IndyCar

Indycar: James Hinchcliffe wint natte Indycar Farce op Nola Motorsports Park

De Canadees James Hinchcliffe behaalde op Nola Motorsports Park zijn eerste Indycar-overwinning sinds Iowa 2013. Zijn Schmidt Peterson teamgenoot James Jakes eindigde als derde. De Zwitserse Simona de Silvestro eindigde vanaf een achttiende startplek als vierde. Nadat de kwalificatie en warmup ook al afgelast werden voorspelden de weersomstandigheden voor de allereerste Indycar-wedstrijd op Nola Motorsports Park weinig goeds.
 
Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Hinchtown
Eindelijk weer een overwinning voor James Hinchcliffe, in Canada ook wel burgermeester van Hinchtown genaamd.


James Hinchcliffe wint natte Indycar farce op Nola Motorsports Park
Pluvius zorgde er voor dat de allereerste Indycar-wedstrijd op Nola Motorsports Park in een farce ontaardde. Van de 75 geplande ronden werden er slechts 47 afgelegd waaronder slechts 22 onder groen. Winnaar James Hinchcliffe gokte uitstekend door in de 16e ronde naar binnen te komen. Daarna kon hij vrijwel iedereen moeiteloos passeren en kwam pas in de uitloopronde zonder brandstof te staan....... Voor het eerst sinds acht wedstrijden zegevierde er weer een Honda-aangedreven bolide in Indycar.

James Hinchcliffe: "Eerst besloten we om niet naar binnen te komen maar ik dacht dat het wel grappig zou zijn als we deze wedstrijd met één stop konden voltooien. Jammer dat er niet meer ronden onder groen verreden kon worden want die auto voelde geweldig aan. Bij een aantal herstarts kon ik gemakkelijk van de Penske's wegtrekken. Als ik tot het einde over voldoende brandstof had kunnen beschikken weet ik zeker dat ik ze achter mij had kunnen houden!" Na 15 verreden wedstrijdronden moest er maar liefst vijfmaal achter elkaar geneutraliseerd worden. De wedstrijd kwam daarna niet werkelijk meer op gang.

RHR Bourdais
Na contact met Simon Pagenaud torpedeert Ryan Hunter Reay Sebastien Bourdais. Het had slechter af kunnen lopen. Pagenaud was behoorlijk bezorgd.Een crash tussen Simon Pagenaud, Sebastien Bourdais en Ryan Hunter Reay na de laatste herstart maakte eigenlijk een definitief einde aan de wedstrijd. Hunter Reay raakte Pagenaud en die nam vervolgens zijn landgenoot Sebastien Bourdais in zijn onheil mee. Bourdais maakte een harde klap tegen de muur maar bleef gelukkig ongedeerd.Polesitter Juan Pablo Montoya reed dertien ronden op kop maar kwam na dertien ronden voor slicks naar binnen. Na twee stops eindigde hij als vijfde. Zijn Penske-teamgenoot Helio Castroneves pakte de tweede plek.De Zwitserse Simona de Silvestro baarde voor het team van Andretti Autosport opzien door vanaf een 18e startplek als 5e te eindigen.

2015 Verregende Warm Up
Het weer maakte van de GP van Louisana een complete farce. Ook de warmup werd afgelast

Chaos na herstarts
Na één van de eerste herstarts kwam Tony Kanaan als eerste in de problemen maar hij wist zijn Ganassi Dallara weer terug op de baan te krijgen. Bij een volgende poging knalde achterblijver Francesco Dracone(Dale Coyne Racing) tegen Helio Castroneves. "Ik begreep niet wat hij voorin te zoeken had. Die regel heb ik nooit begrepen" bromde de Braziliaan. Vervolgens ging de Italiaan in de pitlane achterstevoren en reed daarbij één van zijn eigen crewleden ondersteboven. Over diens toestand werden nog geen nadere mededelingen gedaan.
Bij de volgende poging zorgde Stefano Coletti voor een aardig tafereel door dwars door het veld heen te gaan, kwam op het natte gras en raakte met een behoorlijke impact achterwaarts de vangrail. De Dallara bewees zijn degelijk- en stevigheid. Met een beschadigde achtervleugel vervolgde de Monegask op wedstrijdsnelheid zijn weg richting pits Daarna zorgden Carlos Huertas en Saga Karam tweemaal voor een neutralisatie. Na de crash tussen Pagenaud, Bourdais en Hunter Reay volgde er definitief geen herstart meer. De wedstrijdleiding besloot er een getimede wedstrijd van te maken en na 1.45u racen viel definitief het zwart-wit geblokt.

2015 Hinchcliffe
James Hinchcliffe hield het hoofd koel en clever op weg naar een gemakkelijke overwinning.

Uitslag
1. James Hinchcliffe Dallara Honda 47 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Chevrolet +0.4279s
3. James Jakes Dallara Chevrolet +0.8452s
4. Simona de Silvestro Dallara Honda +1.2924s
5. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet +1.7564s
6. Tony Kanaan Dallara Chevrolet +2.2638s
7. Will Power Dallara Chevrolet +3.0958s
8. Graham Rahal Dallara Honda +4.3495s
9. Josef Newgarden Dallara Honda +5.7352s
10. Luca Filippi Dallara Chevrolet +7.2115s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet