WTCC

WTCC: Record voor Huff met zevende Macau-zege na dramatisch slot, Coronel achtste

Na een dramatische slotfase, waarin Honda-rijder Tiago Monteiro stilvalt met een defecte stuurbekrachtiging na vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding te hebben gereden, pakt Lada-rijder Rob Huff de overwinning in wat naar alle waarschijnlijkheid de laatste WTCC-race op het stratencircuit in Macau was. Huff vergroot daarmee zijn aantal overwinningen in Macau naar zeven, een record. Voor Lada is het de tweede overwinning van het seizoen. Achter Huff eindigen de twee Franse rijders Yvan Muller (Citroën) en Hugo Valente (Chevrolet) op de tweede en derde plaats, Tom Coronel komt als achtste over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau; Twitter: @renedeboer)

Tarquini start niet in de tweede race, omdat hij zich na de eerste wedstrijd niet goed voelde. Hij stond na afloop van race één ook al niet op het podium voor de prijsuitreiking. Mak start met zijn Engstler-BMW vanuit de pitstraat, Bennani start niet omdat zijn auto na race één te sterk beschadigd is. Monteiro pakt bij de start de leiding voor Valente, maar de Fransman remt te laat voor Lisboa en gaat wijd. Daarop valt hij terug naar de vijfde plaats achter Monteiro, Huff, Muller en Michelisz.

In de tweede ronde passeert Lopez Chilton en neemt daarmee de zesde plaats over. Muller zet Huff zwaar onder druk in de strijd om de tweede plaats, maar vindt geen mogelijkheid om de Brit te passeren. In de vierde ronde crasht Morbidelli in de Fishermen's Bend. Vervolgens komt Coronel onder druk van Loeb en verliest de achtste positie aan de Fransman. In de zesde ronde verliest Coronel even een positie aan Ma bij het ingaan van Lisboa, maar bij het uitkomen van de bocht verovert Coronel zijn plek weer terug. Een ronde later gaat het voor Ma mis, ook in Fishermen's Bend, na een veel te optimistische poging om Coronel aan de buitenkant (!) te passeren. Ma's auto knalt frontaal in de bandenstapels en omdat het lastiger blijkt zijn auto op tijd te bergen, komt de safety-car in actie.

Aan het eind van de achtste ronde wordt de race weer vrijgegeven. Velen verwachtten een aanval van Muller op Huff, maar de Fransman laat bij de herstart een vrij groot gat vallen en blijft vooralsnog derde. Valente passeert bij het aanremmen van Lisboa Michelisz en is daarmee vierde. Aan het eind van de tiende ronde valt plotseling Monteiro als leider in de wedstrijd terug. Daarmee krijgt Huff de leiding in handen en houdt vervolgens in de elfde en laatste ronde stand tegen de druk van Muller. De Brit rijdt de overwinning naar huis en wint daarmee voor de zevende keer in zijn loopbaan een WTCC-race in Macau, waarmee hij eenzaam recordhouder is. Muller eindigt als tweede voor Valente en Michelisz. De Hongaar sluit daarmee het seizoen als vierde in de eindstand van het WTCC en beste niet-Citroën-rijder af. López finisht als vijfde, gevolgd door Loeb, Chilton, Coronel, Thompson en Engstler.

Uitslag:
1. Rob Huff (GBr), Lada Granta 1.6T, 11 r. in 28:21.086 (gem. 142,46 km/u)
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysee WTCC, op 0,344
3. Hugo Valente (Fra), Chevrolet RML Cruze TC1, op 3,352
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 3,990
5. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,285
6. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,825
7. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1, op 5,562
8. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 6,615
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet