V8 Supercars

V8 Supercars: Hattrick voor Triple Eight in Symmons Plains

Het team van Red Bull Australia Racing Team Triple Eight heeft op Symmons Plains een hattrick behaald. Gisteren behaalde Craig Lowndes zijn 98e en 99e V8 Supercaroverwinning maar een drive-through wegens contact met David Reynolds in de eerste ronde beroofde de Triple Eight-coureur van een zegeherhaling. Met een uitgekiende strategie pakte zijn teamgenoot Jamie Whincup de overwinning en de leiding in het tussenstand van het kampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/PRA/Polestar/Team DJR Penske

204TASSIEJAMIEJUB
Zege en leiding in het kampioenschap voor Jamie Whincup in Symmons Plains.

Hattrick voor Triple Eight maar niet voor Craig Lowndes
Het team van Red Bull Racing Australia Team Triple Eight heeft op het Tasmaanse Symmons Plains een hattrick behaald. Gisteren behaalde Craig Lowndes zijn 98e en 99e V8 Supercaroverwinning maar een herhaling zat er vanwege een "drive-through" vanwege contact met David Reynolds niet in. Een fraaie inhaaljacht zou Lowndes nog de zes plek opleveren. PRA-coureur David Reynolds kwam niet verder dan een elfde plek. Bij het incident tussen Lowndes en Reynolds waren ook de auto's van Shane van Gisbergen en Will Davison betrokken. Bij de Erebus Mercedes beschadigde daardoor de stuurinrichting. Van Gisbergen kon zijn weg vervolgen en profiteerde van een sterke strategie met de soft compound en zou uiteindelijk als derde achter Chaz Mostert en winnaar Jamie Whincup eindigen. Kort voor het einde wist SVG nog de fabrieks Holden van Garth Tander te verschalken.

Chaz Mostert R3
Prachtige wedstrijd van de jonge Chaz Mostert.

De jonge Chaz Mostert was de enige coureur die Jamie Whincup nog enigszins kon bedreigen en de PRA Ford Falcon FG X ging als een projectiel maar Chaz kwam uiteindelijk te kort. Chaz Mostert: " Op zachte banden was de auto werkelijk goed. De harde compound liet ons iets in de steek maar op de zachte compound was die auto gewoon een ruimteschip. Het was fantastisch om weer terug op het podium te staan. Ik kom langzaam terug maar er moest nog veel huiswerk gedaan worden." Ook Shane van Gisbergen klaagde na afloop over de harde compound. "Het was een mooie dag vandaag" aldus SVG

Goed resultaat André Heimgartner
De Super Black Ford FGX van André Heimgartner deed het voor het team van oud Supertouringcarkampioen Paul Radisich meer dan uitstekend en behaalde met een 8e plek zijn allereerste Top 10 klassering. Heimgartner: "Ik heb dit weekend ontzettend veel geleerd. Voor de volgende keer weet ik nu waar ik mij moet verbeteren. Voor de eerste maal heb ik een langere wedstrijd afgelegd. In Perth moet de auto supersnel zijn!"

Scott Pye
Ondanks een 18e plek toch vooruitgang bij DJR Team Penske.

Voor het team van DJR Penkse zat er niet meer dan een 18e plek in. Toch was het team niet ontevreden. Scott Pye: " Met de harde compound hadden wij het echt moeilijk. ik wenste dat we de zachte het gehele weekend gebruikt hadden. Dit ging fantastisch. Op het einde van de wedstrijd kon ik Shane van Gisbergen gewoon bijhouden en die ging voor een podium. Het team heeft zoals we dit weekend gehoopt hadden veel geleerd. Zeker met de zachte compound beschikt de auto over voldoende snelheid. Wij gaan de goede richting uit en de ingenieurs zullen hier in de werkplaats zeker gebruik van gaan maken."

Mostert podium
Bathurst-winnaar Chaz Mostert is weer terug op het podium

Whincup berekenend
Het Lowndes/Reynolds incident plaveide de weg voor Jamie Whincup. "Ik had werkelijk niet verwacht dit weekend op de hoogste trede te staan. Ik had ook geen slecht weekend maar de auto was op de harde banden zeker niet super. Vandaag beschikten wij over onvoldoende snelheid dus wilde ik niet in de moeilijkheden komen. Voor de overwinning ga ik liever hard. Eigenlijk maakten wij vandaag een soort semicalculatie en die was voor het podium voldoende. Jammer dat Lowndesy geen hattrick met 100 overwinningen kon behalen. Maar het is nog vroeg maar op dit moment denken wij zeker nog niet aan het kampioenschap."

Uitslag Symmons Plains
1 Jamie Whincup Red Bull Racing Australia Holden Commodore VF
2 Chaz Mostert Pepsi Max Crew Ford Falcon FG/X
3 Shane van Gisbergen Team Darrell Lea STIX Holden Commodore VF
4 Garth Tander Holden Racing Team Holden Commodore VF
5 Mark Winterbottom Pepsi Max Crew Ford Falcon FG/X
6 Craig Lowndes Red Bull Racing Australia Holden Commodore VF
7 Scott McLaughlin Wilson Security Racing GRM Volvo S60
8 Andre Heimgartner Super Black Racing Ford Falcon FG/X
9 Fabian Coulthard Freightliner Racing Holden Commodore VF
10 James Courtney Holden Racing Team Holden Commodore VF

Volvo
Volvo Polestar bevindt zich voorlopig nog aan de staart van het veld.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet