Groeten uit ...

Div: Groeten uit Schoonebeek

duplop-20141220-13

Er zijn racefans in alle soorten en maten, maar er zijn er weinig zo autosportmaf als de stamgasten van DU-PLOP in Schoonebeek. Dus ging AUTOSPORT.NL langs voor de kerstborrel van het kleinste racecafé in Nederland. Formule Renault 3.5-coureur Meindert van Buuren Jr was de eregast en verbrak op de simulator natuurlijk meteen het ronderecord.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

DU-PLOP zag een jaar of acht geleden het licht en is sindsdien een vaste verzamelplek voor autosportfans in dit hoekje van Drenthe. "Als op zondagochtend iedereen naar de kerk wandelt, zitten wij hier naar ons grote scherm te kijken", zegt Tijmen Peters, samen met Hendrik Seip de uitbater van DU-PLOP en in de jaren negentig hotrodcoureur. "Eerst nog met een kopje koffie erbij, maar na 12 uur mag het bier open!" Uit de speakers van hun eigen huisaltaar klinkt dan geen psalmgezang, maar het trompetgeschal van talloze racemotoren.

duplop-20141220-6

De mannen achter DU-PLOP: links Hendrik Seip, rechts Tijmen Peters.

Op het eerste gezicht lijkt DU-PLOP een garagekroeg in de beste traditie van de zuipschuren in het oosten des lands. Maar hier geen opgeschoten jongeren die verder niks anders te doen hebben, want in DU-PLOP vervelen ze zich niet gauw: vele weekenden kijken ze via Motors TV en de satelliet naar zo veel mogelijk autosport. En die naam? "Dat is natuurlijk het geluid van het ontdoppen van bierflessen", zegt Hendrik, die op Spa in 1994 voorgoed met het autosportvirus werd besmet.

duplop-20141220-8

Al zijn ze uiteraard fan van Max Verstappen, Formule 1 vraagt maar een klein deel van hun aandacht. De cafébezoekers zijn zo mogelijk nog méér fan van onder meer GP2, World Series by Renault en DTM. Als ze niet voor de buis hangen, zijn Hendrik, Tijmen en aanhang wel op het circuit te vinden. En dan niet alleen op Assen en Zandvoort. De duploppers bezoeken zo veel mogelijk raceweekenden die een beetje te bereizen zijn, maar soms ook wat verder weg: van Spa, Hockenheim en de Nürburgring tot Monza, Silverstone, Barcelona en de Hungaroring. De muren en balken van het café hangen vol met souvenirs van die reizen.

duplop-20141220-9

Meindert van Buuren Jr is een hoofdrolspeler in de vele fotocollages aan de wand. Hij is een van de coureurs die in DU-PLOP extra wordt gevolgd. Dus was Meindert Jr samen met vader Meindert Sr de eregast op de borrel. Voor de gelegenheid was de huis-simulator op Formule Renault 3.5 gezet, en dan ook nog op Zandvoort (was 't maar waar). Natuurlijk verbeterde Meindert terstond het ronderecord. En voor wie denkt dat de coureur door alle gezelligheid in benevelde toestand Schoonebeek verliet: geen enkel van de vele geleegde bierflessen kwam voor zijn rekening...

duplop-20141220-3

duplop-20141220-2

duplop-20141220-4

duplop-20141220-5

duplop-20141220-7

duplop-20141220-11

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet