Sportscars

Sportscars: Groeten uit Sebring 2015

IMG 0846
Brumos is dit seizoen niet met een eigen team actief, maar ondersteunt het Porsche-team van Patrick Dempsey

Na de Rolex 24 in Daytona, eind januari, stond afgelopen weekeinde met de '63rd Annual Mobil 1 Twelve Hours of Sebring Fueled by Fresh from Florida' de tweede Amerikaanse sportwagenklassieker op het programma. Qua sfeer is de race in Sebring zeker leuker dan de etmaalwedstrijd in het altijd wat klinische Daytona. Bovendien vind je in Sebring veel meer uitgelaten fans, voor wie feest vieren minstens zo belangrijk is als die auto's die in de rondte rijden. Voldoende materiaal derhalve voor een impressie.

Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, Ed Heuvink, Mark Vincent


IMG 0988

Sebring stelt niet zo heel veel voor: de fraaie art-déco-gebouwen van Miami South Beach, de stranden van de Keys of de toeristische attracties van Orlando zijn hier, in de binnenlanden van Florida heel ver weg. Vandaar dat de inwoners maar wat trots zijn op hun 'Grand Prix', en het 'Historic Downtown District'.

IMG 0622

In dat 'Historic Downtown District' kwamen we op donderdag voor het eerst sinds jaren weer eens en schrokken ervan hoeveel winkelpanden er leeg stonden. Een trieste aanblik. In ieder geval zorgden de auto's uit de historische race nog voor wat spektakel in de vorm van een parade.

IMG 0629

Porsche-replica.

IMG 0630

Ze zijn in Sebring trots op hun 'Downtown'.

IMG 0637

Kantoor van de plaatselijke kamer van koophandel, tevens informatiepunt voor bezoekers en toeristen. Maar of er daarvan buiten de raceweek om veel komen?

IMG 0635

De MG's boden een aardige aanblik.

IMG 0663

Als altijd was er op het circuit een expositie ingericht van auto's uit de historie van de race. Hier de winnende BMW van Tom Kristensen, JJ Lehto en Jörg Müller uit 1999.

IMG 0666

En hier de Porsche RS Spyder van het Penske-fabrieksteam, waarmee Romain Dumas, Timo Bernhard en Emmanuel Collard in 2008 de gezamenlijke LMP1-concurrentie versloegen.

chap2

De Chaparral 2A, waarmee Jim Hall en Hap Sharp in 1965 de 12 Uur van Sebring wonnen, was er ook. Jim Hall II, zoon van de coureur, reed er op vrijdag en zaterdag een demonstratieronde mee.

IMG 0641

Over de Riley Technologies-Viper was wat discussie, of die auto nu wel of niet als klantenauto beschikbaar zou zijn, zoals de GT3-reglementen voorschrijven. Bill Riley antwoordde door een in koolstofvezel-zwart uitgevoerde nieuwe Viper GT3 in de paddock te zetten, compleet met prijssticker en al.

IMG 0687

Aan het potentieel van de Viper als raceauto twijfelt natuurlijk niemand. Jeroen Bleekemolen kwalificeerde de auto op pole-position in de GTD-klasse.

IMG 0889

Helaas bleef de inzet van het Viper-team in de race onbeloond, in het zicht van de finish en met de overwinning voor het grijpen. Hier de voorlaatste keer dat de auto in de pits stopte, het volgende pitsbezoek was niet gepland...

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet