Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: Coletti wint laatste race van het seizoen, Vandoorne 2e in kampioenschap, De Jong valt uit in Abu Dhabi

SBL3409

Stefano Coletti heeft de laatste GP2-race van het seizoen gewonnen. Op het circuit van Yas Marina was de Monegask het beste weg vanaf de eerste rij, waarna hij beheerst de zege naar huis reed. Felipe Nasr en Arthur Pic voegden zich bij hem op het podium. Stoffel Vandoorne deed intussen met zijn zesde plaats en de snelste ronde van de wedstrijd genoeg om Felipe Nasr van de tweede plaats in het kampioenschap te beroven. Voor Daniël de Jong was de race al snel voorbij: in het gewoel van de eerste bocht werd zijn linkerachterband lekgeprikt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Het beslissende moment van de GP2-sprintrace in Abu Dhabi kwam al in de eerste meters. Beide mannen op de eerste rij – Arthur Pic op pole, Stefano Coletti naast hem – kwamen slecht weg, waardoor vooral Pic zijn positie zwaar (bijna te zwaar) moest verdedigen ten opzichte van de snel naar voren vliegende Stéphane Richelmi. Daardoor kwam de Fransman slecht uit voor de eerste bocht en zag hij Coletti buitenom de kop pakken.

G7C9992

In die eerste ronde werd er volop geslingerd en geblokt, bijvoorbeeld in het stevige duel tussen Pic en Nasr, die in de schermutselingen in de eerste bocht inmiddels de derde plaats had veroverd en na twee pogingen uiteindelijk toch Pic wist te verschalken. Daniël de Jong was uiteindelijk het enige slachtoffer van het geslinger: hij hield er een lekke linkerachterband aan over, waardoor hij niet kon profiteren van zijn mooie tiende startpositie. Kampioen Jolyon Palmer voegde zich in de eerste chicane bij de uitvallers door zich te verremmen en de baan af te spinnen. Maar daar bleef het bij: na De Jong en Palmer reed iedereen door naar de finish.

Een statische fase in de wedstrijd volgde. Coletti breidde zijn voorsprong op Nasr voorzichtig uit naar drie seconden, maar alle ogen waren gericht op de strijd die Nasr eigenlijk leverde: kon hij de tweede plaats in het kampioenschap terugveroveren op Stoffel Vandoorne? De Belg reed zevende en kwam daarmee één plaats tekort. Na enkele vruchteloze pogingen om de zesde plaats van Mitch Evans af te pakken, koos Vandoorne slim voor een andere strategie: rondenlang spaarde hij de banden, liet een gaatje van twee seconden op Evans vallen om vervolgens in de 16e ronde een onaantastbaar snelste ronde van de wedstrijd te produceren. In de GP2 is die goed voor twee punten, waardoor Vandoorne nu weer tweede in het kampioenschap lag.

G7C9941

In de laatste ronden liep zo de spanning toch weer op. Nasr deed ook pogingen om de snelste ronde te rijden, maar strandde op vier tienden (wat nog eens duidelijk maakte hoe snel die ronde van Vandoorne was), terwijl ook Coletti het tevergeefs probeerde. Een met zijn banden worstelende Johnny Cecotto zorgde er intussen voor dat Richelmi en Evans hem graag van zijn vierde plaats wilden afhelpen. Ze slaagden er in eerste instantie niet in, want ze schoten door bij de eerste chicane. Evans gaf netjes zijn plaats terug aan Cecotto, om hem een ronde later alsnog te passeren, maar Richelmi reed door. De Monegask finishte als vierde, maar zou best weleens een tijdstraf aan de broek kunnen krijgen voor zijn faux-pas.

Vandoorne maakte vervolgens een einde aan de twijfel door ook Cecotto te passeren: met de zesde plaats én de snelste ronde van de wedstrijd had hij ruim genoeg in handen om Nasr achter zich te houden. Raffaele Marciello lukte het net niet om Cecotto voorbij te gaan en werd achtste.