NASCAR

NASCAR: Nieuwe Nascar-sensatie Erik Jones verslaat gevestigde orde in Xfinity Texas Motor Speedway

De 18-jarige Erik Jones is de nieuwe NASCAR-sensatie. De JGR-coureur die dit seizoen voor het eerst aan de Xfinity-series deelneemt behaalde op de Texas Motor Speedway zijn allereerste overwinning. In de O'Reilly Autoparts 300 wist Jones in de slotfase de Sprint Cup routiniers Brad Keselowski en Dale Earnhardt Jr. te verslaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota

2015 Winnaar Jones
Newcomer Erik Jones verrast met een schitterende overwinning op de Texas Motor Speedway.

Nieuwe NASCAR sensatie Erik Jones verslaat gevestigde orde in Xfinity Texas
De 18-jarige Erik Jones is de man van de toekomst. Bij zijn eerste optreden op de 1.5 mijl lange Texas Motor Speedway wist hij direct vanaf pole de routiniers Brad Keselowski en Dale Earnhardt Jr. te verslaan. Met nog meer dan 50 ronden te gaan was Jones in fel duel met Dale Jr. verwikkeld waarbij beide rijders elkaar vrijwel niets toegaven. Maar de definitieve doorbraak kwam na de laatste herstart met nog 25 ronden te gaan. Daarbij wist Jones direct afstand te nemen.

Erik Jones: "Die racete hard tegen mij maar ik racete net zo hard terug. Ik hoop dat hij ervan genoten heeft. Ik wist dat hij aan het korst einde zou trekken. Wat heb ik ervan genoten. Hard en tegen hard en zij doen het al zolang en ik moet bepaalde dingen nog uitvinden. Maar door deur aan deur tegen ze te racen heb ik zo ontzettend veel geleerd. Eigenlijk weet ik niet wat ik moet zeggen. Wat is dit surrealistisch. Ik heb altijd vertrouwen gehad. Heb nooit aan mijzelf getwijfeld. Fantastisch dat ik die Sprint Cup-jongens kon verslaan. Ik kijk nu al uit naar de rest van het seizoen."

Bij de Penske Ford van Brad Keselowski werd op het allerlaatste moment een brandstofpomp vervangen en de Mustang werd daardoor naar de allerlaatste startplek teruggezet. In de 48e ronde nam Keselowski voor de eerste maal de kop maar moest met een tweede plek genoegen nemen. Het was zijn beste Xfinity-resultaat dit seizoen.

Keselowski: "Erik beschikte over een fantastische auto en verrichtte goed werk. Twee ronden lang reden wij naast elkaar en toen wist hij afstand te nemen. Het was prachtig racen!"

2015 Avondlicht
Racen tegen de schemering. Het blijft een prachtig gezicht.

Dale Earnhardt Jr. was vol lof over het optreden van newcomer Jones. Dale Jr: " De gehele avond was de auto "loose" en wilde niet de goede richting uit. De veranderingen in de afstellingen hielpen wel een beetje. Bij de stops onder groen was de auto erg snel. Mooi werk van Gibbs en Erik. Wel dacht ik dat Brad Keselowski over de beste auto beschikte maar toen het erop aankwam ging Erik er vandoor. Ik wist dat hij goed was. Nu weet iedereen het!"

Na afloop bevestigde teameigenaar Joe Gibbs dat de deur voor Jones mogelijk nu al openstaat voor een Sprint Cup zitje. "Ik moet Kyle Busch bedanken want die heeft hem ontdekt. Wij zijn erg trots op hem. Hij heeft de volledige steun van zijn familie. Na vijf wedstrijden won hij al zijn eerste Truckwedstrijd. Vanavond liet hij zien dat hij de besten kon verslaan. We zijn trots op hem, maar hij mag ook trots op zichzelf zijn!"

De wedstrijd op de Texas Motor Speedway telde zes neutralisaties en tussen acht koplopers verwisselde leiding maar liefst 15 maal. Ty Dillon eindigde als twaalfde maar behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

2015 Burnout
Van Erik Jones gaan we in de toekomst veel horen. Mogelijk dit jaar nog in de Sprint Cup.

Uitslag
1. Erik Jones Toyota 200 ronden
2. Brad Keselowski Ford 200 ronden
3. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 200 ronden
4. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
6. Darrell Wallace Jr. Ford 200 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
9. Chris Buescher Ford 200 ronden
10. Brian Scott Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet