Formule 1

Formule 1: Vierde pole op rij Hamilton, Verstappen niet verder dan p15

Hamilton

Lewis Hamilton start ook race vier van 2015 vanaf poleposition. Mercedes had in Bahrein serieuze concurrentie van Ferrari: Vettel wist zich voor Rosberg te kwalificeren, op de eerste startrij. Maar het tempo van Hamlilton was niet te evenaren: met vier tienden voorsprong greep hij de pole. Max Verstappen klaagde tijdens de kwalificatie over een gebrek aan vermogen en daardoor kwam hij niet verder dan p15. Teamgenoot Sainz gooide wel hoge ogen, hij start morgen als negende.

Tekst: Daan Jeuken

McLaren weet dat het in Bahrein nog weinig zal uitrichten, maar meters maken is het devies. Dat lukt Jenson Button niet bepaald; gisteren tijdens beide trainingen stond hij al vroegtijdig aan de kant en in Q1 is hij nauwelijks de pits uit of de McLaren valt al stil. De laatste startplaats zal morgen voor Button zijn, schrale troost dat hij anders niet veel verder naar voren had gestaan.

Verstappen mist vermogen
De Toro Rosso's gaan tot dusver in Bahrein niet zo lekker en Verstappen en Sainz moeten aan de bak om Q2 te halen. Verstappen klaagt dat hij vermogen mist en staat bij het vallen van de vlag onder de streep, evenals Maldonado en de twee Manors. Sainz staat er vlak boven.

Sainz verbetert als eerste zijn rondje en schuift door naar p11. Maldonado is al het hele weekend snel, maar verbetert zich maar nipt: hij schuift door naar p15, net boven de streep, en dan komt alleen Verstappen nog. De Nederlander is langzamer onderweg dan zijn teamgenoot, maar is wel iets sneller dan Maldonado. Verstappen is door, Maldonado dus niet. De andere uitvaller is nog een grotere verrassing: Daniil Kvyat. Fernando Alonso verrast ook, zijn goede rondje zet hem op p9.

Sainz in toptien
In Q2 zijn Verstappens problemen niet voorbij, want hij roept nog steeds geen vermogen te hebben. Hij staat er wel mee boven zijn teamgenoot en de Force India's, maar die pakken bij hun laatste poging de tijd van de Nederlander. Verstappen verbetert zijn tijd bij zijn laatste poging wel, maar het levert hem geen plaats op. Sainz maakt in de eerste sector een foutje, maar perst er wel een erg goed rondje uit. De Spanjaard komt als allerlaatste door, verrast en rijdt naar p10. Sainz haalt dus Q3, Verstappen start morgen als vijftiende. Voor hem starten (van 14 naar 11) Alonso, Ericsson, Nasr en Perez.

Eerste stint op gebruikte banden
In Q3 is er tijd voor twee stints, maar de eerste is bij de meeste mensen niet heel nuttig. De kopmannen rijden de stint namelijk op gebruikte zachte banden, dus die tijden zullen bij de tweede stint worden verbeterd. Voor wat het waard is: na poging 1 leidt Hamilton, voor Ricciardo, Rosberg, Bottas, Vettel, Räikkönen en Massa.

Ferrari is snel
In de allesbeslissende laatste poging is Ferrari snel onderweg. Vettel komt als eerste en hij pakt de poletijd van Hamilton. Bottas komt daarna, maar die komt niet aan Vettels tijd. Räikkönen komt daarna, maar die is weer langzamer dan Vettel.

Rosberg komt als eerste Mercedes, maar hij komt niet aan de tijd van Vettel. Het betekent dus niet de derde Bahrein-pole op rij voor Rosberg. Lewis Hamilton komt als allerlaatste en zijn eerste twee sectoren erg snel. Dat is de derde ook: zijn ronde is in alle drie de sectoren het snelste en dus is de pole redelijk ruim, met vier tienden.

De verwachtingen waren dat de Grand Prix van Bahrein zou uitlopen op een duel tussen beide Mercedessen. Zeker op de afkoelende baan denkt Mercedes morgen in het voordeel te zijn, maar Rosberg moet dus wel eerste met Vettel afrekenen. Als Hamilton er dan maar niet al lang vandoor is.

Kimi Räikkönen start op p4 alweer achter zijn teamgenoot, hij zal in de race toch een keer als voorste Ferrari willen eindigen. De Williamsen zitten in Bahrein dichter bij de Ferrari's als vorig weekend, maar ze komen nog steeds net te kort. Ricciardo's zevende plaats laat zien dat de Red Bull niet helemaal waardeloos is en Nico Hülkenberg daarachter geeft ook Force India weer wat hoop.

De negende plaats is knap voor Carlos Sainz, hopelijk kan Verstappen morgen ook op volle kracht vooruit. Romain Grosjean zet zijn Lotus op p10.

Uitslag kwalificatie Bahrein
1. Lewis Hamilton, 1:32.571
2. Sebastian Vettel, op 0.411
3. Nico Rosberg, op 0.656
4. Kimi Räikkönen, op 0.810
5. Valtteri Bottas, op 1.173
6. Felipe Massa, op 1.261
7. Daniel Ricciardo, op 1.261
8. Nico Hülkenberg, op 1.879
9. Carlos Sainz, op 1.891
10. Romain Grosjean, op 1.913

11. Sergio Perez, 1:34.704
12. Felipe Nasr, 1:34.737
13. Marcus Ericsson, 1:35.034
14. Fernando Alonso, 1:35.039
15. Max Verstappen, 1:35.103

16. Pastor Maldonado, 1:35.677
17. Daniil Kvyat, 1:35.800
18. Will Stevens, 1:38.713
19. Roberto Merhi, 1:39.722
20. Jenson Button, geen tijd
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet