Formule 1

Formule 1: Sainz Jr teamgenoot van Max Verstappen bij Toro Rosso

sainz3

Toro Rosso heeft uiteindelijk niet tot maandag gewacht – misschien omdat McLaren-Honda dan al alle aandacht naar zich toetrekt. En nadat Alex Lynn al had laten weten dat hij geen zicht meer op de plaats naast Max Verstappen had, hoefde het B-team van Red Bull eigenlijk ook niet meer te treuzelen. En dus werd op de valreep van het weekend bekendgemaakt dat Carlos Sainz Jr de teamgenoot van Max Verstappen wordt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

De zoon van rallykampioen Carlos Sainz, die eerder dit najaar had laten weten dat hij misschien wel meer recht had op de plaats naast (toen nog) Jean-Eric Vergne, wordt zo alsnog beloond voor het behalen van de Formule Renault 3.5-titel. De keuze voor Sainz is op zichzelf logisch. De Catalaan trok op oppermachtige wijze het FR3.5-kampioenschap naar zich toe en deed daarmee méér dan Red Bull's juniorprogrammaleider Helmut Marko van hem kon vragen.

Sainz wordt al door Red Bull gesteund sinds de tijd dat hij Formule Renault 2.0 reed en in 2011 duelleerde tegen onder meer Robin Frijns en Daniil Kvyat. De eerstgenoemde was hem te snel af en greep uiteindelijk twee jaar eerder dezelfde titel die Sainz dit seizoen veroverde, maar bleef vervolgens steken als F1-testrijder – na meermaals een aanbod van Red Bull te hebben afgeslagen. De tweede overvleugelde Sainz via een zeer geslaagde GP3-campagne.

sainz4

Sainz zelf maakte intussen de omweg via GP3, de F3 Euroseries en het Brits F3-kampioenschap, zonder in de buurt te komen van titels, om in 2013 halverwege het seizoen in te stappen bij Zeta Corse in de Formule Renault 3.5. Bij dat achterhoedeteam viel hij lichtelijk tegen, maar bij het kampioensteam van DAMS vielen dit jaar alle puzzelstukjes in elkaar.

Voor de World Series by Renault is de promotie van Sainz ook een opsteker. Na Kevin Magnussen stapt de kampioen van de Formule Renault 3.5 opnieuw meteen de Formule 1 binnen. Dat kan geen kwaad in een trend waarin sponsors en juniorprogramma's weer iets meer naar GP2 neigen. De ironie wil dat ook Red Bull – de drijvende kracht achter de huidige kampioen – komend jaar de Formule Renault 3.5 voor GP2 verruilt.

Carlos Sainz senior is overigens ook aan Red Bull verbonden. Hij neemt in januari deel aan de Dakar in een Peugeot die door Red Bull wordt gesponsord.

Reacties

  • 4
  • 6
   
  Anonieme gebruiker 28 november 2014 19:19

  Mooi, eitje voor Max. Die Sainz is bepaald niet de nieuwe Senna. Aardige rijder maar niet meer dan dat.

  • 6
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 28 november 2014 20:23

  En toch wordt je niet kampioen in de formule renault 3,5 omdat je een aardige jongen bent .

  • 1
  • 5
   
  Anonieme gebruiker 29 november 2014 07:18

  Als je de F3 resultaten van beide heren vergelijkt won Sainz in 2012 in 76 races(hij reed het EK, de Euroseries en het Brits kampioenschap) 5 races. Max won er in 34 races 11. Max won dus dubbel zoveel in de helft van het aantal races

  • 5
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 29 november 2014 09:03

  Bovenstaande gebruiker maakt een denkfout, want de drie genoemde Formule 3 kampioenschappen liepen in 2012 grotendeels parallel, dus het totale aantal races ligt veel lager dan 76. Hoe dan ook, feit is dat Sainz veel meer autosport ervaring heeft dan Max, dus zo'n makkie zal het heus niet worden. Wordt in elk geval een interessant seizoen!

  • 1
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 29 november 2014 11:18

  Dan zijn het alsnog maar 5 overwinningen in meer races(namelijk 43)

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 29 november 2014 14:25

  Dus omdat Sainz minder heeft gewonnen in de Formule 3 zal Max wel even over hem heen walsen ? Een Formule Renault 3.5 titel met zeven overwinningen en vier jaar meer autosportervaring suggereren anders. Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat Max zijn nieuwe teamgenoot niet kan verslaan, maar de suggestie dat dit een "eitje" zal worden is ridicule en voorbarig.

  • 3
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 29 november 2014 16:07

  ook in de GP3 verleden jaar werd Sainz slechts 10e in het kampioenschap, zegt die WSR titel niet meer over de andere coureurs in dat kampioenschap dan over Sainz?

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 02 december 2014 07:07

  Appeltje eitje. Veel beter dan die snelle rus

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet