WTCC

WTCC: López is met achtste seizoenszege de nieuwe wereldkampioen

141026 WTCC R1 Lopez actie
'Pechito' López, voor de achtste keer dit seizoen winnaar en nu ook wereldkampioen

In zijn eerste volledige seizoen in het FIA WK Toerwagens pakt José-María López gelijk de titel. Met zijn achtste overwinning van het seizoen domineerde de Argentijnse Citroën-rijder ook op het circuit van Suzuka, waar hij won voor Tom Chilton met de snelste van de beide ROAL-Chevrolets en Citroën-teamgenoot Sébastien Loeb. Daarmee scoorde López meer dan voldoende om de wereldtitel voor zich op te eisen. Met zijn succes is 'Pechito' de eerste Argentijnse wereldkampioen in de autosport sinds Juan-Manuel Fangio in 1957. Tom Coronel kwam op het circuit van Suzuka als zevende over de eindstreep, maar richt zich uiteraard vooral op race twee, waarin hij als derde op de grid een goede uitgangspositie heeft.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCCBij de start profiteert López optimaal van zijn pole-position en neemt de leiding, voor Muller en Chilton, die de derde plaats van Loeb kan overnemen. Ook Valente rijdt voor Loeb, die slechts vijfde is. Tarquini start goed en rijdt van de tiende naar de zevende plek, direct voor Coronel. In de Spoon-corner laat Chilton een gat vallen, maar Valente zit er net niet dicht genoeg achter om de Brit te kunnen passeren. Even later lukt het wel en daarmee neemt Valente de derde plaats over. In de tweede ronde bouwt López een voorsprong van 0,8 seconde op Muller op. Valente is derde voor Chilton, Loeb, Michelisz, Tarquini, Coronel, Monteiro en Borkovic.

141026 WTCC R1 Chilton
Mooi gevecht tussen Chilton en Valente in de Cruzes

Chilton zet in de derde ronde Valente onder druk, maar heeft zelf Loeb direct achter zich. Het komt niet tot positiewisselingen, maar Michelisz en Tarquini kunnen door deze strijd wel iets dichterbij komen. Aan het eind van de derde ronde rijdt de Duitser René Münnich de pits in en staakt daar de strijd. Ook De Souza houdt het met de tweede Engstler-BMW voortijdig voor gezien. Vooraan domineert López op overtuigende wijze: na vier ronden is de voorsprong van de Argentijn al toegenomen tot 1,339 seconde.

In de volgende ronde rijdt López nog eens 0,8 seconde sneller dan Muller en lijkt daarmee in een zetel op weg naar de winst en de wereldtitel. In de zesde ronde plaatst Loeb een aanval op Chilton, maar de Brit gooit voor hem weer de deur dicht en verdedigt zijn plek. Muller valt in de zevende ronde plotseling stil met een lekke band links achter. Hij rijdt de pits in en valt uit, waarmee de wereldtitel voor López binnen is.

141026 WTCC R1 Coronel
Tom Coronel eindigde als zevende

Tussen Valente en Chilton is de strijd nog niet ten einde. Op het eerste deel van het circuit is Chilton sneller, op het tweede deel lijkt Valente sneller, maar de twee blijven op hun respectievelijke posities. In de voorlaatste ronde lukt het voor Chilton wel: bij het uitkomen van de Spoon-corner zet hij zijn Chevrolet naast die van Valente en neemt de tweede plaats over. Kort daarop schiet Valente even van de baan en verliest nog meer plaatsen aan Michelisz en Loeb. López komt na elf ronden als winnaar en wereldkampioen over de eindstreep. Chilton wordt op ruim acht seconden tweede, Loeb eindigt als derde voor Michelisz, Valente, Tarquini, Coronel, Borkovic, Monteiro en Morbidelli.

141026 WTCC R1 Lopez kampioen
En weer een feestje te vieren bij Citroën: na de merkentitel nu ook de rijderstitel

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 11 r. in 23:54.353 (gem. 159,56 km/u)
2. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1, op 8,473
3. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 9,693
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 10,414
5. Hugo Valente (Fra), Chevrolet RML Cruze, op 12,153
6. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 12,707
7. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 13,514
8. Dusan Borkovic (Ser), Chevrolet RML Cruze TC1, op 14,340
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet