Formula 4

MSA Formula 4: Twee uit drie voor Lando Norris

start-f4

Na weken van trainen was het tijdens het Paasweekend eindelijk tijd voor het officiële debuut van de MSA Formula 4 powered by Ford Ecoboost. En wat een debuut. 20 coureurs, spectaculaire races en een kampioenschap dat meteen goed gestart is.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: MSA Formula

Kwalificatie: JTR's Daniel Baybutt verrast
Er is niets veranderlijker dan het weer en dat bleek ook maar weer eens tijdens het Paasweekend in Engeland. Zo trok er vlak voor de eerste kwalificatie in de historie van de MSA Formula powered by Ford Ecoboost een flinke regenbui over het korte circuit van Brands Hatch wat de verwachte verhoudingen compleet verstoorde.

Een fascinerende sessie was het gevolg, een sessie waarin de stand continue veranderde en waar op een gegeven moment geen pijl op te trekken viel. Toen na vijftien minuten de vlag viel bleek dat niet een van de gedoodverfde favorieten de allereerste pole-position van de nieuwe categorie te pakken had maar outsider Daniel Baybutt. De JTR coureur bleef topfavoriet Lando Norris met drie-tiende van een seconde voor terwijl de tweede rijder van het team van Nick Tandy, James Pull beslag legde op de derde plaats.

Waar JTR met een eerste en derde positie in de tijdtraining de regen set-up duidelijk voor elkaar had, was dat met name bij het team van Arden wel anders. Uitgerekend Enaam Ahmed, de minst gelauwerde van de drie Arden coureurs, was de enige die zijn naam terugvond in de top 10. Hij kwalificeerde zich als achtste terwijl teamgenoten Ricky Collard en Sandy Mitchell niet verder kwamen dan de 11e en 19e tijd.

winnaar-f4

Race 1: Norris zet goede start om in winst
Hoewel Baybutt de eerste wedstrijd van het seizoen op zaterdagmiddag van pole-position mocht vertrekken was het Norris die de beste plek op de startgrid had. Het rechte stuk van Brands Hatch loopt namelijk schuin af waardoor de rechter startrij compleet opgedroogd was terwijl de linker, de kant van pole-position nog nat was. Hierdoor was het Lando Norris die de beste start had en meteen de leiding pakte voor Double R's Matheus Leist en Fortec's Dan Ticktum. Polesitter Baybutt moest in de openingsfase genoegen nemen met de vierde plek.

Een startcrash tussen Louise Richardson en Jack Barlow zorgde voor een safetycar periode waarna Norris de herstart perfect inschatte en gelijk een gat naar de concurrentie trok. Daarachter vochten Leist en Ticktum om de tweede en derde plek. Ticktum probeerde het twee keer maar de Braziliaan Leist wist hem elke keer voor te blijven. Uiteindelijk creëerde Ticktum een derde kans door sterk uit de eerste bocht te komen om zo in de daaropvolgende hairpin via de binnenkant de tweede plek over te kunnen nemen. Achter dit vechtende duo was het Baybutt die op de droge baan minder goed uit de voeten kon en terugzakte tot de zevende plaats.

Maar de echte ster was Norris die zijn allereerste formulewagen race wist te winnen, hoewel hij zich bewust was dat er bij de start wel wat geluk bij kwam kijken: „Baybutt had echt pech dat zijn kant nog erg nat was bij de start. Ik was heel goed weg en kon na de safetycar bouwen aan mijn voorsprong. Natuurlijk ben ik supertevreden!"

Uitslag Race 1
1. Lando NORRIS / GBR / Carlin 20m 04.829s
2. Daniel TICKTUM / GBR / Fortec +1.156s
3. Matheus LEIST / BRA / Double R +2.433s
4. Sennan FIELDING / GBR / JHR +3.967s
5. Ricky COLLARD / GBR / TRS Arden +4.320s

juichen

Race 2: Collard weerstaat druk voor eerste zege
Arden International's Ricky Collard won op zondagochtend de tweede MSA Formula powered by Ford Ecoboost race door in een eneverende wedstrijd Dan Ticktum voor te blijven. Met de top 8 van de eerste wedstrijd in omgekeerde volgorde was het James Pull die op pole-position stond met naast hem Dan Baybutt. Beide mannen werden echter compleet verrast door de geweldige start van Collard die meteen de leiding pakte.
Pech was er voor Sennan Fielding, de coureur die in de seizoensopener als vierde finishte maar nu al in eerste ronde in het grind belandde en een safetycar veroorzaakte. Na die safetycar kreeg Collard bezoek van de als zevende gestarte Ticktum die zich door het veld werkte kwam halverwege de race op de tweede plaats te liggen. De Fortec coureur begon te jagen op Collard en probeerde het een keer of vier. Collard bleek echter briljant bestand tegen de druk en na een tweede safetycar en een geweldige herstart was het Ricky Collard die de tweede race van het seizoen wist te winnen.

Achter het leidende duo waren er gemixte resultaten. Zo pakte JTR's James Pull de derde plaats ten koste van de Amerikaan Colton Herta, racete Jack Barlow vanaf plek achttien op de grid naar de zevende maar vond Landon Norris zijn naam terug op de negende plaats. De winnaar van de eerste race had veel moeite met het vechten in het middenveld, iets waar duidelijk aan gewerkt moet worden.

Uitslag Race 2
1. Ricky COLLARD / GBR / TRS Arden 20m 29.856s
2. Daniel TICKTUM / GBR / Fortec +0.435s
3. James PULL / GBR / JTR +2.344s
4. Colton HERTA / USA / Carlin +3.036s
5. Josh SMITH / GBR / Fortec +7.125s

groep-f4

Race 3: Norris wint opnieuw
Lando Norris mocht de derde wedstrijd van pole-position vertrekken maar wist die ideale startplek niet om te zetten in de leiding. Het was namelijk James Pull en Matheus Leist die veel beter weg kwamen en zo de kampioenschapsfavoriet voorbleven.

Norris liet zich ondanks zijn jonge leeftijd, amper 15 jaar, niet van de wijs brengen en wist de Brazialiaan Leist meteen al in de eerste ronde voorbij te gaan met een prachtige manoeuvre in Clearways. De Carlin-coureur zette vervolgens meten koers richting Pull die een kleine voorsprong had opgebouwd.

Ronde na ronde bleek Norris de snelste in het veld en na 12 ronden had hij Pull daadwerkelijk bijgehaald en zette hij de aanval in. Pull verdedigde fell, maar ook de jonge Brit bleek niet opgewassen tegen de coureur die vorig jaar al in de Ginetta Junior klasse huishield.

Uiteindelijk was het Lando Norris die in Paddock Bend de leiding pakte en niet meer omkeek om zo zijn tweede overwinning van het weekend te noteren. Knap was ook het optreden van Jack Barlow die als vierde finishte achter Norris, Pull en Leist. Barlow brak vorig jaar zijn rug bij een race-incident en maakte dit weekend zijn comeback.

Maar de meest tevreden coureur was zonder twijfel Lando Norris die als leider in het kampioenschap Brands Hatch verlaat. One weekend down, nine to go.

Uitslag Race 3
1. NORRIS / GBR / Carlin 20m 13.325s
2. PULL / GBR / JTR +3.009s
3. LEIST / BRA / Double R +3.472s
4. BARLOW / GBR / MBM +4.001s
5. TICKTUM / GBR/ Fortec +4.720s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet