Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Derde pole op rij voor Hamilton

Hamilton


Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft in de kwalificaties dit jaar de touwtjes stevig in handen. In China was Hamilton al elke sessie de snelste en ook op het moment suprême maakte Hamilton zijn status waar. Hamilton maakte bij zijn laatste poging weliswaar een foutje, waardoor Nico Rosberg nog erg dichtbij kwam, maar de eerste poging was voor Hamilton ook al genoeg om de pole te grijpen. Vettel start morgen als derde. Verstappen versloeg zijn teamgenoot wel, maar kwam niet verder dan de dertiende tijd.

Tekst: Daan Jeuken

Max op de wip
Max Verstappen moet in Q1 flink aan de bak, want hij staat als de klok op 0 staat onder de streep. Iedereen is naar buiten op zachte banden en is daar veel sneller op, dus Verstappen heeft één kans op een goed rondje. Die grijpt hij: Verstappen rijdt de zesde tijd en gaat door naar Q2.

Wie redden het dan niet? Beide McLarens deden redelijk mee in Q1, maar op de zachte banden kunnen Button en Alonso zich minder verbeteren dan de andere rijders. De twee eindigen als voorlaatste, nog altijd drie seconden sneller dan de Manors. De laatste uitvaller van Q1 is Nico Hülkenberg.

Verstappen voor teamgenoot
In Q2 rijdt iedereen direct op zachte banden en dus zijn de verspringingen in de slotfase minder. Verstappen staat bij het vallen van de vlag negende, zijn teamgenoot staat tiende. Onder de streep staan Massa en de Saubers; Perez en Kvyat hebben nog geen tijd gezet.

Beide Saubers komen als eerste en die rijden zich in de top tien. Dat duwt Verstappen en Sainz onder de streep. Perez rijdt langzamer dan de twee, Massa zet zich ook in de top tien. Sainz komt nog en rijdt de veertiende tijd, Verstappen komt als allerlaatste maar heeft een flinke remfout gemaakt en verbetert zijn tijd niet. Verstappen zal morgen als dertiende starten. Het verschil met zijn teamgenoot is weer klein, maar Verstappen staat er wel voor.

Voor Verstappen staan morgen Maldonado en Kvyat, die ook uit mogen stappen na Q2.

Hamilton ongenaakbaar?
Lewis Hamilton is tot dusver dit seizoen ongeslagen in de kwalificaties en in China is de Brit nog elke sessie sneller geweest dan zijn teamgenoot. De Ferrari's zijn in één rondje niet snel genoeg, dus alleen Rosberg lijkt Hamilton van de pole te kunnen houden.

De eerste slag is ook weer voor Hamilton, want hij is bijna drie tienden sneller dan Rosberg. De Williamsen en Ferrari's volgen daarachter, op meer dan 1,5 seconde van Hamilton.

Baan sneller
Iedereen heeft nog een kans en Räikkönen komt als eerste. Zijn ronde is goed, de Fin pakt de derde tijd, maar de baan lijkt sowieso sneller te zijn geworden. Bottas duikt namelijk onder de tijd van de Fin, Massa duikt daarna onder de tijd van zijn teamgenoot en Vettel duikt daarna weer onder de tijd van de drie.

Lewis Hamilton heeft een foutje gemaakt, want hij verbetert zijn tijd niet. Dat geeft Rosberg een kans op de snellere baan en hij verbetert inderdaad zijn tijd. Die brengt hem erg dicht bij zijn teamgenoot, maar het is net niet goed genoeg. Rosberg komt 42 duizendsten te kort en baalt daar over de boardradio duidelijk van.

Achter de top tien starten Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Felipe Nasr en Marcus Ericsson.

Uitslag kwalificatie China
1. Lewis Hamilton, 1:35.782
2. Nico Rosberg, op 0.042
3. Sebastian Vettel, op 0.905
4. Felipe Massa, op 1.172
5. Valtteri Bottas, op 1.361
6. Kimi Räikkönen, op 1.450
7. Daniel Ricciardo, op 1.758
8. Romain Grosjean, op 2.123
9. Felipe Nasr, op 2.285
10. Marcus Ericsson, op 2.376

11. Pastor Maldonado, 1:38.134
12. Daniil Kvyat, 1:38.209
13. Max Verstappen, 1:38.393
14. Carlos Sainz, 1:38.538
15. Sergio Perez, 1:39.290

16. Nico Hülkenberg, 1:39.216
17. Jenson Button, 1:39.276
18. Fernando Alonso, 1:39.280
19. Will Stevens, 1:42.091
20. Roberto Merhi, 1:42.842
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet