Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Buemi magistraal in Punta del Este. Vergne bij debuut dichtbij zege

Met een magistraal optreden behaalde de Zwitser Sebastien Buemi zijn allereerste Formule E overwinning in Punta del Este in Uruguay. F1-coureur Jean Eric Vergne eindigde bij zijn debuut als veertiende voor het team van Andretti Autosport maar was wel de grote smaakmaker van de wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

2014 Start Fe
De Formule E wedstrijd kende ditmaal in Uruguay wederom een spectaculair verloop.

Buemi magistraal in Punta del Este. Vergne dichtbij zege
Met een magistraal optreden behaalde de Zwitser Sebastien Buemi zijn allereerste Formule E overwinning voor het e.dams team van Alain Prost. Polesitter Jean Eric Vergne verloor de start van Nelson Piquet Jr.(China Racing). Vanaf het begin pushte Nelson Jr. eigenlijk iets te hard en raakte de muur en liep daarbij lichte schade op. Door die touché ging de wegligging aanmerkelijk achteruit. Vergne profiteerde en pakte later in Turn 8 de kop weer terug.

De Fransman Stephane Sarrazin(Venturi Racing)ging halverwege de wedstrijd zo hard over de curbstones dat bij de daaropvolgende spin de wielophanging volledig afbrak. Voor de meeste coureurs was dit perfect getimed want vrijwel iedereen dook de pits in om van auto te verwisselen. Ook voor Mahindra-coureur Bruno Senna was dit een ideale gelegenheid want in zijn poging om Sarrazin te ontwijken had hij eveneens de nodige schade opgelopen en kwam met een driewieler naar binnen.

De neutralisatie kwam exact nadat Vergne na een pitstop de leiding aan Buemi moest afstaan. Bij deze reguliere stop werd Piquet door Buemi verslagen. En in de daarop volgende ronden bleef Vergne Buemi als een schaduw volgen. Maar met nog amper vier ronden te gaan moest er weer geneutraliseerd worden. Bij het uitkomen van Turn 15 was Andretti-coureur Matthew Brabham keihard de muur ingegaan. Bij de daarop volgende herstart maakte Vergne gebruik van de aan hem toegewezen Fanboost maar het bleek onvoldoende om Buemi van de leiding te verdringen. Een spectaculaire ontknoping leek in het vooruitzicht te liggen maar een gebroken wielophanging betekende het einde van Vergne's fantastische optreden. Doordat Piquet voor Buemi geen bedreiging meer vormde kon de Zwitser het in de allerlaatste ronde rustig aandoen.

2014 Piquet
Vele fraaie gevechten en volgepakte tribunes.

Sebastien Buemi: "Ik wist dat hij zijn toegewezen FanBoost ging gebruiken. In de slotfase deden we het misschien iets te rustig aan. Want toen hij in begon te lopen was ik nog steeds energie aan het besparen. Ik wist dat hij snel genoeg was, maar ik weet echt niet wat er met hem aan het einde gebeurde. Met dit resultaat ben ik erg blij." Nadat Piquet in Maleisië een goede eindklassering in rook zag opgaan was hij nu uitermate verheugd over zijn eerste podiumresultaat.

Abt Audi-coureur Lucas di Grassi behaalde voor de derde achtereenvolgende maal een podiumresultaat en kon zijn leiderspositie in het kampioenschap met 18 punten uitbreiden.

Lucas di Grassi: "Ik had een fantastische start en de auto gedroeg zich uitstekend. Om een gat te slaan ging ik in de eerste ronde in de chicane iets te hard en ik denk dat ik daarbij mijn voorwielophanging beschadigde. Het geluk viel onze kant uit toen Jean Eric een probleem kreeg. Maar wij zijn erg blij."

De Brit Sam Bird bezet nog steeds de derde plek in de tussenstand van het kampioenschap. Hij crashte al vroeg in T2 en veroorzaakte de eerste van totaal drie neutralisaties. Jarno Trulli eindigde voor de eerste maal in de punten en had het gedurende de wedstrijd meermaals met Stephane Sarrazin en Matthew Brabham aan de stok. Jaime Alguersuari eindigde als vijfde gevolgd door Bruno Senna en Nicolas Prost. De als zevende geklasseerde Prost kreeg een penalty aan de broek omdat hij iets teveel power gebruikt had. Daarachter volgden Jerome D'Ambrosio, Oriol Servia en Nick Heidfeld die eindelijk zijn allereerste Formule E punt in de wacht sleepte.

2014 Fan Boost
Voor de redakteuren van www.autosport.nl is een dergelijke fanboost altijd welkom.

Venturi-coureur Heidfeld kwam na een reguliere pitstop terug op de baan maar kreeg vanwege het overtreden van de minimumtijd eveneens een penalty aan de broek. Vervolgens werd hij evenals Prost nog eens bestraft voor teveel powergebruik. Maar dankzij de aan hem toegewezen FanBoost wist hij Antonio Garcia in de allerlaatste ronde te verschalken.

Daniel Abt kreeg voor de snelste ronde twee extra bonuspunten toegewezen maar voor de Duitser kende de wedstrijd eigenlijk een weinig succesvol verloop. Hij eindigde met een nukkige auto op drie ronden achterstand als 15e.

Uitslag
1. Sebastien Buemi, e.dams-Renault, 49:08.990
2. Nelson Piquet Jr, China Racing, +0.732s
3. Lucas di Grassi, Audi Sport ABT, +2.635s
4. Jarno Trulli, Trulli, +4.163s
5. Jaime Alguersuari, Virgin Racing, +4.698s
6. Bruno Senna, Mahindra Racing, +5.197s
7. Nicolas Prost, e.dams-Renault, +6.514s
8. Jerome d'Ambrosio, Dragon Racing, +7.567s
9. Oriol Servia, Dragon Racing, +8.646s
10. Nick Heidfeld, Venturi, +10.563s

Stand kampioenschap
1. Lucas di Grassi - 58pt
2. Sebastien Buemi - 40pt
3. Sam Bird - 40pt
4. Nicolas Prost - 24pts
5. Nelson Piquet Jr. - 22pt
6. Jerome d'Ambrosio - 22pt
7. Franck Montagny - 18pt
8. Karun Chandhok - 18pt
9. Jaime Alguersuari - 14pt
10. Oriol Servia - 14pt

Buemi
Eerste zege voor Sebastien Buemi

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet