WTCC

WTCC: Regerend kampioen José Maria Lopez pakt WTCC Pole in Marrakech. Tom Coronel zevende

Regerend kampioen José Maria Lopez pakte in de laatste seconden van Q3 de pole voor de Eurodatacar WTCC Race van Marokko in Marrakech en verknalde daarbij aanmerkelijk de feestvreugde voor de lokale held Mehdi Bennani. Die leek aanvankelijk op weg te zijn naar de allereerste pole in zijn WTCC-carrière. Tom Coronel kwalificeerde zich oorspronkelijk als negende maar won vanwege twee technische uitsluitingen toch nog twee startplekken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's WTCC

2015 Pole JM Lopez
Regerend kampioen José Maria Lopez denkt nu al aan titelprolongatie.

Regerend kampioen José Maria Lopez pakt WTCC Pole in Marrakech
In de slotseconden van Q3 werd de lokale held Mehdi Bennani door regerend kampioen José Maria Lopez alsnog van zijn provisional pole beroofd. De Marokkaan bezet de tweede startplek.

ma qing hua 180415

De Chinees Ma Qing Hua maakte er op het circuit Moulay El Hassan voor Citroën een volledige Top 3 van. Hugo Valente en Tom Chilton slaagden er eveneens in om zich voor Q3 te kwalificeren daarbij namen als Loeb, Tarquini en Monteiro achter zich latend.

Met zijn pole pakte Lopez nog eens vijf extra punten, terwijl zijn teamgenoot Sebastien Loeb niet door Q2 heen kwam. Voor Lopez betekent dit al een extra boost voor een mogelijke titelprolongatie.

J.M. Lopez: "De eerste stap hebben we achter de rug. Maar voor mens en machine is dit een veeleisend circuit. In Q2 vond ik een erg goede set-up en die ene ronde in Q2 gaf me enorm veel vertrouwen voor Q3. Maar in die ene unieke ronde moest ik nog steeds die extra tienden vinden. Zeker als je zulke goede teamgenoten hebt. Op dit circuit is het moeilijk om zonder fouten nog sneller te gaan. Maar ik had een perfecte ronde en ben er blij mee."

Hugo Valente zag zijn indrukwekkende run afgebroken worden toen hij in de bandenstapels belandde. Om zijn auto te sparen besloot Tom Chilton niet meer naar buiten te gaan. Norbert Michelisz kwalificeerde zich als zesde gevolgd door Tiago Monteiro en Sebastien Loeb. Voor Tom Coronel leek het er aanvankelijk goed uit te zien maar een mechanisch defect sloeg alle hoop de bodem in. Oorspronkelijk kwalificeerde hij zich als negende maar omdat de Chevrolets van Valente en Chilton over nieuwe motoren beschikten waarvan de verzegeling verbroken was, werden zij naar de twee laatste startplaatsen teruggezet.

Voor Mehdi Bennani was het de eerste maal dat hij Q3 haalde. "Dit is pas mijn tweede wedstrijd met de nieuwe auto. Het geeft mij een ontzettend goed gevoel om in mijn geboorteland voor de pole te gaan. Voor mij is dit de enige manier om iedereen te bedanken die mij gesteund heeft." Voor de tweede wedstrijd start Yvan Muller vanwege de omgedraaide startvolgorde vanaf pole.

2015 Bennanu
Bijna eerste pole voor Mehdi Bennani. Lopez verknalde de feestvreugde een klein beetje.

WTCC Kwalificatie Marrakech
1 Jose Maria Lopez Citroen Total WTCC Citroen 1m43.854s -
2 Mehdi Bennani Sebastien Loeb Racing Citroen 1m44.109s
3 Ma Qing Hua Citroen Total WTCC Citroen 1m44.582s
4 Norbert Michelisz Zengo Motorsport Honda 1m44.102s
5 Tiago Monteiro Honda Racing Team JAS Honda 1m44.118s -
6 Sebastien Loeb Citroen Total WTCC Citroen 1m44.150s -
7 Tom Coronel ROAL Motorsport Chevrolet 1m44.177s -
8 Yvan Muller Citroen Total WTCC Citroen 1m44.185s -
9 Gabriele Tarquini Honda Racing Team JAS Honda 1m44.313s -
10 Stefano D'Aste All-Inkl.com Munnich Motorsport Chevrolet 1m44.573s -
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet