NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint Daytona 500 voor Team Penske(kort)

De 24-jarige Joey Logano heeft voor het team van Roger Penske de Daytona 500 op zijn naam geschreven. En is daarmee na Trevor Bayne in 2011 de tweede jongste winnaar in de geschiedenis van "The Great American Race." De wedstrijd moest kort voor het einde vanwege een crash van Justin Allgaier kortstondig met Code Rood onderbroken worden en werd met drie ronden verlengd. In het zicht van de finish crashte Jeff Gordon na een touché van een andere deelnemer. Hierdoor kon Logano onbedreigd richting finish sprinten.

Tekst Willem J. Staat
Fotos NASCAR

2015 Daytona 500 Logano 1
Joey Logano verrassend winnaar van de Daytona 500 voor Team Penske.


Joey Logano wint Daytona 500 voor Team Penske
De 24-jarige Joey Logano heeft voor het team van Roger Penske de Daytona 500 op zijn weten te schrijven. Kort voor het einde moest de wedstrijd kortstondig met een Code Rood onderbroken worden en werd met drie ronden verlengd. In het zicht van de finish crashte Jeff Gordon na een touché van Austin Dillon. Gordon reed vooral in de beginfase een sterke wedstrijd en lag maar liefst 87 ronden aan de leiding en leek gedurende lange tijd de gedoodverfde winnaar.

Jeff Gordon: "Ik kan nog steeds glimlachen en heb er van genoten. Meer van de eerste helft dan van de tweede maar het was een fantastische week met een fantastische dag. Jammer dat ik niet gewonnen heb, ik laat het allemaal maar even bezinken. Maar die laatste ronden ga ik echt niet meer missen!" Voor Gordon was het zijn allerlaatste Daytona 500. En ook Tony Stewart slaagde er na 17 pogingen niet in om deze presitigueze wedstrijd op zijn naam te schrijven. Hij was na een touché met Ryan Blaney de allereerste uitvaller. Gordon's Hendrick Motorsports-teamgenoten Jimmie Johnson en Dale Earnhardt Jr. reden een uitermate sterke wedstrijd. Omdat Johnson's crew bij één van de reguliere stops te snel over de muur ging kreeg de HMS-coureur een penalty van één ronde opgelegd en wist nog als vijfde te eindigen.

Ford-motoren ploffen
In de 160e ronde plofte de motor van Brad Keselowski. De Chevrolet van Jamie McMurray spinde op Keselowski's olie en Ryan Newman kon de sterk vertragende McMurray niet meer ontwijken. Amper zestien ronden later plofte de motor van Ryan Blaney eveneens. Een echte "Big One" bleef de Daytona 500 vandaag gelukkig bespaard.(later meer)

2015 Daytona 500 Logano 2
De Penske Ford van Logano op weg naar de overwinning in de 57e editie van de Daytona 500


Uitslag
1. Joey Logano Ford 203 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 203 ronden
3. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 203 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 203 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 203 ronden
6. Casey Mears Chevrolet 203 ronden
7. Clint Bowyer Toyota 203 ronden
8. Martin Truex Jr. Chevrolet 203 ronden
9 Kasey Kahne Chevrolet 203 ronden
10.Greg Biffle Ford 203 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet