Sportscars

Sportscars: Vierde seizoensoverwinning voor Toyota in Shanghai

2014 Shanghai Sunday 19

Anthony Davidson en Sebastien Buemi hebben in China hun vierde overwinning van het FIA WEC-seizoen behaald. Toyota domineerde ook in China en behaalde een 1-2 in de 6 Uur van Shanghai. De huidige leiders in de strijd om de wereldtitel finishten ruim een minuut voor teamgenoten Alexander Wurz, Kazuki Nakajima en Stephane Sarrazin en zetten de rest van de LMP1-fabrikanten op een ronde.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: PR

Toyota had in China weinig tegenstand. Een botsing tussen de KCMG Oreca en de GTE-Pro leider Gianmaria Bruni zorgde voor een vroege safety car, waarvan Toyota handig gebruik maakte door een extra pit stop te maken. Door deze pit stop werd een late splash en dash voorkomen, maar uiteindelijk maakte het gezien de grote voorsprong van de beide auto's niet uit.

Porsche's Neel Jani, Romain Dumas en Marc Lieb vertrokken van pole, maar finishten uiteindelijk achter de beide Toyota TS040 Hybrids op de derde plaats, gevolgd door de twee fabrieks-Audi R18 e-tron quattros. Brendon Hartley, die aan het begin van de race nog aan de leiding lag, kreeg een lekke band en de Porsche 919 Hybrid met startnummer 20 eindigde de race uiteindelijk op de zesde plek.

unnamed 8

G-Drive Racing behaalde de vierde overwinning van het seizoen en de tweede met de nieuwe Ligier JS P2 Nissan. Olivier Pla, Roman Rusinov en Julien Canal lagen van start tot finish aan de leiding en wisten de tegenstanders op grote achterstand te zetten. Na zes uur racen kwam de Ligier met drie ronden voorsprong op de debuterende Extreme Speed Motorsport HPD ARX-03b van Ryan Dalziel, Scott Sharp en Ricardo Gonzalez over de streep. SMP Racing behaalde de derde plaats, waardoor Sergey Zlobin nog steeds aan de leiding ligt in de strijd om de LMP2-titel.

In GTE-Pro ging de overwinning naar Porsche Team Manthey. Fred Makowiecki en Patrick Pilet kwamen met hun Porsche als eerste over de streep, gevolgd door Jörg Bergmeister en Richard Lietz. Darren Turner en Stefan Mücke hadden met hun Aston Martin Vantage GTE vrijwel de hele race gedomineerd, maar met nog anderhalf uur te gaan plofte de motor van de Vantage. Doordat de AF Corse Ferrari van Vilander en Bruni vroeg uit de race lag, wist Porsche veel punten te scoren in de strijd om de GTE-titel.

M14 4783

Aston Martin Racing behaalde wel een 1-2 in GTE-Am. Pedro Lamy, Christoffer Nygaard en Paul Dalla Lana wonnen voor de tweede keer dit seizoen, waardoor het trio mee blijft doen in de strijd om het kampioenschap. Door de 1-2 is Aston Martin Racing niet meer te achterhalen door de andere teams in de GTE-Am klasse.

Uitslag FIA WEC, 6 Uur van Shanghai, Race
1. Toyota Racing (Davidson/Buemi), Toyota, 156 ronden
2. Toyota Racing (Wurz/Sarrazin/Nakajima), Toyota, + 1:19,133
3. Porsche Team (Dumas/Jani/Lieb) Porsche,  + 1 ronde
4. Audi Sport Team Joest (Fässler/Lotterer/Tréluyer), Audi, + 1 ronde
5. Audi Sport Team Joest (Di Grassi/Duval/Kristensen), Audi, + 1 ronde 6. Porsche Team (Bernhard/Webber/Hartley), Porsche, + 2 ronden
7. Rebellion Racing (Prost/Heidfeld/Beche), Rebellion, + 6 ronden
8. Rebellion Racing (Kraihamer/Belicchi/Leimer), Rebellion, + 7 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet