 ronden

2015 Maxim Girls LB
Met sponsor Maxin had Graham Rahal eigenlijk moeten scoren. Maar die heeft de nog snellere Courtney Force als verloofde....
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet