NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson terug in Victory Lane op Atlanta

Zesvoudig NASCAR Sprint Cup-kampioen Jimmie Johnson is na een mager 2014 seizoen weer terug in Victory Lane. Vanaf een 37e plek werkte Johnson zich stelselmatig naar voren en behaalde zijn 71e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Twee crashes zorgden in Atlanta voor de nodige chaos.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Winnaar JJ Atlanta

Met zijn eerste seizoensoverwinning en de vierde op Atlanta heeft HMS-coureur Jimmie Johnson voor elke Chase gekwalificeerd.

Jimmie Johnson terug in Victory Lane op Atlanta
Zesvoudig NASCAR Sprint Cup-kampioen Jimmie Johnson is na een mager 2014 seizoen weer terug in Victory Lane. Omdat Johnson afgelopen vrijdag, evenals 12 andere deelnemers overigens, niet op tijd zijn auto op tijd bij de TC aanbood werd hem een 37e startplek toegewezen. En daarvoor moest hij het voor de wedstrijd ook met een minder ideaal gelegen pitbox(pit stall op z'n Amerikaans) stellen. Die was gelegen tussen die van Joe Nemecheck en Carl Edwards. Het vormde een extra obstakel in zijn race naar de kop. Nemecheck verloor één ronde waardoor Johnson pas in staat was Edwards op de baan weer in te halen. In de 325 ronden tellende wedstrijd greep Johnson in de 198e ronde voor de eerste maal de kop. In totaal reed de No 48 Chevrolet maar liefst 92 ronden op kop. Tevens betekende het voor Johnson zijn 71e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Na een herstart in de 305e ronde ging Johnson in één klap aan drie concurrenten voorbij en pakte de kop. Juist op het moment dat Jimmie de kop greep crashten in Turn 3 maar liefst elf auto's waardoor de NASCAR-organisatie zich genoodzaakt zag om voor ruim negen minuten met een Code Rood te onderbreken. Na de tweede herstart in de 312e ronde pareerde Johnson een aanval Dale Earnhardt Jr. en slaagde erin om snel afstand te nemen en versloeg Kevin Harvick uiteindelijk met een voorsprong van 1.802 seconden. Dale Earnhardt Jr. moest in de 319e ronde alsnog zijn tweede plek aan Harvick prijsgeven. Daytona 500 winnaar Joey Logano eindigde als vijfde.

2015 Logano Atlanta
Joey Logano voert het veld aan op Atlanta.

Kevin Harvick had zich als tweede gekwalificeerd maar blies tijdens de trainingen afgelopen zaterdag een motor op. Dit betekende dat ook de regerend kampioen achteraan moest starten. Met een banzai-run richting kop greep Kevin in de 87e ronde voor de eerste maal de leiding. In totaal 116 ronden wist Harvick deze positie zesmaal succesvol te verdedigen. Bij een herstart in de 257e ronde had Harvick teveel wielspin en kwam daarna eigenlijk niet meer terug aan kop. Bij een herstart in de 305e ronde werd Harvick door debutant Moffitt volledig ingesloten.

Kevin Harvick: "Met wielspin had ik aan de buitenkant een slechte herstart en eigenlijk wist ik mij daarvan niet te herstellen. En toen zat ik klem achter Moffitt die zichzelf richting maan wilde lanceren en gewoon niet weg kwam. En toen werd ik weer gepasseerd. Maar eigenlijk was het best wel een mooie dag.

2015 Gordon Atlanta
24e Ronde op Atlanta. Prachtig eerbetoon aan Jeff Gordon in zijn allerlaatste Sprint Cup-seizoen.

Winnaar Jimmie Johnson: " Wij beschikten over een fantastische auto maar vanwege de kwalificatie beschikten we niet over een goede "pit stall" en het duurde nogal even voordat ik Carl Edwards kon passeren. Toen we daarin geslaagd waren maakten we vlekkeloze stops en kregen het voor elkaar. Ik ben erg dankbaar dat het team mij op deze manier verraste. In de trainingen afgelopen zaterdag moesten we diep door het stof gaan en moest ik erachter komen wat ik voor een goede auto nodig had." Met zijn overwinning op Atlanta is Jimmie Johnson de enige coureur die sinds de invoering van "The Chase" in 2004 voor elke editie gekwalificeerd heeft.

2015 Gordon fan Atlanta
Steun voor Gordon van de fans. Gordon verricht zoals bekend nogal wat filantropisch werk op het terrein van liefdadigheid.


Debutant Brett Moffitt verving bij MWR(Michael Waltrip Racing) Brian Vickers die sinds eind vorig seizoen herstellende is van een hartoperatie. Vickers maakt waarschijnlijk volgend weekend in Las Vegas zijn comeback. Met een achtste plek deed Moffitt het uitstekend. In totaal wisselde de kop tussen 12 coureurs maar liefst 28 maal. Jeff Gordon werd tijdens zijn afscheidstournee dit seizoen voor de tweede achtereenvolgende week slachtoffer van een crash. Hij werd als 41e geklasseerd. Kevin Harvick en Dale Earnhardt Jr. finishten voor het tweede achtereenvolgende weekend als tweede en derde.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 325 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 325 ronden
3. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 325 ronden
4. Joey Logano Ford 325 ronden
5. Matt Kenseth Toyota 325 ronden
6. Martin Truex Jr. Chevrolet 325 ronden
7. A.J. Allmendinger Chevrolet 325 ronden
8. Brett Moffitt Toyota 325 ronden
9. Brad Keselowski Ford 325 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 325 ronden

2015 Johnson Victory Lane
J.J. is weer terug in Victory Lane.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet