Sportscars

Sportscars: Asian Le Mans Series titel voor Ho-Pin Tung; ACO kondigt wijzigingen aan voor 2015

Rewind-OAKRacing

Ho-Pin Tung en zijn teamgenoot David Cheng hebben in Maleisië de titel in de Asian Le Mans Series binnengesleept. Op het circuit van Sepang behaalde het duo de vierde overwinning van het seizoen. Samen met teamgenoot Bo Yuan bleven de OAK Racing Team Total-coureurs de tegenstanders ruim voor. Na drie uur racen was de voorsprong van de winnende auto twee ronden. De 3 Uur van Sepang waren ook direct de laatste race van de Asian Le Mans Series onder het huidige management. Vanaf volgend jaar neemt de Automobile Club de l'Ouest (ACO) de organisatie zelf in handen.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Rewind Magazine

In de kwalificatie was het verschil tussen de Morgan en de Oreca slechts een tiende, maar in de race stond er geen maat op de OAK Racing Team Total Morgan Judd. De voorsprong van pole sitter David Cheng op Eurasia Motorsport-coureur Jun Ji Pu liep in 25 ronden op naar 25 seconden en Pu's teamgenoot John Hartshorne kon in zijn stint het gat naar Bo Yuan niet dichtten. Nadat Ho-Pin Tung in de 50e ronde de LMP2-auto had overgenomen liep de voorsprong nog verder op. Mede door de snelste raceronde wist Tung uiteindelijk met een voorsprong van twee ronden voor James Winslow over de finish te komen - die voortijdig kwam door hevige regenval in Maleisië. De vierde overwinning van het seizoen levert OAK Racing Team Total naast de titel ook een uitnodiging voor de 24 Uur van Le Mans op.

Op de derde plaats algemeen kwam de Clearwater Racing Ferrari 458 Italia GT3 van GT Asia Series-kampioen Mok Weng Sun, Richard Wee en Hiroshi Hamaguchi over de streep. De Ferrari begon de race als laatste, maar Hamaguchi wist al snel de drie GT3-auto's van Team AAI in te halen en de overwinning van de Clearwater Racing Ferrari kwam daarna niet meer in gevaar. De Team AAI BMW Z4 GT3 van Jun San Chen, Ollie Millroy en Tatsuya Tanigawa kwam als tweede over de streep en behaalde daarmee de GT-titel en een uitnodiging voor Le Mans.

Organisatie Asian Le Mans Series in 2015 in handen ACO
Nog voor voor de race was verreden maakte de ACO bekend dat het contract met S2M, sinds 2013 de organisator van de Asian Le Mans Series, niet zal worden verlengd en dat de ACO de organisatie in eigen handen gaat nemen. Nadat er in december 2013 nog 14 auto's op de grid in Maleisië stonden, waren er dat deze keer slechts acht. Uit onvrede met de gang van zaken in Azië en de behoefte aan een sterk Le Mans-kampioenschap in Azië besloot de ACO in te grijpen.

Hoewel details nog niet bekend zijn, liet de ACO wel weten dat er hard wordt gewerkt aan een nieuwe kalender. Om de veranderingen goed te laten verlopen zullen er in 2015 slechts drie races worden verreden, in de tweede helft van het jaar. Het is vervolgens de bedoeling om in 2016 vijf races te houden.

"De Aziatische autosport groeit. Daarom is de ACO vastberaden om haar favoriete tak van de sport - endurance - te blijven promoten in Azië," aldus ACO president Pierre Fillon, ondanks het feit dat de Asian Le Mans Series er in twee jaar niet in is geslaagd het aantal deelnemers toe te laten nemen. "We gaan de handdoek zeker niet in de ring gooien, integendeel zelfs!"

"We hebben alle vertrouwen in de toekomst. Om het Aziatische kampioenschap te stabiliseren was het wel essentieel om er nieuw leven aan te geven. Dankzij de partners, teams en coureurs die ons trouw zijn gebleven zullen we samen een nieuwe Asian Le Mans Series opbouwen, eentje die zijn plaats in de Le Mans-type endurance pyramide verdient."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet