Diversen

BTCC: Matt Neal grootste winnaar in Donington Park

BTCC-Donington1

Matt Neal is de grote winnaar van het tweede BTCC-weekend van het seizoen op Donington Park. De Honda coureur won net als VW-concurrenten Jason Plato en Colin Turkington een van de drie wedstrijden en verliet Donington Park als leider in het kampioenschap.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Kwalificatie: Eerste pole-position voor Colin Turkington
Na twee vrije trainingen van 40 minuten was het duidelijk dat opnieuw het BTCC veld bijzonder dicht bij elkaar zou zitten maar dat op zaterdagmiddag Colin Turkington zijn eerste pole-position voor het BMR Volkswagen team zou behalen, dat had niet iedereen aan zien komen. De pole smaakte nog eens extra zoet omdat het zijn eerste is met een voorwiel-aangedreven toerwagen en ook omdat zijn concurrenten voor de titel, Gordon Shedden in de Honda en teamgenoot Jason Plato met minimale verschillen voorbleef.

BTCC-Donington2
Josh Cook verraste met de Chevrolet Cruze

Maar er waren meer verrassingen op Donington Park. Zo belandden beide Mercedessen in de top tien waarbij Adam Morgan zich als vierde kwalificeerde en de 18-jarige Aiden Moffat de negende tijd noteerde terwijl het ongeloof van de gezichten te lezen was bij het piepkleine Power Maxed Racing dat met Josh Cook (zesde) en Dave Newsham (10e) beide Chevrolets voorin terugvond.

Net zo opvallend was het optreden van de WSR BMW's dat met Tordoff slechts een auto in de top tien had. Rob Collard en Andy Priaulx kwamen niet verder dan de 19e en 23e plaats respectievelijk.

Uitslag Kwalificatie
1 Colin Turkington Team BMR Volkswagen 1:09.483
2 Gordon Shedden Team Dynamics Honda + 0.056
3 Jason Plato Team BMR Volkswagen + 0.069
4 Adam Morgan Ciseley Racing Mercedes + 0.538
5 Andrew Jordan Triple Eight MG + 0.546
6 Josh Cook Power Maxed Chevrolet + 0.636

Race 1: Plato vecht zich naar voren

BTCC-Donington3

Jason Plato was ongenaakbaar

Jason Plato was niet tevreden na zijn kwalificatie en klaagde bij het team dat hij geen ritme kon vinden op het circuit van Donington Park. Van die problemen was weinig meer te ontdekken tijdens de eerste wedstrijd van het weekend want daarin was het Jason Plato die zich na een geweldige start naar voren vocht.

Bij die start verloor pole-sitter Turkington meteen de leiding aan zijn teamgenoot. De regerend kampioen had ogenschijnlijk veel moeite om temperatuur in de achterbanden te krijgen van zijn Volkswagen en zag de door succesgewicht zwaardere Honda van Gordon Shedden al in de tweede ronde langszij komen. Die bleek echter niet in staat om Plato bij te halen. Sterker nog, het was Turkington die constant probeerde de tweede plaats terug te pakken.
Door dit gevecht kon Plato verder en verder weg lopen waardoor de Engelsman nooit onder druk kwam te staan van de Schot Shedden. De Honda coureur noteerde, na het definitief verslaan van Turkington, nog wel de snelste ronde - wat hem de pole-position in race twee opleverde - maar moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Turkington.

Daarachter vochten Sam Tordoff, Andrew Jordan en Adam Morgan een fantastisch gevecht uit om de vierde plaats. Hierin was het continue stuivertje wisselen tot er contact was tussen Morgan en Tordoff waardoor de MG van Jordan uiteindelijk vierde werd, voor Tordoff en de opnieuw sterk rijdende Dave Newsham die wist te profiteren van het wegvallen van de Mercedes van Morgan en zo beslag legde op de zesde positie.

Uitslag race 2
1 Jason Plato Team BMR Volkswagen 16 ronden
2 Gordon Shedden Team Dynamics Honda + 1.401
3 Colin Turkington Team BMR Volkswagen + 1.782
4 Andrew Jordan Triple Eight MG + 5.961
5 Sam Tordoff WSR BMW + 14.328
6 Dave Newsham Power Maxed Chevrolet + 15.177

Race 2: Turkington voor het eerst voor Volkswagen
Na een kleine teleurstelling in de eerste wedstrijd waarin Colin Turkington zijn pole-position niet kon omzetten in een overwinning was het in de tweede race van het weekend. En wat voor een revanche want terwijl er achter Turkington bikkelhard gevochten werd overleefde de tweevoudig kampioen een lange race op de soft-compound banden om op dominante wijze de tweede race van het weekend voor Team BMR te winnen.

Turkington startte uitstekend vanaf de eerste rij en pakte in de eerste bocht meteen de leiding, voor de eveneens op zachte banden gestarte Shedden, en begon meteen te bouwen aan een voorsprong. Dat Turkington de zachte compound wist te laten overleven was opzicht al een wonder, dat de Schot ook nog eens zijn voorsprong in stand hield was ongehoord.

BTCC-Donington4
Colin Turkington nu ook snel met een voorwielaandrijver

Daarachter was het echter een grote chaos. Shedden en Jack Goff zakten op hun zachte compound langzaam terug terwijl Adam Morgan, Andy Jordan, Matt Neal, Rob Collard, Jason Plato en Josh Cook probeerden naar voren te komen. Het moest een keer mis gaan en dat deed het op het moment dat Morgan de MG van Jordan probeerde te passeren. Matt Neal zag een gat en dook erin waardoor de Mercedes, de Honda en de MG drie-dik door de laatste chicane doken. Morgan liet wat ruimte aan Neal die bij de exit Morgan vol eraf zette en zelf met de tweede plaats aan de haal ging. Morgan herstelde zich uiteindelijk nog wel voor de derde plaats, maar ook die plaats moet behaald worden door wat contact.

Het spektakel en het contact ten spijt waren alle ogen toch gericht op Colin Turkington. De overstap van een achterwiel aandrijver naar de voorwiel-aangedreven Volkswagens kostte de kampioen aanvankelijk veel moeite maar met deze zege doet de Schot ook dit jaar mee om de titel.

Uitslag Race 2
1 Colin Turkington Team BMR Volkswagen 18 ronden
2 Matt Neal Team Dynamics Honda + 2.501
3 Adam Morgan Ciseley Racing Mercedes + 8.832
4 Andrew Jordan Triple Eight MG + 10.484
5 Jason Plato Team BMR Volkswagen + 10.693
6 Robert Collard WSR BMW + 10.982

Race 3: Neal wint, MG protesteert
Als iemand twijfelde aan de terugkeer van Matt Neal aan het front dan zijn die twijfels na de derde race van het weekend weggenomen. Een tweede overwinning van het seizoen en de leiding in het kampioenschap zegt genoeg. Al denkt men bij Triple 8 MG anders over....

Loting bepaalde dat de top 7 uit de uitslag van de tweede race in omgekeerde volgorde op de startgrid voor race drie zouden staan wat betekende dat Josh Cook met zijn Power Maxed Chevrolet op pole startte voor Collard in de BMW. Die laatste pakte dankzij de achterwiel aandrijving de leiding maar kon de intense druk van Cook, nieuw in het BTCC, niet weerstaan. Power Maxed Racing had wel verwacht dat ze goed voor de dag zouden komen op Donington Park maar dat Cook de leiding zou pakken, dat had niemand verwacht.

Ronde na ronde behield de voormalig Renault Clio cup coureur de leiding terwijl achter het leidende duo er een spectaculair gevecht tussen Plato, Neal, Jordan en Aron Smith in de derde Volkswagen ontstond. Eerst werd Plato, rijdend met veel ballast en de zachte banden, voorbij gestoken waarna Neal en Jordan elkaar enkele malen raakten. Bij het laatste contact kon Smith de derde plek overnemen en het juist dat incident waartegen Triple 8 protesteert.

BTCC-Donington5
MG was niet blij met het robuuste rijden van Matt Neal

Sam Tordoff en Jack Goff belandden halverwege de race samen in de grindbak waardoor een safetycar nodig was om het duo veilig te verwijderen. Bij de herstart verloor Collard terrein en kreeg Cook de Volkswagen Passat van Smith in zijn nek. Smith probeerde het maar de Chevrolet en de Volkswagen gingen er samen af in de Hollywood-Bocht. Beide konden verder, en vochten ook daadwerkelijk verder, al ging het nu om de vijfde plaats. Collard zou als vierde finishen. Voor Cook zat er niet meer in dan opnieuw een zevende plek.
Matt Neal maakte handig gebruik van de situatie, schoof door naar plek twee en ging in de aanval bij Collard. De BMW-coureur was niet in staat om Matt Neal achter hem te houden en ook Andy Jordan en een snel opstomende Gordon Shedden gingen Collard voorbij voor een plek op het podium.

De zege in de zesde race van het seizoen was daarmee voor Neal die daardoor ook nog eens de leiding in het kampioenschap in handen krijgt. De enige vraag is nu of het protest van MG zin zal hebben. De tijd zal het leren.

Uitslag Race 3
1 Matt Neal Team Dynamics Honda 19 ronden
2 Andrew Jordan Triple 8 MG + 0.157
3 Gordon Shedden Team Dynamics Honda + 1.038
4 Robert Collard WSR BMW + 3.563
5 Aiden Moffat Laser Tools Mercedes + 3.613
6 Aron Smith Team BMR Volkswagen + 3.869

Stand Kampioenschap (na 6 wedstrijden)
1 Matt Neal Team Dynamics Honda 75 punten
2 Colin Turkington Team BMR Volkswagen 73
3 Gordon Shedden Team Dynamics Honda 68
4 Andrew Jordan Triple 8 MG 63
5 Jason Plato Team BMR Volkswagen 58
6 Jack Goff Triple 8 MG 54
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet