GT

GT: Persbericht: Jules Szymkowiak is voortaan een ‘Bentley Boy’

150407 Szymkowiak Nogaro actie
Jules Szymkowiak in de Bentley Continental GT3

Na een jaar lang waardevolle ervaring te hebben opgedaan in het FIA EK Formule 3 bij het Nederlandse team Van Amersfoort Racing maakte autocoureur Jules Szymkowiak uit het Limburgse Obbicht voor het seizoen 2015 de overstap naar de steeds populairder wordende GT-racerij. In de sterk bezette 'Blancpain Sprint Series' bestuurt de 19-jarige rijder een Bentley Continental GT3 van het Duitse team HTP Motorsport. Het afgelopen weekeinde startte het GT-seizoen tijdens de traditionele 'Coupes de Pâques' op het circuit van Nogaro in het zuidwesten van Frankrijk. Samen met zijn Franse teamgenoot Olivier Lombard eindigde Szymkowiak daar in de hoofdwedstrijd als tweede in de zogeheten 'Silver Cup'.

Tekst: PR
Foto: Chris Schotanus


Met zijn keuze voor een Bentley volgt Szymkowiak in de voetsporen van legendarische coureurs als Woolf Barnato, Dr. Benjafield en Tim Birkin, die als de 'Bentley Boys' in de late jaren twintig van de vorige eeuw successen vierden in ondermeer de 24 Uur van Le Mans. In 2003 won Bentley opnieuw de Franse lange-afstandsklassieker en sinds eind 2013 speelt Bentley op het hoogste niveau mee in de internationale GT-racerij. "Ik ben er trots op om te mogen racen met een merk als Bentley, dat zo'n grote naam in de autosport heeft. Hoe ze van de Bentley Continental een echte raceauto gemaakt hebben, met een gewichtsreductie van 1.000 kilogram, is indrukwekkend", zegt Szymkowiak.

"Ik denk dat de Bentley qua karakteristiek iets beter bij mijn rijstijl past dan de Formule 3-auto, waarmee ik vorig jaar reed", vervolgt de Limburgse coureur. "Daarbij kan ik wel profiteren van alle ervaring die ik vorig jaar heb opgedaan. Ik ben Frits van Amersfoort en zijn team erg dankbaar voor alle kansen en mogelijkheden die ze me het afgelopen jaar hebben geboden. Daarop kan ik nu voortbouwen." Ter voorbereiding op het seizoen in de Blancpain Sprint Series had Szymkowiak een drietal testdagen, twee op het circuit van Misano in Italië en een op de Hockenheimring Baden-Württemberg in Duitsland.

Evenals in voorgaande jaren vormde het evenement 'Coupes des Pâques' op het circuit van Nogaro, een klassieker in de Franse autosport, de seizoensstart van de Blancpain Sprint Series. "Het korte, bochtige circuit van Nogaro met zijn agressieve asfalt was wellicht niet ideaal voor onze Bentley. We hadden het hele weekeinde te maken met een gebrek aan tractie, dat we door veranderingen aan de afstelling een beetje konden wegwerken, maar niet volledig konden oplossen", bericht Szymkowiak. Niettemin maakten de Limburger en zijn Franse teamgenoot Lombard de nodige progressie, met de vierde tijd in de tweede kwalificatie en de op één na snelste tijd in de warm-up als uitroeptekens.

In de eerste wedstrijd, de zogeheten kwalificatierace, viel het doek voortijdig voor de Nederlands-Franse combinatie. Szymkowiak: "Een andere rijder reed hard op de achterkant van onze auto, waardoor ik de grindbak in gleed en daar vast kwam te staan. Het team adviseerde via de boordradio dat beter was om de motor niet meer te starten, om extra schade door het grind te voorkomen. Een goed raceresultaat zat er immers toch al niet meer in, dus het was beter om de schade beperkt te houden." In de tweede wedstrijd, de hoofdrace op paasmaandag, begon de équipe in de Bentley met startnummer 83 van achteraan het veld aan zijn opmars. "We hadden een paar mooie gevechten, maar aankomen was het voornaamste doel. Daarin zijn we geslaagd: we werden als 14e algemeen geklasseerd en werden tweede in het klassement van de 'Silver Cup'. Ik kijk enorm uit naar de rest van het seizoen; dit was duidelijk een eerste ervaring die naar meer smaakt!"

Het volgende evenement van de Blancpain Sprint Series vindt op 9 en 10 mei plaats op het circuit van Brands Hatch in Groot-Brittannië. Jules Szymkowiak wordt ondersteund door G-Star Raw. Zijn raceactiviteiten zijn te volgen via het weblog rawracingteam.com.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet