GT

GT4 European Series eindigt seizoen met Racing Team Holland als teamkampioen en Grammatico claimt titel in GT4 Am Class

start monza

Het eerste seizoen van de GT4 European Series is met spannende races op het Autodromo Nazionale Monza ten einde gekomen. Nadat Ricardo van der Ende (NED) en Bernhard van Oranje (NED) op zaterdag de titel in de GT4 Pro Class veiligstelden, claimde Racing Team Holland by Ekris Motorsport ook het kampioenschap bij de teams. Simon Knap (NED) reed namelijk samen met zijn eenmalige teamgenoot Jörg Viebahn (GER) naar de overwinning in hun divisie. Van der Ende / Van Oranje werden als tweede geklasseerd. Fransman André Grammatico besloot de strijd in de GT4 Am Class in zijn voordeel met een overwinning en de kampioenschapsbeker. Manuel Lasagni (ITA) kwam als eerste over de finishlijn met de Ginetta G50.

Tekst en foto's: PR

De race startte sensationeel waarbij meerdere coureurs zeer dicht op elkaar door de eerste chicane denderden. Marcel Nooren (NED) beschadigde de voorkant van zijn Camaro, maar dat weerhield hem niet om na drie ronden de koppositie van Lasagni over te nemen. Nooren kon echter geen gooi doen naar de overwinning omdat hij met een lekke radiator moest opgeven. Ook teamgenoot Luc Braams (NED) parkeerde zijn beschadigde Camaro na zes ronden in de pitstraat. V8 Racing was hierdoor niet in staat om het teamkampioenschap te winnen.

Ondertussen streden Haken Ricknas (SWE) en Grammatico voor de koppositie in de GT4 Am Class voordat Peter Larsen (SWE) het stuur van de Porsche 911 GT4 overnam van Ricknas. Grammatico pakte de leiding en won de wedstrijd, waarbij hij de titel in deze klasse in stijl naar zich toetrok. Ricknas en Larsen finishten als tweede, voor Liesette Braams (NED) en Rob Severs (NED) die de zaterdagrace wonnen.

"Ik ben heel erg blij om de titel in mijn divisie met een overwinning te vieren", vond Grammatico. "Met de BMW Espace Bienvenue M3 GT4 hebben we een geweldig seizoen achter de rug door te racen op circuits zoals Spa-Francorchamps en Monza en heb leuke gevechten gevoerd met Braams en Severs."

Gestart vanaf de tiende plaats passeerden BMW-rijders Viebahn en Knap een voor een hun tegenstanders en stuurden zij hun bolide naar de tweede plaats achter Lasagni. Wel eindigde het tweetal als eerste in de GT4 Pro Class. "Na de pech van gisteren, toen ik geraakt werd door een Ginetta, viel nu alles goed", wist Knap. "De pitstop ging lekker en ik kreeg de auto met een mooie voorsprong in handen van Jörg. Ik wist dat Daniel Roos met de Aston Martin in de achtervolging was, maar hield genoeg over voor de winst en uiteindelijk het teamkampioenschap."

"Dit was een geweldige race met een goede auto", zei Lasagni nadat hij als eerste de finishvlag passeerde. "Toen ik vanochtend opstond wist ik dat het een mooie dag zou worden. Ik ben heel erg blij dat ik de laatste race van de GT4 European Series op mijn naam heb geschreven." Jesse Anttila (FIN) en Tineo Salvador (ESP) eindigden als tweede in de Ginetta G50 Cup, terwijl Stefano Stefanelli (ITA) en Lorenzo Marcucci (ITA) - de winnaars van de eerste race - de dag als derde afsloten.

Max Braams, coördinator van de GT4 European Series, kondigde aan dat de coureurs uit de Ginetta G50 Cup volgend seizoen naast hun eigen divisie ook meestrijden in de GT4 Pro en Am kampioenschappen. De laatste hand wordt momenteel gelegd aan de racekalender van 2015. "Het eerste seizoen overtrof al onze verwachten. We hebben veel spannende wedstrijden gezien op beroemde circuits in Europa met meerdere automerken die races wonnen. Ook verschenen er veel internationale deelnemers aan de start", somde Braams op. "Komende week kondigen we spectaculaire evenementen voor volgend jaar aan, waarbij we mogelijk racen in België, Duitsland, Italië, Nederland en Zweden."

podium monza

UITSLAG ACI RACING WEEKEND MONZA
Race 2 GT4 European Series:
1. Manuel Lasagni, Ginetta G50, 25 ronden in 51:50,525 minuten (1e in Ginetta G50 Cup)
2. Jörg Viebahn - Simon Knap, BMW M3 GT4, op 4,488 seconden (1e in GT4 Pro)
3. Jesse Antilla - Salvador Tineo, Ginetta G50, op 6,404
4. Bernhard van Oranje - Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, op 25,149
5. Erik Behrens - Daniel Roos, Aston Martin Vantage, op 39,006
6. Stefano Stefanelli - Lorenzo Marcucci, Ginetta G50, op 51,644
7. André Grammatico, BMW M3 GT4, op 54,644 (1e in GT4 Am)
8. Peter Larsen - Hakan Ricknas, Porsche 911 GT4, op 1:04,243
9. Rob Severs - Liesette Braams, BMW M3 GT4, op 1:11,706
10. Giampiero Cristoni - Leif Lodeng, Ginetta G50, op 1:14,921
11. Eugénio Montez - Sergio Montez, Aston Martin Vantage, op 1 ronde
12. Fran Viel Bugliotti - Mark Speakerwas, Ginetta G50, op 3 ronden
13. Roberto Gentili, Ginetta G50, op 6 ronden

Niet geklasseerd:
Marcel Nooren - Jan Joris Verheul, Camaro GT4, op 19 ronden
Luc Braams - Duncan Huisman, Camaro GT4, op 21 ronden
Jan Kasperlik - Dietmar Lackinger, BMW M3 GT4, op 24 ronden
Luca Magnoni, Ginetta G50, op 25 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet