Supercar Challenge

Paasraces Zandvoort: Schumacher-Van Splunteren verslaan Thuis bij de Superlights

start

De tweede race om de IDIS Superlight Challenge was niet minder spectaculair dan de race in de ochtend. Favoriet Henk Thuis leek op een overwinning af te stevenen, maar werd in de eindfase van de race voorbij gestreefd door de fraaie Wolf GB08 van York Schumacher en Joey van Splunteren. De strijd om de overwinning lijkt daarmee helemaal open voor het komende seizoen.

Tekst en foto's: PR

paasraces-zandvoort-6

Omstreeks vier uur 's middags trok de hemel aardig open en brak er zelfs een schraal zonnetje door. De tweede race van de Superlights ging vlot van start met een Henk Thuis die met zijn Radical direct een groot gat sloeg naar de nummer twee. Het eerste incident was in het Scheivlak, waar Carlo Kuijer vanwege te koude banden het grind in vloog. Het duurde even, maar hij vervolgde wel de race. De volgende man die eraf ging was Luc de Cock. Hij schoot in de Tarzanbocht naast de baan en moest tijdens het terugkomen op de baan het hele veld laten passeren. Het leverde een beetje gevaarlijke situatie op, maar verder geen aanrijdingen. In de veertiende ronde zocht Luc de Cock alsnog de pits op.

paasraces-zandvoort-5

Henk Thuis stampte maar door en realiseerde in de vierde ronde zelfs een tijd van 1:41.197. Boeiend was de felle strijd tussen Filip Declercq (Norma M20F) en Wibo Rademaker (Radical SR3), waar later ook Paul Sieljes met zijn Praga nog bij aansloot.

Leon Rijnbeek viel in de zesde ronde een eind terug en de Duitser Ingo Nauss schoot er in de tiende ronde zelfs af in de Gerlachbocht. De twee Radicals hadden het geluk daarmee niet aan hun zijde. Als eerste kwam Bob Herber in de negende ronde binnen, om het stuur van de Wolf GB08 over te geven aan Bas Schouten.

paasraces-zandvoort-1

In de Superlight klasse 2 reed David Houthoofd aan kop met zijn blauwe Norma, gevolgd door Declercq, Rademaker en Sieljes. In de Superlight 1 klasse nam York Schumacher in de zestiende ronde de leiding kortstondig over, omdat ook Henk Thuis voor zijn verplichte pitstop naar binnen ging. Thuis verliet de pits om 16:22u en keerde terug in het veld op de derde positie. Nadat hij Tim Joossen met de Tatuus PY012 had verschalkt reed de man uit Volkel in de twintigste ronde weer aan kop.

De zon brak inmiddels helemaal door en Henk Thuis leek onbedreigd naar de winst te rijden. Toch was Joey van Splunteren (ja, ja, het neefje van Max en Paul...) op dat moment de snelste op de baan met 1:39.042, die hij ronden later zelfs nog verbeterde naar 1:37.996. Daarmee liep hij gemiddeld drie seconden per ronde in op Thuis. In de dertigste ronde zat hij aan de staart van diens Radical en een ronde later was hij er voorbij! Met nog vijf minuten te gaan een ideale uitgangspositie voor de overwinning.

paasraces-zandvoort-2

Intussen verspeelde David Houthoofd zijn koppositie in zijn strijd met een andere deelnemer, door bij het uitkomen van de bocht te vroeg op het gas te gaan en regelrecht de vangrail in te duiken. Rijder ongedeerd, maar de blauwe Norma was aan de achterkant flink beschadigd en kon de race daardoor niet vervolgen. Haverhals kreeg met zijn Tatuus nog een drive through penalty omdat ze één seconde te kort in de pitstraat hadden gestaan.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is reed Van Splunteren in de laatste vijf minuten en passant nog even de snelste tijd van de race met 1:37.996. Daarna viel de overwinning hem terecht ten deel en feliciteerde Henk Thuis hem op het podium. Henk Thuis: "Mijn Radical is 200kg zwaarder en de banden werden slecht aan het einde van de race. Ik moet weer even hard aan het werk om de concurrentie de volgende keer de baas te zijn. Desondanks vond ik het een geslaagde opening van het seizoen en ik heb veel respect voor Dick van Elk die alle startvelden toch maar weer bij elkaar heeft gekregen!"

img 3975

Paul Sieljes werd met zijn Praga R1 achtste algemeen en derde in de Superlight 2 klasse: "De laatste race ging een stuk beter dan vanmorgen, maar toch heb ik een beetje mixed feelings. Ik moest binnen komen omdat mijn auto schade zou hebben, maar alles bleek gelukkig in orde. Ik ben natuurlijk een voorstander van veel veiligheid , maar als dit niet was gebeurd had er ècht nog veel meer in gezeten. Ik kijk uit naar de volgende keer."

paasraces-zandvoort-3

Winnaar van de Superlight 2 klasse was Wibo Rademaker: "Het ging vandaag heel goed. De Radical had een hoge bochtsnelheid, maar was bij hoge snelheid alleen nog een beetje instabiel. Na de pitstop ging het allemaal vlekkeloos en ik ben blij met mijn overwinning!"

Rob Kamphues genoot ook van de laatste race. Hij behaalde een vijfde plaats. "Deze V8 is een stuk zwaarder dan de V4 die ik voorheen had en het is de meest spectaculaire auto die ik heb gereden. De Wolf kan ik helaas niet bijhouden met mijn Radical, maar de volgende keer ga ik het weer proberen!" aldus de altijd positieve tv presentator. Tussen de Superlight races door reed hij ook nog een reeks van raceronden met ernstig zieke kinderen, waarmee Stichting Groot Hart zich op deze tweede paasdag weer profileerde. Een geslaagd Superlight raceweekend voor de autosportliefhebbers en voor de zieke kinderen die over het circuit mochten (mee)boenderen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet