V8 Supercars

V8 Supercars: Dramatische ontknoping in Phillip Island 400. Tweede Volvo zege voor Scott McLaughlin

De jonge Scott McLaughlin wist voor de tweede maal dit weekend een V8 Supercar overwinning op zijn naam te schrijven. In een dramatische ontknoping versloeg hij de fabrieks Holden van Garth Tander.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Holden/FPR

2014 PI R2
Scott McLaughlin wint in een dramatische ontknoping voor de tweede maal dit weekend.

Dramatische ontknoping op Phillip Island. Tweede Volvo zege voor Scott McLaughlin
In een uiterst spectaculaire wedstrijd gingen zowel GRM Polestar-coureur Scott McLaughlin als TWR Holden-coureur Garth Tander voor de eindzege. Bij het uitkomen van de allerlaatste bocht met de finishvlag in het zicht kwam Tander echter zonder brandstof te staan en McLaughlin pakte zijn tweede overwinning dit weekend.

Scott McLaughlin: "Met nog vijf ronden te gaan kreeg ik de boodschap om toch druk te blijven uitoefenen. Het team wist dat hij krap zat met zijn brandstofverbruik. En eigenlijk verloor ik nog wat tijd door hem afstand te laten nemen. Mijn auto was de gehele dag fantastisch en er zat nog genoeg leven in om in de aanval te gaan. Vanwege de "vuile lucht" op het rechte stuk was het erg moeilijk, want daar had ik erg veel last van onderstuur. Met deze twee overwinningen ben ik erg blij. Ik ben naar de vijfde plek in het kampioenschap opgeklommen en heb maar liefst negen polepositions dit jaar behaald. Het was ontzettend "cool'. Ik kon het nauwelijks geloven. Het gebeurt maar ik heb ook weleens pech gehad."

2014 Tander PI
Garth Tander pakte zijn verlies sportief op.

Garth Tander: " Ik heb de laatste jaren een aantal wedstrijden qua brandstofverbruik gewonnen maar ook verloren. Het team vertelde mij dat ik erg krap zat de laatste ronde. Ik kwam 100 meter te kort. Maar het is gelukkig niet het einde van de wereld."

Mark Winterbottom eindigde voor het team van FPR als derde. Winterbottom: "Het beste dat wij konden doen. En wanneer je er het meeste uit kunt halen voelt het toch aan als een mini-overwinning. McLaughlin en Tander waren erg snel bij de herstart en je hebt eigenlijk maar voor de helft kans. De Volvo was moeilijk te volgen maar ik voelde wel dat Jamie Whincup van mij een "tow" kreeg en moest mijn positie goed verdedigen. Voor het team was het een goed resultaat. Wij moeten nu voor de tweede plek in het kampioenschap vechten, maar het zou goed zijn als we de Triple Eight auto's in de eindstand van het kampioenschap zouden kunnen splitsen."

2014 Chaz Mostert
Voor Scott Pye werd het met een fraaie inhaalwedstrijd toch nog een redelijk goede dag. Vanaf een 23e startplek eindigde hij als elfde.

Uitslag
1 Scott McLaughlin Volvo S60 1u13m59.6921s
2 Garth Tander Holden Commodore VF 0.4521s
3 Mark Winterbottom Ford Falcon FG 4.9815s
4 Jamie Whincup Holden Commodore VF 5.3950s
5 Shane van Gisbergen Holden Commodore VF 12.9998s
6 Will Davison Mercedes E Klasse 16.3663s
7 Jason Bright Holden Commodore VF 20.0461s
8 Nick Percat Holden Commodore VF 20.3995s
9 Michael Caruso Nissan Altima 21.3085s
10 Craig Lowndes Holden Commodore VF 22.3190s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet