Formula E

Formule E: Nelson Piquet Jr. zet na 35 jaar familietraditie voort in Long Beach

Exact 35 jaar nadat zijn vader voor het Brabham Team zijn allereerste Grand Prix won, heeft Nelson Piquet Jr. de familietraditie in Long Beach voortgezet door zijn eerste Formule E-wedstrijd te winnen. De Fransman Jean Eric Vergne bezorgde het Andretti Team met een tweede plek een mooie dag terwijl Lucas di Grassi voor het team van Audi Abt Sport als derde eindigde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

2015 Start LB

Daniel Abt profiteerde slechts kortstondig van zijn pole. Nelson Jr. remde hem in de chicane al uit.

Nelson Piquet Jr. zet familietraditie voort in Long Beach
Met een allereerste Formule E-overwinning in Long Beach heeft Nelson Piquet Jr. exact 35 jaar later de familietraditie voortgezet. Hij droeg zelfs als exact dezelfde helm als die zijn vader 35 jaar geleden droeg. "Ik denk dat ik deze nu maar in mijn bezit houd" verklaarde de gelukkige winnaar na afloop. Oorspronkelijk had de Zwitser Buemi de pole maar die werd vanwege teveel energieverbruik naar de 10e startplek terugverwezen. Daardoor mocht Audi Abt-Sport coureur Daniel Abt vanaf de eerste startplek vertrekken met naast zich Nelson Piquet Jr. die de Duitser met een raketstart in die eerste chicane wist uit te remmen.

De wedstrijd moest in het eerste wedstrijdgedeelte tweemaal met een safetycar onderbroken worden. Voor Scott Speed werd het na Miami een teleurstellende gebeurtenis want hij raakte al na twee ronden de muur en moest opgeven. Kort na de herstart werd Jarno Trulli door de Fransman Charles Pic getorpedeerd en moest opgeven. Piquet's China Racing teamgenoot kreeg voor deze actie dan ook terecht een penalty opgelegd.

2015 Winnaar Piquet
Eerste overwinning voor China Racing met Nelson Piquet Jr.

Andretti Autosport-coureur Jean Eric Vergne wist direct bij de herstart Sebastien Buemi van de derde plek te verdringen. Vanwege de neutralisaties kwamen de verplichte stops iets later dan verwacht en profiteerde de Fransman voor een tweede maal door Daniel Abt te passeren. Vanwege teveel energieverbruik kreeg de Duitser eveneens een penalty opgelegd. Voor Piquet vormde de Fransman eigenlijk geen serieuze bedreiging meer. Abt's teamgenoot Lucas di Grassi moest tot het bittere einde zijn derde plek tegen de aanvallen van Sebastien Buemi verdedigen. Vanaf een tiende startplek wist de Zwitser alsnog als vierde te eindigen.

Bij de finish bedroeg het verschil tussen winnaar Piquet Jr. en Jean Eric Vergne iets minder dan twee seconden. Bruno Senna eindigde als vijfde gevolgd door Jerome D'Ambrosio, Antonio Felix Da Costa, Jaime Alguersuari, Loic Duval en Stephane Sarrazin.

Na zijn overwinning in Long Beach bezet Nelson Piquet Jr. in de tussenstand van het kampioenschap de tweede plek achter zijn landgenoot Lucas di Grassi. Vanwege een penalty voor een aanrijding met Jerome D'Ambrosio verloor Nicolas Prost de leiding in het kampioenschap en zakte terug naar de derde plek. Het verschil tussen Piquet en Di Grassi bedraagt slechts één punt. Di Grassi verklaarde na afloop dat het kampioenschap zeker pas tijdens de finale in Londen beslist zal worden.

2015 Di Caprio
Formule E fan Leonardi Di Caprio was eveneens van de partij.

Ruim 20.000 toeschouwers bezochten de allereerste Formule E-wedstrijd. Onder de aanwezigen de filmsterren Leonardi di Caprio, Adrien Brody en Irina Shayk. Op 9 mei a.s. vindt in Monaco in het kader van het F1 weekend de volgende Formule E-wedstrijd plaats.

2015 Hollywood
Maar ook aan Hollywood schoonheden was er geen gebrek.....

Uitslag
1. Nelson Piquet Jr., China Racing, 46:01.971
2. Jean-Eric Vergne, Andretti, +1.705s
3. Lucas di Grassi, Audi Sport ABT, +2.994s
4. Sébastien Buemi, e.dams-Renault, +3.518s
5. Bruno Senna, Mahindra Racing, +8.844s
6. Jerome D'Ambrosio, Dragon Racing, +13.460s
7. Antonio Felix da Costa, Amlin Aguri, +16.171s
8. Jaime Alguersuari, Virgin Racing, +17.975s
9. Loïc Duval, Dragon Racing, +18.436s
10. Stéphane Sarrazin, Venturi, +20.418s

Stand Kampioenschap
Lucas di Grassi, 75pt
Nelson Piquet Jr., 74pt
Nicolas Prost, 69pt
Sébastien Buemi, 55pt
Sam Bird, 52pt

2015 Podium
Exact 35 jaar later weer een Piquet-overwinning in Long Beach.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet