NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin brengt Toyota terug in Winner’s Circle. Danica Patrick zevende in Martinsville

Ruim 31 wedstrijden moest Toyota het in de NASCAR Sprint Cup-series zonder overwinningen stellen. In een adembenemende eindsprint met Penske-coureur Brad Keselowski bezorgde JGR-coureur Denny Hamlin op de short oval van Martinsville het merk haar eerste seizoenszege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

toyota 28358483
Schittende overwinning voor Denny Hamlin in Martinsville

Denny Hamlin brengt Toyota terug in Winner's Circle. Danica Patrick zevende in Martinsville
Ruim 31 wedstrijden moest Toyota het in de NASCAR Sprint Cup-series zonder overwinningen stellen. In een adembenemende eindsprint met Penske-coureur Brad Keselowski bezorgde JGR-coureur Denny Hamlin op de short oval van Martinsville het merk haar eerste seizoenszege. Voor Hamlin betekende het tevens zijn 25e NASCAR Sprint Cup-overwinning en de vijfde op het 0.526m korte baantje van Martinsville.

In de 473e van de 500 ronden tellende wedstrijd nam Hamlin definitief de kop van teamgenoot Matt Kenseth over. Twee ronden later ging ook Brad Keselowski aan Kenseth voorbij. In een adembenemend duel om de kop probeerde de Penske-coureur werkelijk van alles om de Toyota-coureur vanaf de eerste plek te verstoten. Hij slaagde er niet in.

Keselowski: "Ik deed alles wat ik kon en wilde hem ook niet de baan afrijden. Ik raakte hem wel een paar keertjes maar ik weet niet wat ik anders had moeten doen dan vol door hem heen te rijden."

Martinsville 032915 Incident
Het risico van short trackracen maar het blijft wel een mooi gezicht.

Nadat Hamlin in de 166e ronde bij een routinestop een wiel verloor kreeg hij een penalty van een ronde opgelegd en viel naar de staart van het veld terug. "Teameigenaar Joe Gibbs spreekt niet vaak over de boordradio en vertelde mij om er alles uit te halen wat erin zat. Het hielp duidelijk! Pet af voor Brad, hij had duidelijk de kans om mij eraf te rijden maar hij deed het niet! Daar ben ik blij om. Vooral in de slotrondes was het erg mooi short track racen!" aldus winnaar Hamlin. Penske-coureur Joey Logano eindigde als derde, gevolgd door Matt Kenseth en David Ragan die dit weekend als vervanger van de geblesseerde Kyle Busch fungeerde.

Danica Patrick zevende
In Martinsville behaalde Danica Patrick met een zevende plek haar tweede top NASCAR Sprint Cup-klassering en steeg in de tussenstand van het kampioenschap naar een 16e plek algemeen.

Danica Patrick: " Ik ben er trots op dat iedereen in dit spel zijn hoofd recht overeind gehouden heeft en de auto deed het uitstekend. De laatste 100 ronden waren niet echt fantastisch maar het was ook geen ramp" Na 200 ronden wedstrijd bevond Patrick zich op een ronde achterstand maar touché van haar vriend Ricky Stenhouse Jr. met de muur bracht haar terug in dezelfde ronde als de koplopers terug. Zij staat nu op gelijke hoogte met de legendarische Janet Guthrie. De eerste vrouw die in haar carrière tienmaal in de Top 10 van een NASCAR Sprint Cup-wedstrijd wist te eindigen.

Jeff Gordon van zege beroofd
De 16e neutralisatie in de 460e ronde betekende tevens het einde van Jeff Gordon's zegekansen. Maar omdat de Hendrick Motor Sports-coureur te snel in de pitlane was kreeg hij een penalty aan zijn broek en viel naar de staart van het veld terug. Gordon die maar liefst achtmaal in Martinsville zegevierde kwam uiteindelijk nog als negende over de eindstreep. Voor Chase Elliott werd het een teleurstellend NASCAR Sprint Cup-debuut. Ten gevolge van een aanrijding moest zijn auto gerepareerd worden en werd als 38e(met 427 ronden Martinsville op zijn CV) geklasseerd. Regan Smith verving bij Ganassi Kyle Larson die na een handtekeningensessie afgelopen zaterdag onwel werd en in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Smith eindigde als zestiende.

De lange serie van Top 2 resultaten blijft bij Kevin Harvick voorlopig op acht steken. Hij eindigde ook nog eens als achtste......

Martinsville 032915 RickyStenhouse
Ricky Stenhouse Jr. bezorgt zijn vriendin Danica Patrick een leuke surprise.......

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
2. Brad Keselowski Ford 500 ronden
3. Joey Logano Ford 500 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 500 ronden
5. David Ragan Toyota 500 ronden
6. Martin Truex Jr. Chevorlet 500 ronden
7. Danica Patrick Chevrolet 500 ronden
8. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden
9. Jeff Gordon Chevrolet 500 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 500 ronden

Martinsville 032915 HamlinBurnout

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet