NASCAR

NASCAR: Neutralisaties bezorgen Brad Keselowski de overwinning in Fontana thriller

Drie neutralisaties in een wedstrijd die door aanvankelijk door de Toyota van Matt Kenseth en later de Chevrolets van Kurt Busch en Kevin Harvick gedomineerd werd leverden Penske Ford coureur Brad Keselowski in de eindsprint naar de finish zijn allereerste seizoensoverwinning op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Ford Racing

Keselowskiburnout032215

Brad Keselowski ging in de slotfase van de Auto Club 400 tot het uiterste en won!

Neutralisaties bezorgen Brad Keselowski de overwinning in Fontana thriller
Drie neutralisaties in een wedstrijd die aanvankelijk door de Toyota van Matt Kenseth en later de Chevrolets van Kurt Busch en Kevin Harvick gedomineerd werd leverden Penske Ford-coureur Brad Keselowski in de eindsprint naar de finish zijn allereerste seizoensoverwinning op. De drie slotsprints zorgden ervoor dat de wedstrijd met negen ronden verlengd werd.

Keselowski profiteerde in de allerlaatste ronde gewoon van het feit dat hij op vier nieuwe banden reed. Tijdens de eerste van de drie laatste neutralisaties in de 185e ronde kwam Keselowski voor de eerste maal naar binnen. Maar vervolgens was er in de 200e ronde weer een neutralisatie en liet Team Penske crewchief Paul Wolfe vier nieuwe banden monteren. Sommige concurrenten bleven op de baan en anderen lieten weer twee banden monteren. Bij de eerste poging om de wedstrijd onder groen te laten finishen kwam Brad als 18e terug op de baan en bevond zich al in zevende positie toen er opnieuw geneutraliseerd moest worden. Ditmaal was de beschadigde bumper van Kyle Larson's Chevrolet de boosdoener.Bij de allerlaatste herstart maakte Brad optimaal gebruik van zijn Goodyears en sprintte richting Kurt Busch die zelfs de muur even raakte. Busch verloor kortstondig zijn momentum en zowel Keselowski als Kevin Harvick gingen aan de polesitter voorbij. Het verschil tussen Keselowski en Harvick bedroeg op de finish slechts 0.711 secs.

Buschpitstop032215
Kurt Busch gokte verkeerd met zijn banden.

Kurt Busch filosofisch
Kurt Busch was behoorlijk teleurgesteld maar bleef er filosofisch onder."Een solide dag. Ik zie niet in wat we anders kunnen doen. De neutralisaties vielen niet onze kant uit en we konden van onze banden geen optimaal gebruik meer maken. Wij hadden er twee en Keselowski vier. Die laatste neutralisatie hadden we echt niet nodig gehad. Bij de laatste herstart had ik het gewoon niet voor elkaar. Keselowski versloeg mij gewoon."

De NASCAR-organisatie boorde ook alle samenzweringstheorieën die op het internet de ronde deden dat Busch niet mocht winnen meteen de grond in. Een woordvoerder: "Wij hebben geen favorieten en geen emoties. Veiligheid voor alles."Ook Kevin Harvick, die overigens zijn achtste achtereenvolgende Top 2 resultaat behaalde, was als Chevrolet-collega teleurgesteld dat Busch het niet tot aan de finish wist te redden. "Ik had graag gezien dat dit team de eerste overwinning behaald had. Maar in dit soort situaties weet je nooit hoe de strategie werkelijk gaat uitpakken. Er zitten zoveel auto's in dezelfde ronde en met vier banden wil je er eigenlijk niet onder begraven worden. Als Brad één verkeerde beweging gemaakt had was hij in het verkeer vast komen te zitten. Bij de tweede herstart bevond hij zich aan de buitenkant gewoon op de eerste rang."

HamlinKenseth032215
Bij Toyota begint men de tijdelijke afwezigheid van Kyle Busch duidelijk te merken. Hamlin en Kenseth zijn toch niet helemaal "in the same league"


Op de vraag hoe Keselowski de allerlaatste ronde richting beleefde gaf hij op de persconferentie na afloop het volgende antwoord:"Dan zou ik eerste de replay moeten zien want als coureur heb je een doel op het oog en op dat moment splitst de geheugenfunctie zich van de hersenen en die gebruik je voor de taak die voor je ligt. En voor mij betekende dit dat ik over een auto met vier nieuwe banden beschikte, sterker en sneller was, de juiste lijnen moest nemen en de auto's voor mij op de juiste manier moest inlezen zodat ik ze kon passeren en voor ons team de overwinning behalen. Als je dit punt mentaal raakt en dan weet je het einde van de wedstrijd echt niet te herinneren. En ik ga mijn geheugen echt niet opfrissen totdat ik de replay gezien heb want ik was zo gefocust op mijn taak om de wedstrijd te winnen en van die kans wilde ik gewoon het meeste maken"

Voor Keselowski betekende het zijn 17e NASCAR Sprint Cup-overwinning en de allereerste op Fontana waar hij in het verleden nooit hoger dan als 18e wist te eindigen.

- Polesitter Kurt Busch gaf voorafgaande aan de Auto Club 400 te kennen dat hij dit jaar niet aan de Indy 500 zal deelnemen. Een deelname aan de 100e editie volgend jaar lijkt echter wel een serieuze optie. A.J. Allmendinger heeft al aangegeven dat hij voor de Indy 500 dit jaar probeert een zitje te vinden.

VictoryBell032215
Brad trekt aan de bel!

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 209 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 209 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 209 ronden
4. Paul Menard Chevrolet 209 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 209 ronden
6. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 209 ronden
7. Joey Logano Ford 209 ronden
8. Martin Truex Jr. Chevrolet 209 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 209 ronden
10. Jeff Gordon Chevrolet 209 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet