WTCC

WTCC: Loeb wint race 2 voor López, Coronel valt uit

150308 WTCC R2 Start
Start van de race, waarbij Coronel opstoomt naar de eerste plaats

Net als vorig jaar begon Sébastien Loeb zijn campagne in het FIA WTCC met een overwinning in de tweede race van het openingsweekeinde. Op het circuit van Termas de Rio Honda zegevierde de negenvoudig rally-wereldkampioen met zijn Citroën C-Elysée WTCC, voor zijn teamgenoot José-María López. Tiago Monteiro eindigde voor Honda als derde. Tom Coronel kon zijn uitstekende tweede startplaats niet vertalen naar een goed resultaat in de race: een verstopte radiateur als gevolg van een excursie naast de baan en vervolgens een losgeraakte splitter betekenden voor de ROAL Motorsport-coureur het voortijdige einde van zijn race.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


Huff en Filippi starten vanuit de pitstraat. Bij de start komt Tarquini in het gras. Coronel pakt de leiding terwijl pole-sitter Thompson ver terugvalt. De Citroëns kennen echter een sterke opmars: In de eerste ronde pakt Ma de leiding voor Loeb en Coronel, daarachter Tarquini, Monteiro, Michelisz, López, Bennani en Muller. In de tweede ronde passeert López Tarquini en rijdt direct achter Coronel. Tarquini pakt zijn plek terug van López en valt Coronel aan en duwt onze landgenoot naast de baan. De safety-car komt in actie, omdat er vloeistof en zand op de baan ligt na een crash van Stefano D'Aste.

Loeb leidt voor Ma, die een keer wijd ging, Tarquini, López, Bennani, Rydell, Monteiro, Muller, Borkovic en Michelisz. Coronel is na zijn excursie teruggevallen naar de twaalfde plaats. Hij rijdt de pits in om de verstopte radiateur van zijn Chevrolet weer schoon te laten maken. Ma rijdt aan het eind van de vierde ronde de pits in, ook bij hem is de radiateur verstopt. Zo erft Tarquini de tweede plaats en is López alweer op podiumkoers. Bij Coronel, die inmiddels weer de baan op gegaan is, is de splitter van zijn Chevrolet losgeraakt, waarop de race voor hem definitief ten einde is.

"Een stomme fout van mezelf, ik heb mezelf uitgeremd", erkende Tom Coronel via de onboard-microfoon van Eurosport. Ronde zes is de laatste achter de safety-car, daarna wordt de race weer vrijgegeven. Loeb leidt voor Tarquini, López, Bennani, Monteiro, Muller, Michelisz, Borkovic, Chilton en Rydell. Bij de herstart slaat Loeb alwer meteen een klein gat, terwijl Tarquini de hete adem van López in de nek voelt. De Argentijn gaat er twee bochten later voorbij en is daarmee tweede. Muller zet Monteiro onder druk in de strijd om de vijfde plaats. In de achtste ronde crasht Borkovic van de baan, even later pakt Muller de vijfde plaats van Monteiro.

150308 WTCC R2 Loeb Lopez
Loeb en López maken de dienst uit

In ronde negen zet Bennani Tarquini in de strijd om de derde plaats zwaar onder druk, terwijl Bennani zelf Muller direct achter zich heeft. In de tiende ronde tikt Muller Bennani op een wat al te drastische wijze in de rondte, al moet wel gezegd worden dat Bennani de deur ook wel heel ver open liet staan en vervolgens alsnog instuurde. Muller zeilt in de elfde ronde zelf van de baan en verliest de vierde plaats aan Monteiro, maar kan zijn auto weer opvangen. Bennani heeft het ondertussen aan de stok met Michelisz, waarbij het niet alleen om de zesde plaats overall, maar ook om de leiding in het klassement voor privérijders gaat. Bennani passeert de Hongaar zonder al teveel moeite, al onderzoekt de wedstrijdleiding nog wel het incident tussen Bennani en Muller.

Yvan Muller rijdt aan het eind van ronde 12 de pits in, ook om de radiateur te laten schoonmaken. In de volgende ronde is er een mooie strijd tussen Michelisz en Ma, waarbij de Chinees aan het kortste eind trekt. In de 13e ronde passeert Monteiro zijn merkgenoot Tarquini en is daarmee derde. In de laatste ronde zijn er geen wijzigingen van betekenis meer en zo behaalt Sébastien Loeb de derde zege in zijn WTCC-loopbaan, voor López, Monteiro, Tarquini, Bennani, Michelisz, Ma, Chilton, Rydell en debutant Demoustier. De winst in het klassement voor privérijders gaar daarmee naar Benanni.

150308 WTCC R2 podium
Podium race 2 met vlnr Bennani, López, Loeb en Monteiro, plus een teamvertegenwoordiger van Citroën

Uitslag:
1. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 15 r.
2. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,690
3. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 10,149
4. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 11,564
5. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 14,956
6. Norbert Michelisz (Hon), Citroën C-Elysée WTCC, op 17,948
7. Ma Qing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 19,697
8. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze, op 21,338

Stand na 2 van 24 races:
1. José-María López, 48 punten
2. Sébastien Loeb, 43
3. Tiago Monteiro, 28
4. Yvan Muller, 22
4. Gabriele Tarquini, 22
6. Norbert Michelisz, 16
7. Ma, 14
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet