Clio Cup

Clio Cup Benelux: Eerste slag voor Niels Langeveld, maar pech in uitloopronde

pech niels
Hoewel de schade in eerste instantie leek mee te vallen na het brandje in de uitloopronde, besloot het team van Niels Langeveld voor de start van race twee toch om een andere motor te monteren. Een race tegen de klok.

Niels Langeveld heeft zijn bedoelingen voor dit seizoen direct duidelijk gemaakt door soeverein de zege te pakken in de eerste Clio Cup Benelux wedstrijd van het seizoen. Loris Hezemans wist bij de start Sebastiaan Bleekemolen te verschalken en reed vervolgens van de regerend kampioen weg om de tweede plaats veilig te stellen. Bleekemolen passeerde op een groter dan verwachte achterstand als derde de finish, terwijl Melvin de Groot beslag legde op plaats vier.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

Met zijn snelste tijd uit de kwalificatie van zaterdag mocht Niels Langeveld de eerste race van het nieuwe Clio Cup Benelux seizoen vanaf poleposition beginnen. Op de tweede plaats regerend kampioen Sebastiaan Bleekemolen, met op drie en vier Loris Hezemans en Melvin de Groot. Daarachter Ronald Morien, Michael Bleekemolen, Stan van Oord, Stéphane Polderman en Maurits Sandberg terwijl René Steenmetz na zijn pech in de vrije training de rij sloot. Inmiddels is overigens bekend dat het aantal inschrijvingen voor het volgende raceweekend van de Clio Cup Benelux nu al op 17 staat, een bemoedigend aantal dat hopelijk nog meer rijders over de streep trekt.

Ondanks de door de motregen vochtig geworden baan kozen bijna alle rijders ervoor om op slicks van start te gaan. Enige uitzonderingen daarop waren Sandberg en Morien, die regenbanden hadden laten monteren. In de opwarmronde zag Morien in dat hij de verkeerde keuze had gemaakt en stuurde meteen de pits in om over te schakelen op slicks, maar moest daardoor wel vanuit de pitsstraat starten.

MG5D0764

De beste start was duidelijk voor Langeveld, gevolgd door Hezemans en een naar de derde plaats teruggevallen Sebastiaan Bleekemolen die De Groot op zijn bumper kreeg. In de eerste ronde trok Langeveld meteen een gat van ruim een seconde, terwijl Sebastiaan Bleekemolen verwoede pogingen deed om de tweede plaats van Hezemans over te nemen. De Groot kon het tempo van de top drie niet helemaal volgen en haakte al snel af, terwijl ook Michael Bleekemolen op plaats vijf ruimte moest toestaan.

Aan kop lukte het Langeveld niet om verder uit te lopen. Tegen de verwachting in wist Sebastiaan Bleekemolen Hezemans niet te verschalken en lukte het de nummer twee zelfs om weg te lopen bij de regerend kampioen. Met tienden van seconden slaagde Hezemans er vervolgens in om het gat naar Langeveld te verkleinen. Verderop in het veld was er achter Michael Bleekemolen een leuke strijd tussen het drietal Polderman, Van Oord en Steenmetz.

MG5D0788
Stan van Oord in actie


Aan kop stabiliseerden de verschillen zich, al waren de onderlinge afstanden groter dan op basis van de training werd verwacht. Na zeven ronden leidde Langeveld met een voorsprong van 1,6 seconden op Hezemans, die op zijn beurt weer op 2,3 seconden gevolgd werd door Sebastiaan Bleekemolen en daar weer 1,8 seconden achter De Groot. Op ruim 10 seconden Michael Bleekemolen. Achter de rug van de routinier ging de strijd tussen Steenmetz, Polderman en Van Oord gewoon door. Op de voorlaatste positie de uit de pits vertrokken Morien en als laatste Sandberg, die na een paar ronden ook was overgegaan op slicks.

In de slotfase probeerde Hezemans het nog wel, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de strak rondgaande Langeveld. Sebastiaan Bleekemolen zag de top twee verder uit beeld verdwijnen, maar kende ook geen druk van de op een vierde plaats rijdende De Groot. Achter Michael Bleekemolen bleef de strijd tussen Steenmetz en Polderman het aankijken meer dan waard. In de slotronden wist Hezemans het gaatje naar de leider nog wel met 0,3 seconden per ronde te verkleinen, maar Langeveld reed duidelijk op safe en stelde zo met een voorsprong van 0,8 seconden de winst veilig. Op drie, maar met een achterstand van ruim zeven seconden Sebastiaan Bleekemolen en op vier De Groot.

MGP 4795

In de uitloopronde viel Langeveld stil. "Ik weet niet wat er aan de hand was, maar er kwam rook in de auto en het begon te stinken, dus heb ik hem maar snel stilgezet", aldus de winnaar, die daardoor verlaat bij het podium aankwam. Achteraf bleek het om een losgeschoten slangetje te gaan waardoor olie op de motor was gekomen. Hoewel de schade in eerste instantie leek mee te vallen, besloot het team voor de start van race twee toch om een andere motor te monteren.

MGP 4879

Hezemans was tevreden met zijn tweede plaats. "Ik wist niet hoe glad de baan zou zijn en achteraf gezien ben ik de eerste ronden te voorzichtig geweest. Daardoor was Niels al te ver weg. In de rest van de race kon ik het gat gelijk houden en zelfs verkleinen. In de slotronden kon ik helaas niet meer in de slipstream komen, maar met de snelheid en de uitslag ben ik tevreden."

MG5D0847

Minder blij was Sebastiaan Bleekmolen. "Ik mis gewoon snelheid. In vermogen kom ik tekort, maar ook de wegligging is niet optimaal. Op nieuwe banden is de auto twee ronden goed, maar op gebruikte banden wordt het snel lastig en loopt de snelheid terug. De afstand met de nummers één en twee is echter toch groter dan ik vooraf dacht. Het wordt dit weekend punten pakken en schade beperken vrees ik."

Uitslag race 1 Clio Cup Benelux
Paasraces, maandag 6 april 2015, Circuit Park Zandvoort
1. Niels Langeveld (Certainty Racing Team) 16 ronden in 31:16.353
2. Loris Hezemans (Carsport Holland/Team Bleekemolen) + 0.861
3. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 7.306
4. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 10.447
5. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 28.156
6. René Steenmetz (Team Bleekemolen) + 33.163
7. Stéphane Polderman (Team Bleekemolen) + 33.324
8. Stan van Oord (Certainty Racing Team) + 37.455
9. Ronald Morien (Certainty Racing Team) + 47.054
10. Maurits Sandberg (Certainty Racing Team) + 1 ronde

Snelste ronde: Niels Langeveld in 1:56.302

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet