VLN

VLN: updates na ernstig ongeval op Nürburgring

Nissan VLN1 MTC

De openingswedstrijd van de VLN is na iets meer dan een uur afgebroken na een zwaar ongeval van de Nissan GT-R NISMO GT3 van Jann Mardenborough. De Britse coureur ging van de baan en kwam over de hekken in een publiekszone op de kop tot stilstand.

Tekst: Marcel ten Caat (vanuit Nürburg, Twitter: @marceltencaat) en René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Marcel ten Caat

Direct na het ongeval besloot de wedstrijdleiding de race met een rode vlag stil te leggen om reddingswerkers de kans te geven aan de slag te gaan. Een half uur later kwam het bericht dat wedstrijd niet meer zou worden hervat omdat een onbekend aantal toeschouwers gewond zijn geraakt. Mardenborough zelf kwam ogenschijnlijk ongedeerd uit de auto.

Update 14.45 uur:

De organisatie van de VLN-race heeft in een officiële verklaring laten weten dat er "meerdere toeschouwers" gewond zijn geraakt. Een van hen is naar het medisch centrum van het circuit overgebracht, waar hij ondanks de direct genomen reddingsmaatregelen is overleden. De overige gewonde toeschouwers werden voor nadere medische verzorging naar het ziekenhuis vervoerd.

De oorzaak waarom de auto van Jann Mardenborough op het baangedeelte 'Flugplatz' van het circuit raakte, is nog niet vastgesteld. De race werd na de onderbreking met de rode vlag niet meer opnieuw gestart.

Update 15.45 uur:

Ook NISMO, de sportafdeling van Nissan, kwam zojuist met een verklaring.

Daarin staat te lezen dat de rijder, Jann Mardenborough, zelf uit de auto kwam en na een eerste onderzoek in het medisch centrum op het circuit werd overgebracht naar het ziekenhuis voor routine-onderzoek.

Nissan omschrijft de gebeurtenissen van vandaag als "een tragedie. We zijn allemaal zeer getroffen en treurig door deze gebeurtenissen en onze gedachten gaan uit naar de overledene, de gewonden en hun familie en vrienden."

Nissan verklaarde "volledig samen te werken met de race-organisatie om een onmiddellijk en zorgvuldig onderzoek naar de gebeurtenissen door te voeren".

Update 20.00 uur:

De politie van Mayen heeft in een officiële verklaring laten weten dat een 49-jarige Nederlandse toeschouwer is overleden als gevolgen van het ongeluk bij Flugplatz. Een tweede gewonde is per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis afgevoerd, maar deze persoon zou geen zware verwondingen hebben opgelopen. Mardenborough en een andere toeschouwer gingen met voor onderzoek naar het ziekenhuis in Adenau en tien mensen werden ter plekke behandeld.

Update 29 maart, 15.00 uur:

Morgen (maandag) en dinsdag zouden diverse fabrieks- en fabrieks-ondersteunde teams met GT3-auto's deelnemen aan tests op de Nürburgring-Nordschleife, ter voorbereiding op de 24-uursrace van medio mei en de kwalificatierace daarvoor, die voor 12 april op het programma staat. Zoals AUTOSPORT.NL inmiddels van meerdere bronnen heeft vernomen, zijn deze tests gisteren als gevolg van het ongeval tijdens de VLN-race geannuleerd.

Update 15.30 uur:

Zojuist kwam er een officiële verklaring van de Deutscher Motor-Sport Bund (DMSB), het officiële orgaan voor de auto- en motorsport in Duitsland. Die luidt - vertaald - als volgt:

+++

Na een zwaar ongeval bij de eerste wedstrijd van de VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring, waarbij een toeschouwer dodelijk gewond raakte, heeft de DMSB de baanlicentie voor de Nordschleife voor bepaalde klassen voorlopig ingetrokken. Auto's uit de klassen SP7, SP8, SP9, SP10 en SP-X zijn daarmee bij DMSB-goedgekeurde evenementen op de Nordschleife van de Nürburgring tot nader order niet gerechtig tot deelname.

DMSB-secretatis-generaal Christian Schacht, die op de dag van het ongeval zelf ter plekke was, vat samen: "We kunnen en willen na een ongeval als dit niet overgaan tot de orde van de dag. We zijn allemaal nog diep geraakt en in gedachten bij de familie van het slachtoffer van het ongeval. De veiligheid van de deelnemers en in het bijzonder van de toeschouwers moet de hoogste prioriteit hebben. Daarom moeten we de details over het verloop van het ongeval analyseren, overleggen over mogelijke consequenties en deze dan doorvoeren. Pas daarna kunnen auto's met vergelijkbare prestatiecijfers als het voertuig dat bij ghet ongeval betrokken was, weer op de Nordschleife worden ingezet."

Omdat, zoals in zulke gevallen gebruikelijk, de officier van justitie (Staatsanwaltschaft) het voertuig in beslag genomen heeft en in de komende dagen door een expert laat onderzoeken, was voor de experts van de DMSB het uitlezen van data of het analyseren van onboard-filmmateriaal tot dusver niet mogelijl. "Alle speculaties leiden daarom op dit moment tot niets", vervolgt Schacht. "Ons uitdrukkelijke doel is het, op de Nordschleife duurzaam veilige autosport mogelijk te maken - zowel voor deelnemers als voor toeschouwers. Welke maatregelen nodig zijn om dit doel, met inachtneming van de actuele gebeurtenissen, niet uit het oog te verliezen, zullen we samen met de directie van het circuit en andere betrokkenen zo snel mogelijk nagaan."

+++

Update 16.00 uur:

NISMO, de sportafdeling van Nissan, bericht zojuist dat coureur Jann Mardenborough, alsmede twee toeschouwers die gisteren bij het ongeval gewond raakten, het ziekenhuis hebben verlaten. Nissan spreekt nogmaals zijn medeleven uit en bedankt iedereen voor de steun die is uitgesproken aan het adres van de betrokken fans, het team en coureur Mardenborough.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet