TCR Series

Stefano Comini wint eerste race van nieuwe TCR International Series op Sepang

commini-tcr-1

Stefano Comini (Target Competition) kroonde zich de eerste overwinnaar van de nieuwe TCR International klasse op het warme circuit van Sepang. De Zwitser trok zich niets aan van de strijd achter hem en overheerste de wedstrijd. Pepe Oriola had alleen in het begin van de race wat tegenstand van zijn teamgenoot Sergey Afanasyev (Team Craft-Bamboo LUKOIL) en reed op een achterstand van ruim drie seconden als tweede over de finish. De strijd om de derde plaats was tot het laatste moment spannend. De Rus Afanasyev pareerde de druk van Morbidelli, Belicchi en de teruggevallen Gleason, en pakte de laatste podiumplaats om er een echte 1,2 en 3 voor SEAT van te maken.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Het eerste seizoen van de TCR International Series start dit weekend op het Sepang International Circuit, als voorprogramma van de Formule 1 Grand Prix van Maleisië. Heel knap wat organisator Marcello Lotti en zijn medewerkers in korte tijd hebben opgebouwd. Op eigen kracht, zonder de nog de steun van de auto importeurs, zijn kosten nog moeite gespaard om een veld van 17 wagens, verdeeld over vijf merken in Sepang te laten debuteren.

Op de deelnemerslijst staan 17 coureurs uit 10 verschillende landen die gaan racen met vijf verschillende merken: Audi, Ford, Honda, Opel en SEAT. Er moet wel bijgezegd worden dat de hoofdmoot bestaat uit negen SEAT's en drie Honda Civic's Op de grid enkele bekende gezichten met ondermeer oud Formule 1-coureur Gianni Morbidelli en een trio toerwagen experts Franz Engstler, Michel Nykjær en Jordi Gené. Zij moeten het opnemen tegen ambitieuze jonge rijders als Pepe Oriola, Sergey Afanasyev, Stefano Comini en drie veelbelovende tieners Ferenc Ficza, Lorenzo Veglia en Jordi Oriola. Het veld wordt aangevuld met de architect Frank Yu uit Honk Kong als amateur racer.

Kwalificatie
Om de strijd zo gelijkwaardig te laten verlopen krijgen de Honda Civic en de Audi TT wagen vooraf respectievelijk 30 en 50 extra kilo's mee. De SEAT, Ford en Opel mogen met het minimum gewicht de strijd aanvangen. In de 30 minuten durende eerste kwalificatie waarvan de snelste twaalf rijders doorgaan naar de tweede beslissende kwalificatie is het uiteindelijk de Amerikaan Kevin Gleason die verrassend zijn Honda Civic naar de eerste pole van deze klasse reed.

start tcr 1

start-tcr-1

Race
De wedstrijd kwam lastig op gang. De eerste start werd afgebroken zodat de 15 wagens een extra opwarmronde moesten rijden. De voorwiel aangedreven wagens hadden na de start de nodige problemen om de eerste bocht door te komen. Frans Engstler, duidelijk veel meer gewend aan achterwiel aandrijving, zwabberde de bocht door en toucheerde Morbidelli. Opgave voor de Audi TT coureur. Ook racewinnaar Comini schoot rechtdoor. In de eerste paar ronden lag het veld lekker dicht op elkaar en zijn er vele inhaalacties. Stefano Comini passeerde Kevin Gleason en deed niet mee aan de show en pakte steeds meer voorsprong. Mooi was de strijd daarachter tussen de beide teamgenoten Afanasyev en Oriola.

oriola-tcr-1

De Spanjaard passeerde uiteindelijk de Rus. Gleason was teruggevallen naar de vierde plaats en moest de strijd aangaan met Morbidelli en de oprukkende Belicchi. Renè Münnich zocht met technische problemen de pits op. Ook de tweede Audi TT van Mikhail Grachev moest de strijd staken. Uiteindelijk bleven er nog maar tien wagens over. Comini reed onbedreigd naar de winst voor Pepe Oriola, die een beetje in niemandsland reed. Om de derde plaats werd er nog flink geknokt. Ondanks remfoutjes behield de Rus Afanasyev de derde plaats. Morbidelli en Belicchi kwamen net tekort voor een podiumplaats.

tcr-podium1

Uitslag:
1. Stefano Comini (SUI) (Target Competition) SEAT León Racer 21:26.159
2. Pepe Oriola (ESP) (Team Craft-Bamboo LUKOIL) SEAT León Racer +3.381
3. Sergey Afanasyev (RUS) (Team Craft-Bamboo LUKOIL) SEAT León Racer +8.095
4. Gianni Morbidelli (ITA) (West Coast Racing) Honda Civic TCR +9.002
5. Andrea Belicchi (ITA) (Target Competition) SEAT León Racer +9.708
6. Kevin Gleason (USA) (West Coast Racing) Honda Civic TCR +11.428
7. Jordi Gené (ESP) (Team Craft-Bamboo LUKOIL) SEAT León Racer +12.494
8. Michel Nykjær (DEN) (Target Competition) SEAT León Racer +16.215
9. Ferenc Ficza (HUN) (Zengő Motorsport) SEAT León Racer +21.148
10. Frank Yu Siu Fung (HKG) (Craft-Bamboo Racing) SEAT León Racer +1:08.472
11. Renè Münnich (GER) (West Coast Racing) Honda Civic TCR DNF
Mikhail Grachev, Franz Engstler, Igor Skuz, Jordi Oriola en Diego Romanini DNF

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet