Sportscars

Sportscars: Volledige eerste startrij voor Porsche op Silverstone, Aston Martin domineert bij GT's

150411 WEC Silverstone quali Porsche action
De Porsche met het startnummer 17 start morgen vanaf de pole-position

Porsche bezet de volledige eerste startrij voor de seizoensstart van het FIA WK-lange-afstandsracen, morgen op het Grand Prix-circuit van Silverstone. Porsche start als enige merk dit jaar in de hoogste energieklasse van de LMP1-hybride-divisie en kon zoals verwacht op één snelle ronde in de kwalificatie maximaal profiteren van de extra energie van de beide hybridesystemen. Zo kwamen Brendon Hartley en Mark Webber in de Porsche met startnummer 17 samen tot een gemiddelde rondetijd van 1:39,721 minuten, waarmee ze de eerste pole-position van het seizoen voor zich opeisten. Teamgenoten Romain Dumas en Neel Jani in de Porsche 919 Hybrid met het startnummer 18 kwamen tot een gemiddelde rondetijd van 1:40,340 minuten en kwalificeerden zich daarmee als tweede. Daarachter volgt de snelste van de beide fabrieks-Audi's, gereden door Lucas di Grassi en Oliver Jarvis, voor de Toyota met het startnummer 1, waarin Anthony Davidson en Kazuki Nakajima de kwalificatie voor hun rekening namen.

Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Terwijl het Porsche-team bijzonder tevreden was over het verloop van de kwalificatie, waarin dit jaar niet langer het gemiddelde van de twee snelste rondetijden van twee rijders wordt genomen, maar nog slechts één snelste ronde van twee rijders telt, was Audi content over het feit dat de achterstand op de Porsches minder groot uitviel dan van tevoren werd gevreesd. Tegelijkertijd lijken Audi en Toyota ten aanzien van de snelheid redelijk gelijkwaardig, met afwisselend een Audi en een Toyota op de plaatsen drie tot en met zes. Alleen de auto van het team ByKolles bleef nog enigszins achter bij de verwachtingen, want tussen de laatste fabrieksauto, de Toyota van Wurz/Sarrazin/Conway, en de Kolles-LMP1 van Trummer/Liuzzi/Klien, zaten niet minder dan vier LMP2-auto's.

Het G-Drive-team bezet met zijn beide Ligier JS P2-Nissans in de startopstelling de eerste twee plaatsen in de LMP2-klasse, met de auto van Yacaman/Derani/Gonzales voor die van Rusinov/Canal/Bird. De derde tijd in de klasse was voor de KCMG-Oreca-Nissan met Howson/Bradley/Tandy.

150411 WEC Silverstone quali AM 95
Snelste bij de GTE-Pro's: de 'Dane Train'-Aston Martin

Aston Martin, op slechts een steenworp afstand van de competitieafdeling bij Prodrive in Banbury, bepaalde zowel in de GTE-Pro- als in de GTE-Am-klasse het tempo. Bij de pro's eisten de Denen Nicky Thiim en Marco Sørensen in de nummer 95-auto de pole-position voor zich op, terwijl Richie Stanaway en Fernando Rees in de auto met het nummer 99 alsmede Darren Turner en Stefan Mücke in de V8 Vantage met het startnummer 97 de volledige top drie in de startopstelling voor Aston Martin completeerden. Daarachter eindigde met Richard Lietz en Michael Christensen in de Porsche 911 met het startnummer 91 de best geklasseerde niet-Aston Martin als vierde.

150411 WEC Silverstone quali AM98
Dalla Lana/Lamy eisten de pole in de amateurklasse voor zich op 

Bij de amateurs waren Paul Della Lana en Pedro Lamy in de nummer 98-Aston Martin het snelst, gevolgd door Gianluca Roda en Paolo Ruberti in de Larbre Competition-Corvette en Khaled Al Qubaisi en Klaus Bachler in de nummer 88-Abu Dhabi-Proton-Porsche.

150411 WEC quali Porsche crew
Webber/Hartley realiseerden de snelste gemiddelde tijd in de kwalificatie, Timo Bernhard profiteert mee

Uitslag:
1. Bernhard/Webber/Hartley, Porsche 919 Hybrid, 1:39.721
2. Dumas/Jani/Lieb, Porsche 919 Hybrid, 1:40.340
3. Di Grassi/Duval/Jarvis, Audi R18 e-tron quattro, 1:40,352
4. Davidson/Buemi/Nakajima, Toyota TS040-Hybrid, 1:40,382
5. Fässler/Lotterer/Tréluyer, Audi R18 e-tron quattro, 1:41,153
6. Wurz/Sarrazin/Conway, Toyota TS040-Hybrid, 1:41,694
7. Yacaman/Derani/Gonzalez, Ligier JS P2-Nissan, 1:48,021 (1e LMP2)
8. Rusinov/Canal/Bird, Ligier JS P2-Nissan, 1:48,083
16. Nygaard/Sørensen/Thiim, Aston Martin V8 Vantage, 1:59,970 (1e LMGTE-Pro)
22. Dalla Lana/Lamy/Lauda, Aston Martin V8 Vantage, 2:01,998 (1e LMGTE-Am)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet