Formula E

Formule E: Nicolas Prost wint Miami Eprix en leidt kampioenschap

Aan spanning en spektakel was er in het FIA Formule E kampioenschap wederom geen gebrek. In de slotfase van de wedstrijd vochten Nicolas Prost, Scott Speed en Daniel Abt een verbeten strijd voor de eindzege. Uiteindelijk pakte Prost voor het team van e.dams Renault de overwinning en leidt nu tevens het kampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

2015 Nico prost

Prachtige zege voor Nicolas Prost in Miami.

Nicolas Prost wint Miami Eprix en leidt kampioenschap
Aan spanning en spektakel was er in eht FIA Formule E kampioenschap wederom geen gebrek. In een uiterst spectaculaire slotfase van de Miami Eprix vochten Nicolas Prost, Scott Speed en Daniel Abt een verbeten strijd voor de eindzege. Uiteindelijk pakte Prost voor het team van e.dams Renault de overwinning. In het eerste wedstrijdgedeelte nam voormalig Torro Rosso F1 rijder Jean Eric Vergne de leiding. Hoewel Vergne zich in de 17e ronde tweemaal verremde wist hij toch nog korststondig de leiding te behouden. Sam Bird wist echter kortstondig van Vergne's fout te profiteren maar had echter iets teveel van zijn accu verbruikt en verloor met bijna 0-energie aan boord veel terrein. Bij de verplichte autowissel viel Vergne naar de vierde plek achter Daniel Abt, Nicolas Prost en Lucas di Grassi terug.

Magistraal optreden Scott Speed
Na de verplichte autowissels steeg het wedstrijdverloop langzaam naar een hoogtepunt. In de 25e ronde werd Vergne door zijn Andretti teamgenoot Scott Speed op magistrale wijze uitgeremd en tien ronden later moest ook Audi Sport Abt-coureur Lucas di Grassi eraan geloven en nam Speed achter Abt en Prost de derde plek in. In Turn 8 ging Nicolas vervolgens aan Abt voorbij en doordat de Duitser energie moest besparen viel hij ook aan Scott Speed ten prooi. In het begin van de allerlaatste ronde raakte Prost onder druk van Speed nog even de muur maar versloeg de Amerikaan met een voorsprong van 0.433secs. Maar de wedstrijd eindigde toch een beetje in een anticlimax.

Duran Vergne Senna De z.g. Fanboost bracht Duran, Senna en Vergne geen geluk in Miami.

In Amerika wordt er standaard met de "White Flag" de allerlaatste ronde aangekondigd. Bij FIA evenementen wordt deze regel kennelijk zelfs niet in Amerika toegepast. De wedstrijdleider vergat af te vlaggen waardoor er onmiddellijk met dubbel gezwaaid geel werd gereageerd. Daniel Abt werd als derde geklasseerd. "Ik had absoluut geen kans om als eerste te eindigen" aldus de Duitser.

Nelson Piquet Jr verloor bij de verplichte autowissel iets teveel terrein en zette in de slotfase de aanval op D'Ambrosio in, maar kwam net iets te kort. Voor Polesitter Jean Eric Vergne kende de wedstrijd een teleurstellend verloop. In het zicht van de finish viel de Andretti-coureur uit.

Polesitter Vergne
Jean Eric Vergne pakt in Miami de pole. Naast hem Nicolas Prost(l) en Nelson Piquet Jr.

Uitslag Formule E Miami
1 Nicolas Prost Team e.dams Renault 39 ronden
2 Scott Speed Andretti Autosport Formula E Team + 0.433 secs.
3. Daniel Abt Audi Sport Abt Formula E Team + 5.518 secs.
4.Jerome D'Ambrosio Dragon Racing Formula E Team + 5.941 secs.
5. Nelson Piquet China Racing Formula E + 6.426 secs.
6. A. da Costa Amlin Aguri + 8.754 secs.
7. L. Duval Dragon Formula E Racing Team + 9.498 secs.
8. Sam Bird Virgin Racing Formula E Racing +19.816 secs.
9. Lucas di Grassi Audi Sport Abt Formula E Team + 20.631 secs.
10.Salvador Duran Amlin Aguri + 24.587 secs.

Stand Kampioenschap
1. Nicolas Prost - 67 punten
2. Lucas di Grassi - 60
3. Sam Bird - 52
4. Nelson Piquet Jr – 49
5. Sebastien Buemi - 43
6. Antonio Felix da Costa – 37
7. Jerome D'Ambrosio - 34
8. Jaime Alguersuari - 26
9. Daniel Abt - 19
10. Franck Montagny – 18

Stand Kampioenschap teams
1. e.dams-Renault – 110
2. Audi Sport ABT - 79
3. Virgin Racing – 78
4. Andretti Autosport - 62
5. Dragon Racing – 56
6. China Racing – 49
7. Amlin Aguri - 40
8. Mahindra Racing – 36
9. Trulli - 12
10. Venturi – 8Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet