Formula E

Formule: Sam Bird wint in Putrajaya. Ho Pin Tung 11e

De Brit Sam Bird heeft in Maleisië de tweede wedstrijd van het FIA Formule E kampioenschap op zijn naam geschreven. In de openingsfase nam Bird al de leiding van de Spanjaard Oriol Servia over. Daarna domineerde Daniel Abt met een uitgekookte pitstopstrategie. Vooral de openingsfase verliep chaotisch.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formula E

Sam Bird 1
De Brit Sam Bird was in de vrije trainingen nog bij een crash betrokken maar behaalde in Putrajaya een fraaie overwinning.


Sam Bird wint in Putrajaya
De Brit Sam Bird heeft in Maleisië de tweede wedstrijd meetellend voor het FIA Formule E Kampioenschap op zijn naam geschreven. Bird met zijn door Virgin ingeschreven auto al in de beginfase de leiding maar viel daarna achter de Duitser Daniel Abt terug. Het team van Abt maakte gebruik van een uitgekookte pitstopstrategie die uiteindelijk toch niets opleverde. Vooral de openingsfase verliep chaotisch toen de beide dames Katherine Legge en Michaela Cerruti bovenop elkaar knalden en Matthew Brabham en Nick Heidfeld tegen elkaar aanreden en er wederom geneutraliseerd moest worden. In de dertiende ronde werd de wedstrijd voor de laatste maal vrijegegeven.

De Brabham telg zou voor het team van Andretti Autosport nog als dertiende eindigen. Heidfeld kende ook in de tweede FIA Formule E wedstrijd weinig geluk want hij werd door Franck Montagny geëlimineerd.Na de herstart nam Bird direct de leiding van Oriol Servia over met daarachter Jarno Trulli en Karun Chandhok. Servia verloor zelfs zoveel momentum dat hij naar de vierde plek terugviel. In de negentiende ronde besloot Bird voor zijn verplichte autowissel naar binnen te gaan en kwam als tweede achter Daniel Abt terug op het circuit. Abt had namelijk al vroeg in de wedstrijd van auto gewikkeld maar begon steeds meer over minder stroom te beschikken en in de 25e ronde ging voormalig Mercedes F1 testrijder Sam Bird definitief aan de Duitser, die overigens snel terugviel, voorbij. Abt eindigde als tiende.

2014 e dams
Tweede en derde plek voor e.dams.

Indrukwekkend waren de prestaties van zowel Sebastien Buemi en Lucas di Grassi. Vanaf een 18e en een 19e startplek wisten zij zich naar een tweede en derde plek in de eindklassering op te werken. Daarachter eindigde Nicolas Prost als vierde terwijl Bruno Senna door een zware crash in de allerlaatste ronde een Top 10 klassering in rook zag opgaan. DTM BMW-coureur Antonio Felix Da Costa eindigde bij zijn Formule E debuut als zevende. Ho Pin Tung eindigde net buiten de Top 10 als elfde.

2014 Bruno Senna
Bruno Senna crashte in de allerlaatse ronde.

Uitslag
1 Sam Bird Virgin Racing 31 ronden
2 Lucas di Grassi Audi Sport Abt +4.275s
3 Sebastien Buemi e.dams +5.739s
4 Nicolas Prost e.dams +9.552s
5 Jerome D'Ambrosio Dragon Racing +13.722s
6 Karun Chandhok Mahindra Racing +17.158s
7 Oriol Servia Dragon Racing +18.621s
8 Antonio Felix da Costa Aguri +19.926s
9 Jamie Alguersuari Virgin Racing +20.053s
10 Daniel Abt Audi Sport Abt +45.663s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet