WTCC

WTCC: Start-finishzege Tarquini, Coronel houdt dapper stand en wordt vierde

141026 WTCC R2 Tarquini actie
Eerste overwinning van het seizoen voor Gabriele Tarquini

Voor het eerst sinds Sonoma vorig jaar wint Gabriele Tarquini weer eens een WTCC-race. Op het circuit van Suzuka behaalt de Italiaanse routinier vanaf pole-position zijn 20e overwinning in het WK, een prestigieuze winst op het thuiscircuit van Honda. De vroegere Europees bergklimkampioen Dusan Borkovic wordt tweede, zijn beste WTCC-resultaat, terwijl Norbert Michelisz als derde voor nog een Honda-podiumplek zorgt. Tom Coronel houdt stand tegen de druk van de verzamelde Citroën-Armada en eindigt als vierde, gevolgd door Muller, López en Loeb.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC


141026 WTCC R2 start
Start van de race, waarbij Michelisz de derde plaats van Coronel overneemt

Bij de start gaat pole-sitter Tarquini aan kop voor Borkovic en Michelisz, die de derde plaats van Coronel overneemt. In de tweede ronde raken Michelisz en Borkovic elkaar, Borkovic moet rechtdoor, maar houdt zijn positie vast. Tarquini heeft na de eerste ronde al een voorsprong van 1,321 seconde op Borkovic. In de tweede ronde raakt López bij het uitkomen van 130R kort van de baan, maar verliest geen posities. Valente voelt de hete adem van de drie Citroën-rijders Muller, Loeb en López in de nek en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Valente zijn vijfde plaats moet inleveren.

Na vier ronden leidt Tarquini met een voorsprong van 2,379 seconden voor Borkovic, daarachter Michelisz, Coronel, Valente, Muller, Loeb, López, Morbidelli en Monteiro. Franz Engstler valt in de vijfde ronde uit. In dezelfde ronde geeft Muller Valente een tik, de Chevrolet gaat dwars en de Citroëns gaan er voorbij. López raakt Loeb en passeert zijn Franse teamgenoot in de strijd om de zesde plaats. Valente moet in de pits de strijd staken met een gebroken wielophanging links achter.

Tom Coronel is de volgende prooi die de Citroën-rijders in het vizier hebben, hoewel er voor Yvan Muller ook nog gevaar van andere zijde dreigt: de wedstrijdleiding onderzoekt de aanrijding tussen Muller en Valente. In de achtste ronde plaatst Muller de eerste aanval op Coronel, maar onze landgenoot verdedigt voor wat hij waard is. Muller heeft ook teamgenoot López direct achter zich.

141026 WTCC R2 Borkovic
Dusan Borkovic is enorm blij met zijn tweede plaats, ook zijn echtgenote is tevreden

Vooraan rijdt Tarquini bij de thuisrace van zijn werkgever Honda de overwinning naar huis, voor de boomlange Dusan Borkovic, die als tweede zijn beste resultaat in het WTCC behaalt. Norbert Michelisz eindigt als derde voor Coronel, die stand houdt tegen de Citroën-Armada. Die komt met Muller, López en Loeb op de plaatsen vijf, zes en zeven over de eindstreep. Gianni Morbidelli, Tiago Monteiro en Tom Chilton completeren de top tien.

141026 WTCC R2 Podium
Podium met vrnl Borkovic, Tarquini, Michelisz en TC2-winnaar John Filippi

Uitslag:
1. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, 11 r. in 23:55,783 (gem. 159,40 km/u)
2. Dusan Borkovic (Ser), Chevrolet RML Cruze TC1, op 1,725
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 4,360
4. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 5,497
5. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 6,116
6. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 6,346
7. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 6,665
8. Gianni Morbidelli (Ita), Chevrolet RML Cruze TC1, op 14,062

141026 WTCC R2 Lopez taart
En dan moet wereldkampioen López eraan geloven: taart!

Stand WK na 22 van 24 races:
1. en kampioen: José-María López, 422 punten
2. Yvan Muller, 305
3. Sébastien Loeb, 275
4. Tiago Monteiro, 174
5. Norbert Michelisz, 169
6. Gabriele Tarquini, 167
7. Tom Coronel, 148

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet