WTCC

Tom Coronel dik tevreden na geslaagd WTCC-seizoen 2014

foto-1-macau

Evenals in voorgaande jaren eindigde het FIA-WTCC seizoen 2014 op het veeleisende Guia-stratencircuit in het Chinese Macau. Op de ruim 6 kilometer lange, smalle en bochtige racepiste vierde Nederlander Tom Coronel dat hij een kwart eeuw in de racerij actief is. Met zijn speciaal bestickerde Chevrolet Cruze van ROAL Motorsport manifesteerde de jubilaris zich sterk en wist voor de tweede maal dit jaar door te dringen tot de Top 5 kwalificatie. Een lichte touche met de muur in die sessie bracht hem niet meer dan een vijfde startpositie. Bij het vertrek van de eerste race koos Coronel voor de veilige lijn om zijn bolide intact te houden. Hij verloor daarbij wel twee posities, maar haalde schadevrij de finish. Naast die zevende plaats in de eerste race scoorde hij tijdens zijn seizoensafsluitende raceoptreden er nog een achtste plek bij. Daarmee verzamelde de Nederlander in het Wereldkampioenschap voor Toerwagens totaal 159 punten en bezet de zevende positie.

Tekst en foto's: PR

Voor Tom Coronel breekt nu een uitdagende periode aan. Hij maakt zich op voor een hernieuwde deelname aan de loodzware woestijnrally Dakar 2015. Dat doet hij, net als zijn tweelingroer Tim, in een Buggy. De rol van Tom is dat hij dagelijks via RTL GP verslag doet over de Nederlandse deelnemers en andere wetenswaardigheden tijdens de rally. Vrijwel tegelijkertijd houdt hij zich bezig met de voorbereidingen op het raceseizoen 2015. Eerste keus daarbij is deelname aan het Wereldkampioenschap voor Toerwagens (FIA WTCC). "Ik vier nu mijn 25e jaar in de autosport en heb samen met ROAL Motorsport bewezen goede tegenstand te kunnen bieden aan de fabrieksteams. Alle reden dus om positief naar een volgend seizoen te kijken. Zeker met de vele trouwe sponsors van dit moment, hoop ik dat het ook in 2015 lukt om op het hoogste niveau in een toerwagen te racen. De eerste gesprekken zijn inmiddels gestart en het ziet er veelbelovend uit", verklaart Tom Coronel.

foto-3-macau

Over de seizoensafsluitende races verklaarde Tom Coronel: "Alles ging lekker en tijdens de kwalificatie zelfs iets te goed. Natuurlijk is het schitterend wanneer je in dit veld een vierde tijd pakt, maar voor de startopstellingen is het niet super. Wanneer je in de eerste race wat verder naar achteren staat, sta je in de omgekeerde startvolgorde voor race erna automatisch verder naar voren. Om op dit circuit te kunnen vlammen moet je in een van de races verder naar voren staan. Zeker wanneer er tijdens de race niet heel veel gekke dingen gebeuren. In die derde kwalificatie was ik wel snel, maar schaafde de muur. De schade was miniem, maar ik wilde geen verdere risico's nemen. Het team was happy met de prestaties en hoe alles tot dan verliep. In de eerste race had ik een redelijk goede start, maar Yvan Muller klemde mij en ik moest van gas af, waarna hij passeerde. Later maakte hij nog een foutje in Lisboa en hield mij nog een keer op. Vervolgens reed ik de rest van de race in een soort niemandsland en kon de auto zonder een schrammetje over de finish rijden."

foto-2-macau

Race 2
"Race twee kwam ik niet goed weg en daarna was het even tikkie-takkie met Loeb. Die Citroëns zijn echt snel. De Chinees Ma (ook met een Citroën-red.) zat direct achter mij. Hij ging het duel aan en daarbij raakten wij elkaar. Om die plaats toch te winnen deed hij een uitremmanoeuvre waar het echt niet kon en schoot op snelheid de bandenstapel in. Daarna was er voor mij niet heel veel meer om voor te strijden. Een van de Honda's viel nog terug en ik eindigde als achtste. Een zevende en een achtste plek, ik denk dat het goed aangeeft waar wij dit jaar in het veld stonden. Dat komt ook naar voren in de WK-stand. Al met al dus reden om tevreden te zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat wij na die megaklapper in het eerste WK-weekend, ook races gemist hebben. Verder ben ik blij dat ik er in 2014 bij was. Nu hard werken aan volgend seizoen!"Uitslag Race 1: 1. José Maria Lopez (Citroën C-Elysee) 10 ronden in 24:50.183; 2. Norbert Michelisz op 2.741; 3. Gabriele Tarquini op 3.661; 4. Tiago Monteiro op 4.055 (allen Honda Civic WTCC); 5. Yvan Muller (Citroën C-Elisee) op 4.589 en 7. Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 9.338.

Uitslag Race 2: 1. Rob Huff (Lada Granta 1.6 T) 11 ronden in 28:21.086; 2. Yvan Muller (Citroën C-Elysee) op 0.344 ; 3. Hugo Valente (Chevrolet Cruze) op 3.352; 4. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) op 3.990; 5. José Maria Lopez (Citroën C-Elysee) op 4.285 en 8. Tom Coronel (ROAL
Motorsport Chevrolet Cruze) op 6.615.

Stand na 24 races: 1. José Maria Lopez 462 punten; 2. Yvan Muller 336; 3. Sébastien Loeb 295; 4. Norbert Michelisz 201; 5. Tiago Monteiro 186 en 7. Tom Coronel 159.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet