V8 Supercars

V8 Supercars: Prodrive Racing Australia walst met vier FG A overwinningen in Albert Park concurrentie plat

Het team van Prodrive Racing Australia heeft met Mark Winterbottom aan het stuur maar liefst vier overwinningen behaald in het bijprogramma van de Australische Grand Prix. Het allerlaatste FG A V8 Supercar wapen gaat het komende seizoen voor het team van Triple Eight Red Bull Team Australia een serieuze bedreiging vormen. Alleen Shane van Gisbergen was met de Tekno Autosports Holden Commodore VF de enige die "fabrieks" PRA FG A's enigszins kon bijbenen. De 12 ronden durende wedstrijden telden traditioneel niet voor het kampioenschap mee.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/Holden/Nissan/Vue Images

5-Winterbottom-AGP-15-3107

De Prodrive Racing Australia Ford FG A's waren voorafgaande aan de GP oppermachtig. SVG ligt al op de loer.

Prodrive Racing Australia walst met vier Ford FG A overwinningen concurrentie plat in Albert Park.
Met vier overwinningen van Mark Winterbottom in het voorprogramma van de Australische Grand Prix wist PRA de concurrentie volledig plat te walsen. Alleen Shane van Gisbergen was de enige Holden-coureur die het tempo van Prodrive Fords een beetje wist bij te houden. Met Mark Winterbottom en de jonge Chaz Mostert behaalde het team maar liefst vier dubbelzeges gedurende het Grand Prix weekend. DJR Penske-coureur Marcos Ambrose werd tijdens het weekend meermaals het slachtoffer van een aanrijding. Vooral na de vierde en laatste wedstrijd was er veel kritiek van de rijders op de z.g. rollende starts. Een carambolage kon tijdens de afsluiter dan ook niet uitblijven.

2015 SVG AGP
Alleen SVG leek nog enigszins tegenstand te kunnen bieden.

De Ford-coureurs David Reynolds en André Heimgartner gingen bij de start van R4 gewoon te vroeg op gas hetgeen een kettingreactie in het midden van het veld teweegbracht. Marcos Ambrose en Nick Percat werden hiervan het directe slachtoffer terwijl de Mercedes van Will Davison en de Nissan van James Moffat eveneens de nodige averij opliepen. Triple Eight teammanager Mark Dutton haalde fel uit naar het team van Prodrive. "Ze hebben dit met opzet gedaan om het aantal wedstrijdrondes te minimaliseren zodat Winterbottom op oude banden kon winnen" schamperde hij. Zowel Reynolds als Heimgartner kregen na afloop een tien seconden penalty toebedeeld.

2015 Ambrose
En absoluut geen succesvol weekend voor Marcos Ambrose.

Marcos Ambrose liep bij het incident de meeste schade op. "Het achterste gedeelte van het startveld ging vol op het gas terwijl de leiders zowat stil stonden. Toen kwam er een kettingreactie en lag ik eruit" aldus Ambrose. Ook in de eerste wedstrijd werd de DJR Penske-coureur bij een startincident uitgeschakeld. Daarbij waren verder Tim Blanchard en Ashley Walsh betrokken. Race 2 werd in het begin eveneens door een uitgebreide safetycar-interventie gekenmerkt. Dale Wood en Volvo-coureur Scott McLaughlin toucheerden elkaar in de openingsronde. McLaughlin werd nog als 21e geklasseerd en Wood moest direct opgeven. Achter de PRA Ford FGA's moest Tekno Autosports-coureur Shane van Gisbergen moest zich zowel in de tweede als derde wedstrijd fel tegen de aanvallen van HRT-coureur James Courtney verdedigen.

In de derde wedstrijd werd SVG door het Ford PRA duo relatief snel naar de derde plek terugverwezen. Mark Winterbottom: "Wij hadden wat veranderingen aan de auto aangebracht en moesten wat harder werken, maar het is natuurlijk prachtig als je klachten hebt terwijl je competitief bent!"

2015 WB AGP
Onverslaanbaar duo in Albert Park. Het duo Hamilton Rosberg kopieerde hun resultaat enkele uren later.....

Vierde overwinning Winterbottom
Met een vierde overwinning voor Mark Winterbottom gedurende het GP weekend gaf PRA Australië een duidelijke boodschap voor de rest van het seizoen af. Het trio Van Gisbergen, Courtney en Whincup was ondanks de startchaos niet tegen de PRA FG A overmacht opgewassen. Winterbottom: "Prachtig, maar we gaan gedurende het seizoen goede en slechte tijden beleven. Het doel is om gedurende twaalf maanden gewoon goed te blijven. Shane, James en Jamie liepen op het einde wel snel in. Dat wel ja" In 2016 moeten de V8 Supercarwedstrijden eindelijk als kampioenschapswedstrijd gaan meetellen. De V8 Supercarorganisatie is hier hard voor aan het werk. Tot nu toe zijn het altijd non championship races geweest.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet