V8 Supercars

V8 Supercars: Craig Lowndes bijna op legendarische hoogte in Symmons Plains

Red Bull Racing Australia Team Triple Eight-coureur Craig Lowndes behaalde op het Tasmaanse Symmons Plains overtuigend zijn 98 en 99e V8 Supercar-overwinning. De Triple Eight-coureur staat aan de vooravond om een levende legende te worden. Mocht hij morgen de hoofdwedstrijd op zijn naam schrijven dan is hij de eerste coureur die 100 V8 Supercar-overwinningen op zijn CV heeft

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Red Bull/DJR Team Penske/Nissan Motorsport

204CRAIGLOWNDESTASSIE5

Craig Lowndes is nog maar één stap van een levende legende met 100 overwinningen op zijn CV verwijderd!

Craig Lowndes bijna op legendarische hoogte in Symmons Plains
Red Bull Racing Australia Team Triple Eight-coureur Craig Lowndes behaalde op het Tasmaanse Symmons Plains overtuigend zijn 98 en 99e V8 Supercaroverwinning en staat aan de vooravond om een levende legende te worden. Prodrive Racing Australia-coureur Mark Winterbottom eindigde in de eerste wedstrijd als tweede achter Courtney. In de tweede wedstrijd behaalde het Triple Eight Team met Jamie Whincup als runner up een fraaie dubbeloverwinning. De eerste wedstrijd sloot de Triple Eight-coureur als zevende af. Na afloop van de eerste wedstrijd was er een behoorlijk verbaal incident tussen Courtney en Erebus-coureur Will Davison die zich door een tik van de HRT-coureur van een mooie uitgangspositie beroofd zag worden.

davison-courtney-e1427522456151
De TV beelden legden dit omstreden incident tussen Davison en Courtney vast. Eigenlijk was Chaz Mostert de echte boosdoener....


Incident Courtney Davison
In de openingsronde werd de Erebus Mercedes E-klasse van Davison in derde positie door Courtney's Holden aangetikt en ging achterstevoren. In principe betekende dit het einde van zijn wedstrijd. Na afloop stormde een woedende Davison de HRT pitbox binnen en volgde er een heftige woordenwisseling. "Ik kan er niet op wachten om de volgende keer achter je te rijden" dreigde Davison waarop Courtney antwoordde "Kijk naar de beelden, kom terug en biedt je excuses aan!" De stewards deden het voorval op de baan tussen betrokken af als "een race-incident" Voormalig coureur en racesteward Jason Bergwanna: "Het is een erg grijs gebied en ik heb ook aan de andere kant van de autosport gestaan. Gewoon een wedstrijdincident." Davison was het er absoluut niet mee eens. "Maar het verandert niets aan het resultaat" aldus Davison. Erebus teameigenaresse Betty Klimenko: "Ik denk toch dat de reglementen eens opnieuw gelezen moeten worden want dit begrijp ik totaal niet." James Courtney: "Ik denk Will nu wel enige dingen betreurt van wat hij gezegd heeft!" Overigens kreeg Courtney bij het betrokken incident een zetje van Chaz Mostert's Falcon FG X.

Van Gisbergen vierde en achtste
Tekno Autosports-coureur Shane van Gisbergen eindigde in beide Sprintraces als vierde en achtste. In de tweede wedstrijd wist SVG zich vanaf een 11e plek naar de achtste op te werken. Na een incident in de trainingen met de Erebus Mercedes van Ashley Walsh liep de Tekno-coureur een gridpenalty van twee startplekken op. In de eerste wedstrijd eindigden de Prodrive Ford-coureurs Chaz Mostert en David Reynolds resp. als vierde en vijfde.

2015 Pye
Ook voor Scott Pye zat er bij DJR Team Penske nog weinig verbetering in.

DJR Team Penske 15E en 18e
Marcos Ambrose stond bij DJR Team Penske eerder deze maand vrijwillig zijn zitje af omdat hij zichzelf in het huidige V8 Supercarkampioenschap nog niet competitief genoeg vond. Reserverijder Scott Pye neemt voorlopig zijn plek in maar vond de DJR Penske Falcon FG X nog niet 100% naar behoren functioneren. "Vooral het midden van de bochten leverde nogal wat problemen op en extra bandenslijtage op. Misschien hadden we iets hoger kunnen eindigen maar ik verremde me. In de tweede wedstrijd waren wij iets beter op weg om de juiste richting te vinden. Ik denk dat voor de kwalificatie morgen over een betere auto beschikken. Normaal zie je op Symmons Plains veel inhaalmanoeuvres maar omdat de auto's zo aan elkaar gelijk zijn lijkt het er eerder op of iedereen zijn eigen kleine probleempjes aan het oplossen is" aldus Penske debutant Pye.

In de tweede wedstrijd verspeelde Super Black Racing(eigendom van tweevoudig Supertouring wereldkampioen Paul Radisich)-coureur André Heimgartner met een grindbakexcursie een goede Top 10 klassering.

Uitslag Race 1
1 Craig Lowndes Red Bull Racing Australia Holden Commodore VF
2 Mark Winterbottom Pepsi Max Crew Ford Falcon FG/X
3 James Courtney Holden Racing Team Holden Commodore VF
4 Shane Van Gisbergen Team Darrell Lea STIX Holden Commodore VF
5 Chaz Mostert Pepsi Max Crew Ford Falcon FG/X
6 David Reynolds The Bottle-O Racing Team Ford Falcon FG/X
7 Jamie Whincup Red Bull Racing Australia Holden Commodore VF
8 Garth Tander Holden Racing Team Holden Commodore VF
9 Tim Slade Supercheap Auto Racing Holden Commodore VF
10 Fabian Coulthard Freightliner Racing Holden Commodore VF

Symmons20Plains204496
Mooie tweede plek voor Mark Winterbottom in Symmons Plains. "De Auto was erg moeilijk te berijden" aldus Winterbottom


Uitslag Race 2
1 Craig Lowndes Red Bull Racing Australia Holden Commodore VF
2 Jamie Whincup Red Bull Racing Australia Holden Commodore VF
3 James Courtney Holden Racing Team Holden Commodore VF
4 David Reynolds The Bottle-O Racing Team Ford Falcon FG/X
5 Garth Tander Holden Racing Team Holden Commodore VF
6 Mark Winterbottom Pepsi Max Crew Ford Falcon FG/X
7 Will Davison Erebus Motorsport V8 Mercedes E63 AMG
8 Shane van Gisbergen Team Darrell Lea STIX Holden Commodore VF
9 Scott McLaughlin Wilson Security Racing GRM Volvo S60
10 Fabian Coulthard Freightliner Racing Holden Commodore VF

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet