NASCAR

NASCAR: Pakkende overwinning voor Jimmie Johnson in Texas

Jimmie Johnson heeft zijn zegereeks op de Texas Motorsport Speedway voortgezet. Vorig jaar zegevierde hij voor de vierde achtereenvolgende maal in de herfsteditie. Afgelopen zaterdagavond schreef hij voor de eerste maal de lente-editie op zijn naam. Met nog veertien ronden te gaan pakte de zesvoudige kampioen op zijn favoriete Speedway definitief de leiding.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

TMS NSCS 041115 JohnsonVL
Jimmie Johnson wint de Duck Commander 500. Zijn vijfde zege op de Texas Motorspeedway en de 72e in zijn carriere 

Jimmie Johnson zet Texas zegereeks voort
De Texas Motor Speedway behoort tot Jimmie Johnsons favoriete Speedways. Voor de vijfde keer in zijn carrière wist de Hendrick Motorsports-coureur afgelopen zaterdag toe te slaan. In de 334 ronden tellende wedstrijd reed Johnson minstens 100 ronden aan de leiding en pakte zijn 72e Sprint Cup-overwinning. In zeven achtereenvolgende starts zegevierde Johnson vijfmaal op de Texas Motor Speedway. Na één van de laatste herstarts schoof Johnson direct vanuit derde positie naar de eerste op en gaf Jamie McMurray en Kevin Harvick daarbij het nakijken.

Jimmie Johnson: "Een fantastische auto. Gedurende de wedstrijd hebben we gewoon door gezwoegd. Het was goed om een break in de kalender te hebben daardoor konden we onszelf resetten en weer ons in ritme terugkomen."

TMS NSCS 041115 EarnhardtJrHarvick
Met Harvick en Earnhardt Jr. op de derde plek een mooi Top 3 succes voor Chevrolet.

Kevin Harvick reed 96 ronden aan de leiding en eindigde achter Johnson als tweede. Harvick: "Toch ben ik niet teleurgesteld. Het enige waarvoor we hier komen is om te winnen. Niet iets om je hoofd bij te laten hangen." Harvick was vanaf de eerste startrij vertrokken en reed de eerste 33 ronden op kop. De eerste 79 ronden gaven de Stewart Haas Chevrolets van Harvick en Kurt Busch duidelijk de toon aan. Polesitter Busch finishte als veertiende.Met Dale Earnhardt op de derde plek betekende dit voor Chevrolet een mooie top drie uitslag in de eerste avondwedstrijd van dit seizoen.

TMS NSCS 041115 Gordon Mears
Sinds de opening in 1997 reed Jeff Gordon alle Sprint Cup-wedstrijden op de Texas Motor Speedway.


Zevende plek voor Jeff Gordon
Jeff Gordon die dit jaar aan zijn afscheidstour bezig is heeft sinds de opening van de Texas Motor Speedway aan alle 29 Sprint Cup wedstrijden deelgenomen. Hij eindigde er twaalfmaal in de Top 10. In 768 deelnames is dit tevens het enige circuit waar hij tweemaal als 43e en laatste geklasseerd werd. Dit gebeurde in 1999 en 2008.

Fraaie inhaalrace Keselowski
De beide Penske Fords van Joey Logano en Brett Keselowski eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. Met nog 68 ronden te gaan maakte Keselowski een enigszins twijfelende beslissing bij het naderen van de pitlane en reed bij de ingang hiervan een pylon omver. Bij de herstart werd hij naar de 24e plek teruggezet maar reed snel naar voren. Eerder moest Keselowski al voor een loszittend wiel naar binnenkomen. Hij was niet de enige. Ook Dale Earnhardt Jr en Clint Bowyer moesten vanwege loszittende wielen extra stops maken. Al hun crews waren gewoon iets te snel.....

TMS NSCS 041115 Logano
Bij Joey Logano waren er perfecte pitstops. Bij zijn teamgenoot Keselowski waren die iets minder.

Met nog 100 ronden te gaan werd er iets te voortijdig geneutraliseerd. Matt Kenseth leek een aardige spin te produceren maar wist zijn Toyota driftend op machtige wijze to corrigeren. Daarbij veel witte rook achterlatend. Ryan Newman eindigde als veertiende. Vanwege bandenmanipulatie liep zijn crew eerder dit seizoen een boete van ruim U$ 125.000 op. Tevens werden zijn crew en crewchief voor zes weken geschorst.

TMS NSCS 041115 CheckeredFlag
Vijfde zege voor Jimmie Johnson op de Texas Motor Speedway.


Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden
3. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 334 ronden
4. Joey Logano Ford 334 ronden
5. Brad Keselowski Ford 334 ronden
6. Jamie McMurray Chevrolet 334 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 334 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 334 ronden
9. Martin Truex Jr. Chevrolet 334 ronden
10. Carl Edwards Toyota 334 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet