Sportscars

Sportscars: Porsche behaalt eerste FIA WEC-zege, zware crash Mark Webber (incl. video)

141130 WEC Porsche winner
Porsche behaalde in Sao Paulo de eerste FIA WEC-zege

Een zware crash van Mark Webber in de nummer 20-Porsche en Matteo Cressoni in de nummer 90 8STAR-Ferrari (zie video hieronder) zorgde circa een half uur voor het einde van de zes-uursrace van Sao Paulo voor een safety-car-interventie en daarmee eindigde de laatste race van het seizoen in het FIA World Endurance Championship 'onder geel'. Gelukkig bleven beide rijders ongedeerd. Porsche behaalde de eerste overwinning sinds de terugkeer op het hoogste niveau in de lange-afstandsracerij met de nummer 14-auto van Neel Jani, Romain Dumas en Marc Lieb. De Toyota van wereldkampioenen Anthony Davidson en Sébastien Buemi eindigde als tweede, terwijl Tom Kristensen de best geklasseerde Audi, die hij deelde met Loïc Duval en Lucas di Grassi onder daverend applaus vanaf de tribunes en de pitmuur als derde over de streep mocht rijden. Zoals bekend vormde de zes-uursrace van Sao Paulo het laatste wedstrijdoptreden van de negenvoudig Le Mans-winnaar.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PRMet geregelde podiumplaatsen in de loop van het seizoen leek de eerste overwinning van Porsche met de 919 Hybrid meer en meer waarschijnlijk, maar gezien de sterke concurrentie van vooral Toyota was het geenszins een zekerheid dat het dit seizoen al zou lukken. Des te groter was dus de blijdschap in het Porsche-kamp met het succes op het circuit van Interlagos, zeker nadat het bericht kwam dat Mark Webber na zijn zware crash 'bij bewustzijn en aanspreekbaar' was. De safety-car-fase verhinderde een beslissing op de baan, maar de prestatie van het Porsche-team was er niet minder om. Voor wereldkampioenen Anthony Davidson en Sébastien Buemi was de tweede plaats een keurige afsluiting van een sterk seizoen, terwijl er nagenoeg niemand was die Tom Kristensen bij zijn laatste optreden als beroepscoureur in de Audi LMP1 geen podiumplaats gunde.

141130 WEC Kristensen
Tom Kristensen eindigde in zijn laatste race als derde

In de LMP2-klasse waren de kansen voor de G-Drive-Ligier-Nissan vrij snel verkeken na een zware crash van Oliver Pla in de eerste bocht, vermoedelijk als gevolg van een technisch probleem bij het aanremmen. Daarmee ging de kampioenstitel voor teams naar SMP Racing en de rijderstitel naar SMP-coureur Sergey Zlobin. De overwinning in de klasse tijdens de laatste race van het seizoen ging naar de KCMG-Oreca van Matthew Howson, Richard Bradley en Alexandre Imperatori. De KCMG-Oreca en de SMP-Ligier waren de enige twee auto's die de eindstreep haalden in de LMP2-klasse.

141130 WEC LMP2 race winner
Klassesucces voor KCMG in LMP2

De overwinning in de LMGTE-Pro-klasse ging naar de fabrieks-Aston Martin van Stefan Mücke en Darren Turner, voor de nummer 92-Porsche van Frédéric Makowiecki en Patrick Pilet en de nummer 71-AF Corse-Ferrari van Davide Rigon en James Calado. In de LMGTE-Am-klasse zegevierden Pedro Lamy, Paul Della Lana en Christofer Nygaard met de snelste Aston Martin, voor de 'Dane Train'-Aston van Kristian Poulsen, David Heinemeier-Hansson en Nicki Thiim. De Denen eindgden daarmee hun succesvolle seizoen in stijl: vier overwinningen en vier tweede plaatsen is iets om zonder meer tevreden mee te zijn. De derde plaats in GT-Am ging naar de AF Corse-Ferrari met Stephan Wyatt, Michele Rugolo en Andrea Bertolini.

141130 WEC Aston
De Aston Martins wonnen zowel GTE-Pro als GTE-Am

Uitslag:
1. Dumas/Jani/Lieb, Porsche 919 Hybrid, 249 ronden in 6.01:44,60
2. Davidson/Buemi, Toyota TS040 Hybrid, op 0,179
3. Di Grassi/Duval/Kristensen, Audi R18 e-tron quattro, op 1 ronde
4. Wurz/Sarrazin/Conway, Toyota TS040 Hybrid, op 1 ronde
5. Fässler/Lotterer/Tréluyer, Audi R18 e-tron quattro, op 1 ronde
6. Howson/Bradley/Imperatori, Oreca 03R-Nissan, op 25 ronden (1e LMP2)
7. Turner/Mücke, Aston Martin Vantage V8, op 28 ronden (1e LMGTE-Pro)
8. Makowiecki/Pilet, Porsche 911 RSR, op 28 ronden
13. Dalla Lana/Lamy/Nygaard, Aston Martin Vantage V8, op 30 ronden (1e LMGTE-Am)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet