Sportscars

Sportscars: Porsche-coureurs Dumas en Jani veroveren pole position in Bahrein

M14 5026

Romain Dumas en Neel Jani hebben Porsche de tweede opeenvolgende pole position in het FIA World Endurance Championship bezorgd. In de kwalificatie op het Bahrain International Circuit versloeg het duo de Toyota TS040 Hybrid van de leiders in de strijd om de wereldtitel, Sebastien Buemi en Anthony Davidson. De gemiddelde rondetijd van Dumas en Jani over vier ronden was 0,265s sneller dan de gemiddelde tijd van het Toyota-duo. Porsche-coureurs Brendon Hartley en Timo Bernhard kwalificeerden hun auto als derde voor de race van morgen.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Porsche Motorsport

Anthony Davidson was in de LMP-kwalificatie als een van de eerste coureurs op de baan, maar de Toyota-coureur kon niet aan de tijden van de Porsche van Neel Jani komen. De eerste ronde van de Zwitserse coureur was zes tiende sneller dan die van Davidson en nadat beide coureurs twee snelle ronden hadden gereden was het de Porsche die op de eerste plek stond. Nadat ook Davidson's teamgenoot Sebastien Buemi twee snelle ronden had gereden stond de Toyota met startnummer 8 even bovenaan met een gemiddelde tijd van 1:43.410, maar de rondetijden van Dumas leverden de Porsche met nummer 14 een gemiddelde tijd van 1:43.145 op. Die tijd was snel genoeg om na pole positions in België en China Porsche de derde pole van het seizoen te bezorgen.

Audi Sport Team Joest kwam er op Bahrein weer niet aan te pas. Na aankomst uit Shanghai werd schade aan de beide chassis ontdekt en Audi vloog daarop twee nieuwe tubs in. Tijdens de vrije training raakte de auto van Lucas di Grassi, Loïc Duval en Tom Kristensen weer beschadigd, waardoor het trio niet aan de kwalificatie deelnam. De Audi van André Lotterer, Marcel Fässler en Benoit Tréluyer deed wel mee, maar eindigde slechts als vijfde.

In de LMP2-klasse ging de pole voor de zesde keer in zeven races naar G-Drive Racing. De Ligier JS P2 Nissan van Olivier Pla en Roman Rusinov was ook in Bahrein veel sneller dan de concurrentie. De SMP Racing Oreca 03R Nissan van Nic Minassian en Maurizio Mediani kwalificeerde zich als tweede, net voor de tweede SMP Racing Oreca. Beide wagens kwamen maar liefst zeven tiende tekort op de G-Drive Racing Ligier.

Net als in de voorgaande twee races in het FIA WEC wist Aston Martin Racing de pole positions in LMGTE Pro en LMGTE Am te veroveren. Darren Turner en Stefan Mücke versloegen in de GTE Pro kwalificatie de AF Corse Ferrari van Gianmaria Bruni en Toni Vilander, terwijl Nicki Thiim en Kristian Poulsen hun eerste pole van het seizoen in de GTE Am klasse wisten te behalen. Thiim en Poulsen bleven teamgenoten Christoffer Nygaard en Pedro Lamy voor.   De voorlaatste race van het seizoen zal morgenmiddag om 13:00 Nederlandse tijd van start gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet