NASCAR

NASCAR: Zware crashes overschaduwen Xfinity seizoensopener in Daytona. Angstaanjagende crash Kyle Busch(kort)

De Xfinity seizoensopener is gewonnen door Ryan Reed met een Ford. De openingswedstrijd van de voormalige Nationwideseries op Daytona moest vanwege twee zware crashes tweemaal met Code Rood onderbroken worden. De eerste crash ontstond nadat Kyle Larson Rookie Daniel Suarez uit balans bracht en waarbij Regan Smith een ongewenste luchtreis maakte. Negen ronden voor het einde crashte Kyle Busch keihard tegen de betonnen muur aan de binnenkant.

Tekst Willem J. Staat
Foto Toyota Racing USA

2015 Kyle Busch
Kyle Busch zou mogelijk wel eens voor lange tijd uitgeschakeld kunnen zijn.

Zware crashes overschaduwen Xfinity seizoensopener. Angstaanjagende crash Kyle Busch
De Xfinity seizoensopener werd na een spannende eindfase gewonnen door de Ford van Ryan Reed. De wedstrijd moest vanwege twee zware crashes tweemaal met een Code Rood onderbroken worden. Bij de laatste crash liep Kyle Busch volgens de eerste berichten mogelijk ernstig letsel aan zijn rechtervoet op. Kort voor het einde van de wedstrijd klapte Busch met meer dan 200 km/u tegen de betonnen muur die zich aan de binnenkant en uitgang pitlane bevindt. Busch kon nog wel op eigen kracht uit het wrak klimmen maar zijn rechtervoet vereiste direct medische assistentie. Ten tijde van de crash bevond Busch zich achter zijn teammaat Erik Jones die in de rondte ging en daarbij Busch toucheerde. De Toyota werd vervolgens richting betonnen muur gelanceerd.

Direct na de crash maakten diverse NASCAR en Indycarcoureurs via de social media zware verwijten aan de Daytona International Speedway. Jimmie Johnson, Tony Kanaan, James Hinchcliffe uitten direct heftige kritiek op het ontbreken van z.g. "Safer Walls" zoals die in Indycar de standaard op de ovals en superspeedways zijn. Busch werd per ambulance naar het Halifax Hospital in Daytona vervoerd. (Later meer)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet