VLN

VLN: Sensationele Ford zege tijdens VLN seizoensafsluiter. Nederlanders in de Top 10

Een spannende eindfase van de VLN 39e DMV Münsterlandpokal seizoensafsluiter leverde een verrassende overwinning op voor de Ford GT40 van de combinatie Jürgen Alzen/Dominik Schwager. De volledig opnieuw opgebouwde Frikadelli Porsche 911 GT 3 van de combinatie Abbelen/Schmitz/Huisman/Stippler eindigde als tweede.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2014 Winnende Ford
Voor de eerste maal sinds 1990 weer een Ford-overwinning in de VLN

Sensationele Ford zege tijdens VLN seizoenafsluiter. Nederlanders in de Top 10
Een spannende eindfase van de 39e DMV Münsterlandpokal meetellend voor het VLN Endurancekampioenschap op de Nürburgring Nordschleife leverde een verrassende overwinning op voor de Ford GT40 van de combinatie Jürgen Alzen/Dominik Schwager. Het was de allereerste overall Ford-overwinning sinds 1990! Tijdens de Grenzlandrennen behaalden Dieter Selzer/Herrmann Tilke destijds met een Ford Sierra de overall eindzege. Nog voordat de wedstrijd van start ging was er andermaal een protest voor het behoud van de Nürburgring waarbij de demonstranten zich duidelijk rondom de veel aandacht trekkende Bentley posteerden. De Fin Antti Buri behaalde op een vochtige Nordschleife met een tijd van 9.58.512 verrassend de pole. Buri: "Puur geluk. Ik ben zeer vroeg naar buiten gegaan en had het voordeel van een volledig vrije ronde." In de wedstrijd speelde de combinatie Buri/Kari Pekka Laaksonen geen enkele rol van betekenis. Zij waarden als 18e overall geklasseerd.

2014 Protest 2
En andermaal moet er weer voor het behoud van de Ring geprotesteerd worden. De lokale bevolking liet duidelijk haar ongenoegen blijken.

Na 24 minuten moest de wedstrijd vanwege zware mist op het Grand Prix circuit voor ruim twee uur onderbroken worden. Overigens bleef het op het GP gedeelte vrijwel de gehele dag nevelig en mistig. Zelfs de helikopter kon daar niet opstijgen. Opvallend genoeg waren andere baangedeeltes hiervan enigszins gevrijwaard waardoor om 14.25u alsnog gestart kon worden.

2014 Bentleu
Een dertiende plek voor de indrukwekkende GT3 Bentley.

Bij de herstart nam de fabrieks Bentley van Steven Kane direct de leiding maar ging al na twee ronden voor een reguliere stop naar binnen. Daarna speelde de Bentley in de kopgroep eigenlijk geen rol van betekenis meer. Met het oog op de 2015 editie van 24U Nürburgring wil men bij Bentley zoveel mogelijk data vergaren. Met een dertiende plek algemeen werd dit doel zeker tijdens de tweede deelname bereikt. Nadat de Bentley na zijn reguliere stop terugviel domineerde het Franse GT Talent Fred Makowiecki met de Manthey Porsche 911 GT3 R vrijwel de gehele wedstrijd. Zijn co-rijder Otto Klohs bleek absoluut niet van hetzelfde gehalte te zijn en viel al snel aan de Alzen Ford GT40 en Frikadelli Porsche 911 GT3R ten prooi. Yelmer Buurman eindigde samen met Jens Klingmann en Nikolaus Mayr-Meinhof als vierde in de Vita4One BMW Z4 GT3. Een uitstekend resultaat. Ook Jaap van Lagen wist zich langdurig met een HH Performance Porsche 911 GT3 Cup in de kopgroep te handhaven. Samen met Don Stephano en Jeffrey Schmidt eindigde Jaap als zevende overall. Tevens betekende dit een klasse overwinning in de Cup 2klasse.

2014 Makowiecki
Fred Makowiecki was in de mist een klasse apart.

Een aantal rijders reed zelfs de volledige wedstrijd alleen. Daarbij spanden de routiniers Wolfgang Kaufmann en Marco Seefried de kroon. Met een vierde en een vijfde plek sloten zij het seizoen solo af. Ook Wolf Nathan legde de volledige wedstrijdafstand alleen af. Hij schreef de SPX klasse op zijn naam. "Daarmee heb ik waarschijnlijk voldoende Nordschleife-ervaring voor volgend jaar!'' aldus Nathan. De Nederlanders "Gerwin/Philipp" eindigden als derde in de V6 klasse met hun Black Falcon Porsche Carrera. De VLN Titel ging dit jaar naar de BMW 325I van de combinatie Rolf Derscheid/Michael Flehmer met een BMW 325i. De VLN Speedtrofee werd gewonnen door de Frikadelli Porsche 911GT3 R van de combinatie Frikadelli/Schmitz/Huisman/Stippler/Pilet. Het Frikadelli Team behaalde dit seizoen maar liefst drie overall overwinningen.

2014 Pitstop Ford
De allesbeslissende pitstop van de Alzen Ford GT40. Met 29 Nordschleife overwinningen is Jurgen Alzen recordhouder.

Uitslag
1. Jurgen Alzen/Dominik Schwager Ford GT 40 21 ronden 3.10.09.961
2. Klaus Abbelen/Sabine Schmitz/Patrick Huisman/Frank Stippler Porsche 911 GT3 R 21 ronden
3. Fred Makowiecki/Otto Klohs Porsche 911 GT 3 31 ronden
4. Wolfgang Kaufmann Porsche 911 GT3 R KR 21 ronden
5. Marco Seefried Porsche 911 GT3 997 21 ronden
6. Jens Klingmann/Yelmer Buurman/Nikolaus Mayr Meinhof BMW Z4 GT3 21 ronden
7. Don Stephano/Jaap van Lagen/Jeffrey Schmidt Porsche 911 GT3 Cup 21 ronden
8. Harald Hennes/Thomas Gerling/Thomas Kappeler Porsche 911 GT3 Cup 21 ronden
9. Ralf Overhaus/Henry Walkenhorst BMW Z4 GT 3 21 ronden
10. Marco Schlep/Michael Tischner/Christian Menzel Porsche 911 GT3 Cup 21 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet