NASCAR

NASCAR: Thriller bezorgt Kevin Harvick titel en overwinning in Homestead. Penske blunder kost Logano titel

Een thriller bezorgde SHR Racing-coureur Kevin Harvick op Miami Homestead zijn allereerste Sprint Cup titel. Vrijwel de gehele wedstrijd reden de vier titelkandidaten Harvick, Newman, Logano en Hamlin in de Top 10 en wisselden tientallen malen van positie. Een pitstopblunder bij Team Penske in de slotfase beroofde Joey Logano van alle titelkansen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

2014 Laatst ronde
De titelkandidaten Hamlin, Harvick en daarachter Newman in gevecht op Homestead.


Thriller bezorgt Kevin Harvick titel en overwinning in Homestead
Een thriller waarbij alle vier de titelkandidaten vrijwel de gehele wedstrijd in de Top 10 ronden leverde SHR Racing-coureur Kevin Harvick zijn allereerste NASCAR Sprint Cup-titel op. Daarmee werd tevens bewezen dat het Chaseformaat werkte. De NASCAR-organisatie wilde met het nieuwe puntensysteem voorkomen dat de kampioen voortijdig bekend werd. Met nog amper 15 ronden te gaan verdween Harvick na een neutralisatie plotseling uit de Top 10. Een move die de JGR-Toyota van Denny Hamlin in de kaart leek te spelen. Maar zeven ronden voor het einde slaagde Kevin er toch in om de leiding te pakken. De allerlaatste neutralisatie in de 265e ronde leidde tot een dragsprint tussen Kevin Harvick en Ryan Newman. Laatstgenoemde bleef in de eerste bocht aan de binnenkant rijden, maar met vier nieuwe banden en een sprint richting eindstreep pakte Harvick zijn allereerste NASCAR Sprint Cup-titel. Onder het nieuwe NASCAR reglement werd de man die dit seizoen geen enkele overwinning behaalde en het gehele jaar slechts 41 ronden aan de leiding reed verslagen door de coureur die vijfmaal won en 2137 ronden op kop reed. Mooier kon het eigenlijk niet zijn.

Voor Kevin Harvick betekende dit zijn 28e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Denny Hamlin eindigde als zevende en Penske-coureur Joey Logano werd als zestiende geklasseerd. Voor Harvick viel de beslissing eigenlijk in de 249e ronde toen crewchief Rodney Childers bij zijn rijder vier nieuwe banden liet monteren. Slechts drie auto's bleven op de baan terwijl acht coureurs alleen maar rechterbanden lieten aanbrengen. Daarna maakte Harvick zes plekken goed en herstartte als twaalfde.Harvick: "Ik wist dat ik een aantal plaatsen goed moest maken. Ik had geluk dat ik aan de buitenkant kon starten. Ze reden wel vijf auto's breed. Even leek ik mijn ondergang tegemoet te gaan. Bij de volgende neutralisatie had ik wederom geluk om aan de buitenkant te starten. Precies hetgeen dat ik nodig had om op de backstretch afstand te nemen."

2014 duel Harvick Gordon
Harvick was gedurende lange tijd met Jeff Gordon in gevecht.


Ryan Newman overwoog even eenzelfde move als op Phoenix vorige week uit te halen toen hij zichzelf met een touché tegen de Ganassi Chevrolet van Kyle Larson in de Top 4 van de Chasepuntenstand reed.

Newman: "Als we in de laatste ronde wat dichter bij elkaar hadden gereden, was het misschien een ander spelletje geweest. Maar ik verloor in Turn 4 wat afstand en met de witte vlag in het zicht was het spel gewoon voorbij. Ik hoopte alleen maar dat hij zou gaan glijden of zijn motor op zou blazen. Dit was eigenlijk onze enige hoop. Er gaat van alles door je heen dan. Ik had een goede run en reed onderaan en kwam gewoon te kort. Hij had de juiste lijn en "air."'

Na de 13e neutralisatie in de 262e reed JGR-coureur Denny Hamlin al op de derde plek achter Harvick en Newman. En in de drie ronden durende eindsprint viel de Toyota-coureur zelfs naar de zevende plek terug.

Denny Hamlin: "Ik zou het absoluut niet anders gedaan hebben. We beschikten over een auto die goed genoeg was om te winnen. Soms vallen de kaarten je kant uit, soms niet. Met de strategie zouden we het ook niet anders gedaan hebben. Die vielen onze kant uit. Wij deden het hier eigenlijk uitstekend. Vandaag konden wij gewoon voor de overwinning gaan en dit was niet het gehele jaar het geval. Maar we kwamen gewoon te kort vandaag!"

Harvick Newman
Felle strijd tussen Harvick en Newman.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet